Vensterbank vastgelijmd

Mr.Wix

  • #1
Ik ben aan het klussen in mijn nieuwe huis en de vorige bewoners hebben een houten plank op de vensterbank gelijmd/gekit. De randen heb ik al verwijderd maar er zit in geen mogelijkheid beweging in de plank. Iemand tips hoe ik de houten plank kan verwijderen?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #2
Hoeveel ruimte heb je om wat te proberen, ik zou kijken om een breed plamuurmes eronder te tikken, afhankelijk van de diepte van de vensterbank.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Van welk materiaal is de oorspronkelijke vensterbank gemaakt?
 

Mr.Wix

  • #4
Ik kan er met een plamuurmes onder komen en het met een hamer ertussen slaan maar is niet diep genoeg. Het materiaal van de vensterbank zie foto

IMG_20200916_120853.jpg IMG_20200916_120928.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Wat is het bouwjaar van de woning? Ik vraag dit omdat een aantal jaren geleden vensterbanken van asbest heel populair waren. Als je nu aan het breken slaat kan die asbest vrijkomen met alle gevolgen van dien.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
In die vensterbank zit geen asbest.
Dat is travertin ,een natuursteen soort.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Wil je de oorspronkelijke vensterbank onder de houten plank laten zitten en intact laten?
 

Mr.Wix

  • #8
Ja het liefst wel. Maar als het niet mogelijk is om de oorspronkelijke vensterbank heel te houden is vervangen een optie
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Zet een cirkelzaag op de diepte van het MDF (minus 1 mm) en trek hier een aantal lijnen mee. Dan komt het MDF er in delen af.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als de houten vensterbank op de travertin is gelijmd, krijg je dat nooit meer mooi schoon.
Je hebt kans dat je stukken uit de travertin trekt.
Travertin is namelijk een zeer open natuursteen, eigenlijk te vergelijken met een gaten kaas.
De gaten worden dichtgestopt met slijpsel/gruis van de steen en hars.
Maar soms laat dat stopsel snel los.

Maarja je kunt het altijd proberen, als de bestaande vensterbank er niet mooi onderuit komt, kun je hem altijd nog vervangen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Ik verwacht ook dat het zeer snel breekt en zou dit zowieso vervangen voor b.v. een andere natuursteen.
(graniet of iets dergelijks) Deze kun je makkelijk laten maken, online even zoeken, en het inzetten is ook
redelijk makkelijk te doen. Het nadeel is wel dat je de zijkanten links en rechts moet bijwerken/stucken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
zaagsnedes in de plank maken zoals aangegeven en zoveel mogelijk hout verwijderen zonder te gaan breken, daarna de bandschuurmachine pakken om de laatste resten weg te schuren tot bijna op de stenen vensterbank (dus niet te diep schuren tot op het steen)
Het laatste restje haal je weg met een excentrische schuurmachine, zo voorkom je dat je de ingelijmde stukken lostrekt en beschadigd en door steeds fijner schuurpapier te gebruiken en uiteindelijk te polijsten kun je de vensterbank weer helemaal mooi krijgen.
Vraag blijft natuurlijk waarom men er hout overheen geplakt heeft; was dat omdat men de vensterbank niet mooi vond of omdat de vensterbank al beschadigd was en dit maar afgedekt is met een plaat hout?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Achja polijsten van natuursteen, doe je niet zo maar even.
Kun je beter heel de vensterbank er uit tikken, en een nieuwe plaatsen voor 50€
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Dat valt reuze mee hoor, bij een vriend waar de deur aanliep op de granieten dorpel ook de granieten dorpel bij gewerkt, gewoon met de multitool en diamantblad een stuk weggeschuurd en daarna weer glad geschuurd en uiteindelijk gepolijst. Uurtje werk en wat schuur/polijst materiaal.
Nadeel is wel dat ik er nu nog weer een keer naar toe moet om de rest van de dorpel ook te gaan doen want het stuk wat ik bijgewerkt had is nu weer mooi diep zwart en veel mooier dan de rest van de dorpel die grijsachtig is.

Vaak is het probleem dat die nieuwe vensterbank niet zo veel kost maar alle werk wat er bij komt kijken vaak een veelvoud kost.
Zaak is om nu eerst te weten te komen waarom men die plank over de vensterbank heeft gezet, was dat om een beschadiging weg te werken dan hoef je al niet verder te gaan en kun je niets anders dan vervangen of om er weer een nieuwe laag overheen te zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu