Vensterbank brokkelt af

Jupijn

  • #1
Ik heb een betonnen / cementen (?) vensterbank waarvan sommige stukjes loslaten. Ik heb t helemaal open gekrabd en kaalgeborsteld met staalborstel. Wat kan ik het beste gebruiken om dit te herstellen? Ik zat te denken aan polyesterplamuur.

 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Mijn vader is daar zo ongeveer zijn hele leven mee bezig geweest om het goed te krijgen.
Dus barsten openkrabben en glad opvullen met kit.
Barsten geheel open hakken en dan weer vullen.
Gehele toplaag verwijdert en opnieuw aangebracht.
Zo ongeveer alles wat ze in de bouwmarkt verkopen heeft hij geprobeerd maar niets helpt, na een paar jaar knapt het toch weer en op zich is dat ook wel logisch.
Immers de toplaag en ondergrond is verschillend en als het buiten vriest werken deze verschillend maar ook als de zon schijnt wordt het flink warm en zet de vensterbank uit en krimpt weer.

Mijn moeder laat nu gewoon 1 keer per jaar de schilder komen om de vensterbanken weer op te knappen zodat ze er netjes uit blijven zien.
Het alternatief zouden op maat gemaakte metalen platen zijn (blik waar ze ook windveren ed. mee bekleden) en die op de vensterbanken lijmen maar gezien de kosten is dus maar voor de schilder gekozen.
 

Jupijn

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik kan een aardig eind met uw vader meepraten al heb ik (nog) niet alles geprobeerd ;). Bij mij is het ook haast traditie, iedere 2 a 3 jaar behandel ik het en is het weer een tijd strak.

Ik zou haast denken dat er in de hars-achtige hoek iets te vinden moet zijn, maar dat gaat inderdaad met kou dan weer brokkelen...

Afijn we maken er dit jaar weer t beste van :)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een reparatiemortel en primer van een merk dat niet bij de bouwmarkt ligt?

Een probleem is de ondergrond, ik denk dat die niet goed genoeg is.
Ruim weghakken en hopen dat je wat vindt wat niet afkruimelt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Helemaal met epoxy insmeren?
 

Jupijn

  • #6
Ja dat gaat hem worden! Net epoxy besteld, benieuwd wat dat gaat doen. Mijn ervaring is trouwens dat het echte topspul op de een of andere manier altijd uit de watersport komt. Je hebt ook kit wat ik altijd in de haven haal, echt topspul.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Je hebt nl. het directe zonlicht en weerspiegeling van de ruit.
Op een zomerse dag kunnen daardoor de temperaturen dan van zo'n vensterbank makkelijk oplopen tot boven de 50 graden.
Daar komt het probleem bij dat de vensterbank meestal ingeklemd is tussen 2 muren en dus geen kant op kan bij het uitzetten.
Mijn ervaring (nou ja die van mijn vader dan eigenlijk) is dat alles wat je er op smeert er uiteindelijk ook weer afknapt.
En er is echt van alles geprobeerd incl. beton versteviging met glasvezels ed.
Probleem met sommige materialen is dat als je het er opsmeert en het blijkt niet te werken dat je dan ook nog eens nog veel meer werkt krijgt om er alles weer schoon af te krijgen om weer opnieuw te beginnen.
Daarnaast blijft verf ook nog eens niet op alles zitten of op de ene ondergrond weer beter dan de andere.
En dan blijft de ondergrond wel heel maar barst de verf weer waar je het mee afwerkt.
Wel was zijn ervaring dat hij lichter je de vensterbanken schildert hoe langer het goed gaat.
Mijn moeder wilde ze eens donker grijs hebben maar dat was met 2 jaar al snel weer lichtgrijs omdat de donkere kleur nog veel sneller knapt en je de barsten dan ook nog eens beter zag.
 

Henk E

  • #8
Ik heb er geen verstand van of zo maar ik zou denken goed kaal maken en met het zelfde (in dit geval dus cement) materiaal herstellen.Of maak ik nu een denk fout?.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Eventueel de epoxy versterken met een glasvezelmat. Dan wordt het eigenlijk een overzet-raamdorpel, maar het geeft wel meer sterkte aan het geheel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu