Vensterbank boven radiator - warmte stroom bevorderen

Doehetzelfalshetkan

  • #21
Cvolieboy schreef:
Maak of laat een nieuwe capaciteit berekening maken van de energie behoefte in de woonkamer en kijk naar wat er aanwezig is. Als dat meer dan voldoende blijkt te zijn.
Om die energie behoefte te kennen is dus een warmtetransmissie (warmteverlies) berekening nodig.
Zowel de opmerking van de vragensteller dat hij het liefst alleen via de vloerverwarming de ruimte verwarmt, waardoor het erg nuttig is om een warmtetransmissie (warmteverlies) berekening uit voeren als zowel de methode hoe je dat als alternatief voor niet beschikbare software toch vrij aardig en simpel via Excel zou kunnen doen, zijn helaas weg gemodereerd....zijnde off-topic.

De optie van een andere radiator kan ook, maar in mijn visie doe je dat pas als blijkt dat tegen redelijke kosten je eigenlijk veel beter de meeste essentiële warmteverlies bronnen uit de berekening aan kunt pakken. HET voordeel is dat de energiewinst die je daar hebt elke winter weer hebt, dus het lijkt mij een bijzonder duurzame aanpak. Dat laatste punt had ik bij mijn weg gemodereerde input nog niet genoemd maar dat wordt dan ook nog mooi meegepakt. Anders had de radiator die extra energie moeten leveren!
Rickbeeke schreef:
Energie verbruik is overigens niet heel veel hoor. Maar alles kan beter lijkt me.
Hij heeft daar geen bezwaar tegen.
Mij ontgaat het compleet waarom de mijn bovenstaande input off topic zou zijn. @Cvolieboy komt via de warmtevraag op het zelfde punt. Warmteverlies en warmtevraag zijn immers rechtstreeks gekoppeld
 

Rickbeeke

  • #22
Krijg het opzicht prima warm in huis hoor al is het -30 graden. Maar zit alleen te kijken hoe ik het efficienter kan krijgen. En hoe de radiatoren hangen is niet echt geweldig. Maar idd als ik huis isoleer zou het met mn vloerverwarming kunnen misschien. Maar dacht dus ook aan van die ventilatoren eronder zodat warmte vanonder vensterbank geduwd wordt.
maar denk dat ik voor nu even genoeg weet. Nog hele zomer om een oplossing hiervoor te bedenken. En wie weet is mn huis volledig geisoleerd voordat de winter begint.
Hartelijk iig voor het meedenken allemaal
 
  • Like
Waarderingen: Doehetzelfalshetkan

Doehetzelfalshetkan

  • #23
Ik meen me te herinneren dat je eerder schreef dat er geen vloerisolatie zou zijn. Afhankelijk van de omstandigheden kan er door de vloer te isoleren wel tot 20% (of meer als het slechter dan gemiddeld is) op het totale energieverbruik bespaard worden.
Bij vloerverwarming wordt vaak geadviseerd om naar een isolatie waarde van Rd=5 m2.K/W te gaan.
Wettelijk wordt minimaal 3,7 m2•K/W geëist om subsidie te krijgen, die kan 15% worden, maar wordt er een 2e isolatie maatregel volgens de geldende regels door een officieel bedrijf uitgevoerd is het subsidie bedrag 30% van de totale rekening, mits deze goedgekeurd is na indiening. Lees hier de voorwaarden van het RVO.

Is zelf doen een optie voor die 2 klussen dan is het veel goedkoper om dat ook te doen.

PS:
Maar zit alleen te kijken hoe ik het efficienter kan krijgen
Om dit echt goed te zien ontkom je er eigenlijk nooit aan om de energiehuishouding in kaart te brengen. Je kunt niet zonder dat inzicht: Waar zitten de warmteverlies knelpunten (bijv. de vloer is nog niet geïsoleerd) en als dat in orde is, zijn er dan nog warmtetransport belemmeringen die nog steeds ervoor zorgen dat het niet adequaat werkt? Dat is noodzakelijk om te weten wat er alsnog gedaan moet worden.
 
Laatst bewerkt:

Rickbeeke

  • #24
Kan ik geen radiator folie onder mn vensterbank plakken. Van achter radiator naar de voorkant schuin. Dat heb je ook een betere syroming van licht toch?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #25
Je bedoeld, dat er dan helemaal geen ruimte meer overblijft dat er lucht uit kan stromen :oops:
 

Rickbeeke

  • #26
Hie dik is jouw folie dan?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #27
Op de foto is te zien dat er al meer dan te weinig ruimte voor uitstroom van warme lucht is.
Dan is iedere dikte die daar bij die ruimte verkleind te veel en maakt de dikte van het folie niet uit.
En als het folie dan ook nog eens heel erg dun is heeft het ook geen of voldoende isolerend effect.

Vr Gr
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #28
De vensterbank: Is die massief of is dat een dunne met een lat ervoor waardoor die er dik uitziet?
De radiator heeft een roost aan de bovenkant. Dat is vooral voor de sier, bij jou kan die eraf, dat scheelt weer iets.
 

Rickbeeke

  • #29
Is zoon holle kunstoffen
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #30
Ik sluit me aan bij het eerder gezegde radiator verlagen door bv een Lengte?x(H)300X(T)22.
Als het nu ook goed warm word is er afgifte medium genoeg, ander zou het niet warm worden.
Nu door een lagere radiator te hangen of een convector word de warmte convectie bevordert en zal iedere andere radiator meer rendement hebben.

En als u het liefst alleen vloerverwarming gebruikt, zet u heel simpel de radiatorkraan dicht, komt alles nog op temperatuur dan mag en kan de radiator dus kleiner.
En hiermee is dan uw probleem weer opgelost.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu