Minimale ruimte tussen paneelradiator en vensterbank

Zandmenneke

  • #1
Beste medeklussers,

Zou iemand mij kunnen vertellen wat het beste is aan te houden als afstand tussen bovenzijde paneelradiator (gewone radiator) en onderzijde vensterbank? Volgens mij berust een groot deel van de werking van deze radiatoren op de doorstroming van lucht tussen de panelen. Ik vraag me alleen af hoe groot de afstand minimaal zou moeten zijn.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Daar zijn formules en diagrammen voor gemaakt, die rekening houden met de soort achterwand de hoogte en dikte van de radiator.

Want ook is het type radiator van belang, bij een 3 plaats is de benodigde ruimte meer als bij een 1 plaats radiator.

Vuistregels zijn er eigenlijk niet voor, maar een afstand van de vloer tot de onderkant van de radiator min ca. 100mm en aan de bovenzijde de zelfde maat aanhouden maar niet verder verkleinen dan naar 60mm.
Isoleren aan de achter zijde van de radiator kan ook meehelpen aan een beter transport van lucht naar boven.

Vr Gr en succes ermee
 

Skyblue

  • #3
'.... Isoleren aan de achter zijde van de radiator kan ook meehelpen aan een beter transport van lucht naar boven. ....'

Hallo, bedoelt u hiermee dat men de ruimte tussen de achterwand van een radiator en de achterliggende muur volledig mag opvullen met isolatiemateriaal? Mvg
 

Lange Herman

  • #4
Nee, niet de ruimte tussen de muur en de achterkant vd radiator volledig opvullen. Er moet ruimte blijven voor lucht circulatie (convectie).
Wel kun je tegen de muur zgn radiatorfolie plakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu