Veiligheidsaarding woning

Ferry Cool

  • #1
Ik heb onlangs een brief van Oasen ontvangen die aangeeft alle metalen waterleidingen in onze wijk te gaan vervangen voor nieuwe kunststof waterleidingen.
Oasen stelt echter dat er een mogelijkheid bestaat dat mijn elektrische installatie/woning geaard is via de metalen waterleiding.

Ik heb geen idee of dit het geval is, maar Oasen geeft de goede raad om daar misschien maar iemand naar te laten kijken. Wat is dus ook heb laten doen... Deze meneer heeft onder de vloer gekeken maar kon geen aardedraad aan een waterleiding zien zitten. Helaas heeft hij ook niks doorgemeten met wat apparatuur, omdat hij deze niet bij zich had... maar dat ook nutteloos was vond tie zelf... want er was nu toch aardebeveiliging?

Bi
20211203_155601.jpg
jgaand een foto van de aardedraad die naar se grond gaat en vast zit aan een stalen haak. Ik heb iemand ook weleens horen zeggen dat een aarde draad ook aan je fundering vastgemaakt kan worden. Bij de buren zit tie trouwens precies op dezelfde manier bevestigd... alsof de haak doorloopt onder de spouwmuur naar beide huizen.

Heeft iemand hier ervaring mee en/of kan iemand direct zeggen hoe deze constructie in elkaar steekt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat een sjap. Je weet toch waar je voor komt dan kan je op zijn minst een meting doen.
Strip kan zijn opgenomen in de wapening
In principe zou de waterleiding verbonden moeten zijn met de HAR in de meterkast, net als de gasleiding.
Dus als die verbinding er niet is klopt er iets niet.
Als de waterleiding als elektrode gebruikt word is het normaal zo er een aarddraad aan beide zijden van de watermeter zit

Je kan altijd een hulpelektrode laten slaan weet je zeker dat je voorziening goed is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou wellicht gewoon een installateur een aarde laten slaan. Dat is niet eens zo duur en weet je zeker dat het goed is.

En dan zou ik niet diezelfde installateur laten komen als je al gehad hebt :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu