Vaste armaturen op plaats van spotjes

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedenavond allen!

Ik heb een vraag. In mijn plafond heb ik spotjes ingebouwd (230 volt) welke ik na een dimmer serie heb geschakeld met flexibele hittebestendige draad. De uiteinden de twee adres van de flexibele draad tussen de centraaldoos en spotje 1 heb ik verbonden met de aders van de draad tussen spotje 1 en 2. (beide blauwe aders heb ik samengestoken in één aderhuls en in de kroonsteen van het spotjes gestoken (voorzien van trekontlasting). Ditzelfde heb ik ook met de andere aders gedaan. De spotjes dienen niet geaard te worden. Dit verhaal herhaalt zich tussen spotje 2 en 3. (de reeks is maximaal 4 spotjes lang a 50 watt)

Nu heb ik voor boven de eetkamertafel voorbereidingen getroffen voor het inboren van 3 spotjes en dit op dezelfde wijze gedaan zoals boven staat beschreven. Dit heb ik met het oog gedaan op het feit dat de tefel ooit verhuist naar een andere ruimte. Dan wil ik hier spotjes hebben in plaats van 2 hanglampen. De hanglampen ben ik nu van plan aan te sluiten op de voorbereidingen van spot 1 en 3. Nummer 2 laat ik dan onbenut (wel voorzien van kroonsteen) Het draait om twee hanglampen met een trafo en elk 20 halogeenpitjes a 20 watt (Deze ga ik nog verwisselen voor een lager wattage. 800 watt boven de tafel lijkt me overkill namelijk) Ik heb de mogelijkheid om het het armatuur boven de opening van de potjes in een haak te hangen. Normaliter zou je een plafondlamp op een centraaldoos op vaste draad monteren. Nu zullen deze dus worden aamgesloten op seriegeschakeld flexibele draad. Is dit bezwaarlijk?
 
90517_Schema_spotjes_1.jpg


Op bovenstaande schema heb ik de seriegeschakelde spotjes geprobeerd weer te geven. Het rode is de flexibele hittebestendige draad. De driehoekjes zijn de aderhulsjes welke de kroonsteen ingaan waaraan de spot is bevestigd. De 'gewenste' situatie is de volgende:

90517_Schema_vaste_lampen_1.jpg


De aansluiting van spotje 2 blijft onbenut. De aders komen daar weer bijelkaar met een aderhuls dit is afgedopt met een kroonsteen. Op de aansluitingen van spotje 1 en 3 zit een trafo aangesloten. De gelde bolletjes moeten hier de 20 halogeenpitjes voorstellen
 
Lijkt me geen probleem, het snoer kan de stroom die gaat lopen makkelijk aan met dit wattage.

Ze staan trouwens parralel. Anders had er ook nog een lusje op de middelste kroonsteen gemoeten.
 
Ah ja, nu je het zegt. Ik had de gedachte dat als ze achter elkaar staan dat ze dan automatisch serie staan, maar ik zie het nu ook. Blij te horen dat jij geen probleem in mijn omschreven situatie ziet. Het 'probleem' is dat als je internet er op naslaat er zoveel 'spookverhalen' rond gaan, maar waar ik de echte regelgeving terug kan vinden weet ik niet. Zo heb ik al gelezen, dat deze manier van spotjes (parallel) aansluiten niet zou mogen, maar dat alle spotjes afzonderlijk vanuit een centraaldoos gevoed moeten worden.

Ook (vaste) lampen op trafo zou je enkel op vaste draad mogen aansluiten en niet op flexibele draad. De reden heb ik nooit ergens teruggelezen. Ik dacht dat dit wellicht te maken zou kunnen hebben met de weerstand van een dergelijke draad of dat zo'n draad een spoel kon gaan vormen bij te veel bochten.
 
In principe voedt je ze nu dus ook afzonderlijk vanuit de centraaldoos. Enige dat niet mag is flexibel in een vaste installatie volgens mij. Maar verder voor jou, dacht je dat het snoer aan mijn lassapparaat vaste kernen heeft? Daar gaat wel ff meer door dan 50 wat.
 
Haha... goede vergelijking! Het draait in de gewenste opstelling ook om meer dan 50 watt, dat wel. Beide lampen worden gevoed en dat lever 2x20x20 watt op. 800 watt totaal dus, maar dat haalt het nog niet bij hetgeen een lasapparaat trekt.

Enig idee trouwens of je de draden na de trafo mag inkorten?
 
Geen idee, maar lijkt me geen probleem. Goede doorverbinders en krimpkous moet het lukken. Heb ze zelf wel verlengt, ging ook goed.
 
Die vergelijking met dat lasapparaat gaat een beetje mank. Als je brand hebt en de brandweer komt langs, dan rossen ze alle stekkers eruit en gaan ze ervanuit dat je vaste installatie een bepaalde brandbestendigheid heeft. Met opname van flexibel draad in je vaste installatie is het maar de vraag of je die normen haalt.

Verder vraag ik me af of die lampen daadwerkelijk 400W per stuk vragen. Dat lijkt me namelijk erg veel. Daarbij ga je ervan uit dat die lampjes ook allemaal parallel geschakeld zijn, terwijl een combi van serie en parallel ook mogelijk is. Kijk eens op de specificaties van de transformator. Daar staat waarschijnlijk wel hoeveel vermogen hij vraagt.
 
Er lopen twee draden vanaf de trafo (heb de lampen hier niet bij de hand dus zal morgen de info op de trafo even bekijken). Met jouw verhaal in mijn achterhoofd , zou het dus goed mogelijk zijn dat er twee serieschakelingen zijn. Dus zou de lamp 40 watt totaal nemen. Dat klinkt iig al mee plausibel dan de 400 watt per lamp die ik noemde.

Is er iemand die weet waar de regelgeving omtrent bedrading in huisinstallaties terug te vinden is?
 
De info op de transformator zal je duidelijkheid geven.

Flexibel in de vaste installatie mag niet. In de praktijk zal het met jouw oplossing, mist goed aangesloten, wel meevallen. Wil je het op safe spelen, dan kan je het beter vervangen door vd-draad.

Over de officiële normen en voorschriften, loopt momenteel een ander discussiedraadje. Deze zijn namelijk alleen tegen betaling beschikbaar.
 
De lamp heeft dus wel degelijk 400 watt. Output van de transformator mag max 210 en er zitten twee stuks in het armatuur. Als ik één lampje verwijder blijft de rest ook keurig branden, dus parallel. 800 watt boven de eetkamertafel lijkt me iets te veel van het goede en daarom wil ik of de lampjes vervangen met 5 watt ( of 10 watt) exemplaren dus 100 watt (cq 200 watt) per lamp of het geheel kunnen dimmen. Maar trafo en dimmen schijnt lastig te zijn. Bijkomend struikelblok is wellicht dat ik graag draadloos wil dimmen om zo de bakelieten lichtschakelaars te behouden.

Nu is er een ontvanger leverbaar die 250 watt kan dimmen en voor geschikt is voor 230 halogeen, maar ook voor 12v halogeen met elektronische trafo. Ik mag er dus van uit gaan dat elke elektronische trafo dimbaar is?

Voor elke trafo is elke gevlochten kern van het armatuur opgesplitst in 2 kleinere kernen (1.5 gevlochten) dus de draad waar 10 g4 lampjes opzaten met een kerndraad fase ging naar 2x fase met kleinere diameter en de dikke nul ging naar 2 x nul in kleinere diameter. Wat kan de gedachte hier achter zijn? In mijn ogen creëer je hiermee een onnodige extra verbinding. Mijn gedachte is dat er een universele trafo is gebruik waar dus altijd 2 secundaire uitgangen op zitten (2x fase, 2x nul)
Als ik de lampjes ga verwisselen voor 10 watt kan ik één trafo per armatuur laten vervallen. En dan heb ik dus ook maar twee dimmers nodig. Valt hier iets tegenin te brengen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan