Van enkele wasbak naar dubbele wasbak

Rud82

  • #1
Hallo,

Momenteel hebben wij een enkele wasbak (zie onderstaand foto de situatie), er komt dus 1 leiding warm en 1 leiding koud water uit de muur en er is 1 afvoerpijp. (deze loopt nou op de muur, deze ga ik in de muur maken omdat we een zwevend wasmeubel krijgen)

Ik ga de badkamer verbouwen, en er komt dan een dubbele wastafel. Wat is jullie advies m.b.t. het realiseren van deze dubbele wastafel qua leidingen/ afvoer? (bijv. T stuk op bestaande leiding en dan splitten?).

Graag hoor ik jullie ideeën voor zowel de leidingen (warm en koud water) als ook voor de afvoer. Indien mogelijk een gedetailleerde omschrijving (ben namelijk niet zo thuis in leidingwerk) met welke onderdelen te gebruiken.

Alvast bedankt voor de hulp!

Groeten,

Rudger
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Het ligt er een beetje aan, welk meubel je gaat plaatsen.
De water en afvoer leidingen zitten niet allemaal hetzelfde bij verschillende meubels.

Bij elk meubel hoort een tekening bij te zitten, waarop ook aangegeven staat waar de water en afvoer leidingen moeten zitten.
Vaak kun je die tekening ook bij de fabrikant downloaden.
Of vraag het even op bij je leverancier.

Dan is het wat makkelijker om een antwoord te geven.
Anders wordt er weer van alles geroepen, wat misschien naderhand niet klopt.
 

Rud82

  • #3
Hoi Peter,

Ik heb helaas geen tekening van het meubel, dit was een showroommodel. Ik heb er wel een tweetal foto's van gemaakt. Wellicht dat je hier wat mee kan?

Groeten,

Rudger

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
De water en de afvoer leidingen, moeten zo ongeveer komen te zitten.Het beste kun je eerst even de sifon onder aan de waste vastmaken, en dan opmeten vanaf bovenkant blad, hoe hoog de afvoer buis in de muur gaat.

Je kunt dan op de muur aftekenen waar de leidingen moeten komen te zitten, als je uitgaat, dat het bovenkant van het blad op 90 cm v.a. de vloer komt te zitten.
 

Rud82

  • #5
Hoi Peter,

Bedankt voor je uitleg!

Mijn vraag is dan wat adviseer mbt tot de huidige situatie? Deze leidingen gebruiken zoals ze er nu zitten op iedere waterleiding een T stuk te plaatsen wat vervolgens naar iedere kraan gaat? Zo ja hoe gaat dit precies in zijn werk (ook met stopkranen etc, ben hier niet zo in thuis).

Groeten,

Rudger
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Je zult sowieso, de afvoer vanaf de vloer in de muur moeten werken.
Daar kun je dan een Y stuk tussenzetten, zodat je voor elke wasbak een afvoer hebt zitten op de goede plek.

Ook de waterleiding kun je het beste openhakken, en deze dan ook in de muur verleggen.
De waterleidingen kun je het beste solderen in de muur.
 

Rud82

  • #7
Hoi peter

Wederom bedankt! Als k de waterleidingen uitkap moet ik er dan in de muur een t stuk opzetten en verlengen? Als k dan op de juiste plek weer uit de muur kom wat zet ik dan vervolgens op deze buis zodat ik de flexibele waterkeidingen van de kraan hierop kan aansluiten? Dan de laatste vraag waarom prefereer jij uitkappen v d waterleidingen boven t plaatsen van 2 T stukken op huidige leidingen?

Groeten rudger
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Inderdaad, in de muur een T-stuk zetten op de waterleidingen, en dan de waterleidingen op de juiste plaats leggen.
Op het einde, 1/2 duims muurplatjes plaatsen, daar kun je dan stopkraanjes op zetten waarop je de slangen van de kranen op aan kunt sluiten.

De waterleiding over de muur laten lopen, zal geen optie zijn, omdat je geen ruimte hebt achter het meubel, i.v.m. de middensteil die er tussen zit.
 

Rud82

  • #9
Hartelijk bedankt voor je reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu