Van dubbele schakelaar naar slimme single switch

carelesswasp

  • #1
Hallo!

ik heb buitenverlichting die aangesloten is op een ouderwetse dubbele schakelaar. Er gaat een bruine kabel met spanning naar de l terminal. Er zit een grijze kabel op de l van de 2e schakelaar. Een 2e bruine kabel verbindt die terminals met elkaar. Verder zit er 1 schakeldraad.

Deze kabels dien ik nu over te brengen op een fibaro single switch waar ik beide schakelaars samen wil bedienen. in de bijlage een foto van het aansluitschema van fibaro. Er is te weinig ruimte om de schakelaar te monteren en dat hoeft ook niet. Volledige digitale bediening is prima. Ik heb nu bruin op L, zwart op Q en grijs op N en dan werkt enkel een deel van de verlichting. Welke kabels moeten met elkaar in een lasklem?

Alvast bedankt!

IMG_3181.png IMG_3126.jpeg
 

Kaajee

  • #2
Maar als je de huidige schakelaar niet meer nodig hebt en weg gaat laten kun je de s1 en s2 ongemoeid laten. Je gebruikt dan alleen de L , Q en de N.
L moet bruin in, blauw moet in N, en de Q is de uitgang naar je lampen.
Ik lees volgens mij dat je 2 lampen tegelijk wilt kunnen bedienen, dan zou ik vanuit de Q van de Fibaro eerst een kort draadje naar een drievoudige lasklem doen en daar dan ook de 2 lampen bij lassen. Zwart en ik denk in jouw geval grijs, althans als dat de schakeldraad van de 2e lamp is, want dat is me niet helemaal duidelijk.
 

Kaajee

  • #3
Ik lees het nog een keertje en zie natuurlijk dat je geen nul (blauw) bij de schakelaar hebt. Voor zover ik weet heeft de Fibaro switch deze echt nodig. Dat betekent dat je óf een nul draad vanuit de centraaldoos moet trekken dan wel de Fibaro switch verplaatst naar de centraaldoos. En wellicht even nakijken waar die grijze draad naartoe gaat, waar dient deze voor?
Wat gebeurt er momenteel (zonder Fibaro) als je de grijze draad achterwege laat? Waarom zat er een dubbele schakelaar? Bediende die de 2 lampen separaat van elkaar?

PS ik zie trouwens ook dat er onder je dubbele schakelaar een wcd zit, klopt dat? Dan zou er wel een nul aanwezig moeten zijn namelijk.
 
Laatst bewerkt:

carelesswasp

  • #4
Dankjewel voor je reacties Kaajee.

er zit idd een wcd onder de schakelaar. Die zijn echter niet doorgelust aan elkaar en zitten op een andere groep.

waar de centraaldoos zit is mij ook een raadsel. De kabels verdwijnen onder de tegels buiten.

er zitten 2 schakelaars en die bedienen elk de helft van de buitenverlichting. Omdat de knoppen buiten zitten wil ik de fibaro gebruiken om het te automatiseren.

er zit inderdaad geen blauwe kabel. Althans, die is volledig afgekort tot de mantel. Als ik de grijze als nul gebruik voor de fibaro dan werkt de boel dus voor de helft van de verlichting.
 

Kaajee

  • #5
Maar dat de grijze (blijkbaar?) een/de nul is, is niet in orde en moet zo niet blijven.
Dus nog even goed checken waar die grijze dan naartoe gaat, dat zou je dan bij 1 van de lampen moeten kunnen zien.

Daarbij: zit die wcd op dezelfde groep als de verlichting? Want dan zou je daar de nul (en bruin) van kunnen gebruiken, dan fungeert die wcd eigenlijk als centraaldoos voor je verlichting.

En dat nu de helft werkt, zou opgelost kunnen worden, door wat ik initieel schreef: koppel beide schakeldraden samen middels een lasklem op de uitgang (Q) van de Fibaro
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu