Van centraaldoos naar opbouw en aftakking

Freakie

  • #1
Ik zit met het volgende;

Centraaldoos in woonkamer gebruikte ik voorheen alleen voor een lamp. Middels een afdekplaat en een goot was dit aangesloten.

Nu wil ook op die plek ook een rookmelder hebben, gevoed primair via het lichtnet.

De rookmelder bevat een sokkel die je aan de centraaldoos kan monteren. Op deze manier dekt de centraaldoos ook mooi af. Alleen dan kan ik de lamp dus niet aansluiten.

Geprobeerd met een opbouw element uit de K25 serie die voor centraaldozen bestemd is, maar dat ziet er niet uit. Omdat die vierkant is, en de rookmelder rond. De centraaldoos zelf is ook rond.

Ik ben dus eigenlijk opzoek naar iets wat als het ware de centraaldoos verlengd, zoals correctieringen, waar vervolgens een sokkel van een rookmelder op gemonteerd kan worden. Maar waarbij ook de zijkant doorboort mag/kan worden voor de aansluiting van de lamp. En dat alles moet wit zijn.

Iemand een idee?

Voor nu de rookmelder gemonteerd met afstandbusjes maar daardoor is de centraaldoos niet geheel afgedekt , iets wat ik ooit hier heb gelezen wat niet de bedoeling is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Welke rookmelder is het? Is daar geen opbouwsokkel voor verkrijgbaar?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Freakie

  • #3
Betreft een hager tg501a. Paar jaar geleden gekocht maar nu niet meer gangbaar zie ik. Mocht een A merk een versie hebben met opbouwsokkel en hiermee het probleem oplossen zou ik overwegen om hem te vervangen.

Ik heb echter al gezocht op opbouwsokkel maar krijg dan steeds bij rookmelders de montagevoet te zien. Hierdoor was ik in de veronderstelling dat de opbouwsokkel een montagevoet is. Maar gezien jouw reactie was mijn eerste ingeving wel juist??
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een opbouwsokkel kan gebruikt worden om de melder als opbouw te monteren, dus zonder centraaldoos er achter.

Deze hebben doorgaans ook wel uitbreekpoortjes voor een P25 koker o.i.d., je zult immers een leiding in je rookmelder moeten krijgen anders doet deze het niet.

Maar in plaats van invoeren kun je door die opening ook een leiding uitvoeren natuurlijk.
 

Freakie

  • #5
Deze Hager heeft geen uitbreekpoorten maar juist afstandhouders (11 mm volgens de handleiding) om de draden bovenlangs te kunnen doorvoeren.

Nu ben ik de afstandhouders kwijt maar dat geeft niet , zo vervangen. Dat nu dus ook gedaan. Alleen zit er hiermee dus afstand tussen de onderkant van de centraaldoos en de bovenkant van de sokkel. Circa die 11 mm.

Ergo wat mij betreft prima, maar hiermee de centraaldoos niet geheel dicht afgesloten. Weet niet wat de regels daarvoor zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dan schroef je toch gewoon een deksel op de centraaldoos?
 

Freakie

  • #7
Dat zo gedaan. Ik vind het prima zo. Heb afstandbusjes geplaatst tussen de rookmelder en de cd deksel.

Nu wel een minimum aantal cm's niet dubbel geïsoleerde bedrading maar hoe anders te plaatsen...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Tja eigenlijk hoort die draad natuurlijk omsloten te zijn door een omhulsel. Hoezo kan dat niet? Die koker naar het lichtpunt is toch gewoon rondom gesloten? Kwestie van die een stukje laten doorlopen over het deksel toch?

Je kunt ook beargmunteren dat het nu IP2X / IPXX-B is afgesloten, aangezien de afstand tussen het plafond en de rookmelder kleiner dan 12,5mm is. :wink:
 

Freakie

  • #9
Het betreft een 3*1,5 VMVS kabel. Zitten maar 3 leds op aangesloten maar met een dunnere diameter flikkeren die teveel als gedimd.

Vrij dik dus, dit loopt tot onder de rookmelder , maarja daarna moet het de centraaldoos in, door het deksel heen. Dat lukt niet zonder te strippen.

Bij het deksel geen kroonsteen toegepast, gezien de rookmelder continu gevoed dient te worden en de lamp geschakeld is. Lamp wel aarde, rookmelder niet. Alleen de nul delen ze, maar i.v.m ruimte besparing 221 lasklemmen gebruikt.

Dit alles lukt niet als de mantel er nog omheen zit. Denk dat deze rookmelder eigenlijk gewoon nooit ontworpen is voor montage op een centraaldoos die ook nog voor andere doeleinden gebruikt zal worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu