Valpijp wasmachine met reeks bochten, kan dat?

Wamelis

 • #1
Bij de plek van een wasmachine komt een pvc 50mm pijp de vloer uit. Probleem: precies daarboven zit een stopcontact, waardoor ik niet recht omhoog kan met de pvc. Het stopcontact kan ik niet missen, en er is geen ruimte om de pijp naar links of rechts te verleggen.

Ik kan nog wel achter de voorzetwand komen, dus mogelijke oplossing: pvc pijp zo dicht mogelijk bij de vloer de wand in brengen met een 90gr bocht.
Dan achter het stopcontact langs met 4 bochten van 45gr.
Boven het stopcontact weer door de muur naar buiten (circa 40cm boven de vloer), daarna een 90gr bocht naar boven waarop de valpijp+zwanehals aangesloten kunnen worden.

Deze constructie wordt dan waarschijnlijk in 40mm uitgevoerd, ik denk niet dat ik 50mm kwijt kan.

Gaat dit goed werken?

Dank,
Wim
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Kan je de wandcontacdoos niet verplaatsen? Flex-electriciteitspijp is makkelijker om te leggen dan rioolpijp, lijkt me.
   

  Wamelis

  • #3
  Verplaatsen van het stopcontact gaat niet lukken... het is een heel krap hoekje, en er is geen uitwijkruimte.
   

  Fiesiekus

  • #4
  Knap ingewikkeld.
   

  Kloek77

  • #5
  Foto?
   

  Jacovrie

  • #6
  Moeilijk om het zo voor te stellen, maar ik doe een poging. Wanneer het mogelijk is, zou ik onder bij de pijp uit de vloer een 45 gr. bocht zetten. Deze kun je op de gewenste stand draaien (links, rechts of achter stopcontact). Daarop een stuk pijp met een lengte waarmee je op voldoende afstand in de voorzetwand komt. Vervolgens met een 45gr bocht en een stuk pijp recht naar boven. Vervolgens weer met 45gr. naar buiten en aan de buitenkant weer een 45gr bocht met stuk pijp waarin wasmachineafvoerslang komt.

  Voordeel van bovenstaande constructie is dat je 'maar' 4 bochten nodig hebt en er geen 90gr bochten in zitten. Meer stromend dus, maar dan moet er wel voldoende ruimte zijn onder het stopcontact.
   

  Kloek77

  • #7
  En een sifon?
   

  Jacovrie

  • #8
  Een goede opmerking, want ik was er vanuit gegaan dat de afvoer al op een sifoon was aangesloten. Foute gedachte. In dit geval blijft er niets anders over dan de sifoon achter de voorzetwand aan te brengen. Er moet dan wel voor gezorgd worden dat je hier weer bij kan, bijvoorbeeld een luikje.

  Ideaal is het absoluut niet. Eigenlijk blijft het geknoei. Beter is de eerder gedane suggesties het stopcontact te verleggen. Maar ja, ik had begrepen dat die oplossing geen mogelijkheid was.
   

  Wamelis

  • #9
  Ik zal binnenkort een foto regelen - had de camera even niet bij de hand.

  Maar alvast een toevoeging: het stopcontact zit laag. Als ik de bocht achter de muur langs zou maken, dan komt de pijp op circa 35cm boven de vloer uit de muur. Dat lijkt me toch laag genoeg voor een sifon??
   

  Houthuijsen

  • #10
  Kan je er niet direkt vanuit de vloer een syfon opzetten en deze richting tussenwand draaien???? dat scheelt een toegang tot syfon maken,hij zit mooi laag en je kan hem eventueel ook in 50 mm uitvoeren,al denk ik niet dat het noodzakelijk is. 40 mm is groot zat ook met een paar bochten 45 gr.
   

  Wamelis

  • #11
  Ben ik weer, even geen tijd gehad door lange uren bij het bouwen...

  Sifon direct bij de vloer gaat ook niet lukken, weer te weinig ruimte :(

  De leiding met een 45gr bocht de muur in en uit laten komen zou evt wel kunnen, maar het wordt erg lastig om daar een net ellipsvormig gat voor te maken. Misschien heb ik die ruimte niet eens, in de buurt van het stopcontact zitten ook weer balken achter de wand. Sifon in de muur wegwerken is al helemaal niet te doen.

  Mijn voorkeur zou nog steeds zijn om de buis achter het stopcontact in de muur weg te werken. Dus: eerst met 90gr de muur in, dan 4x45 om het stopcontact heen, en weer met 90gr de muur uit. Ik denk dat deze constructie wel in 50mm gaat lukken.

  Als ik de sifon net boven het stopcontact plaats, komt de onderkant ervan op zo'n 20cm boven de vloer. Een valpijp van 60 à 70 cm lukt dan nog prima.

  Geen schoonheidsprijs, ik weet het, maar het is me uit de reacties nog niet helemaal duidelijk of dit wel lijkt te gaan werken, of dat het vragen om problemen is?
   

  Houthuijsen

  • #12
  Als u de 90 gr bochten 50 mm maakt en de valpijp minimaal 80 cm boven de bochten zal di geen problemen geven.
  Als een syfon problemen geeft kunt u ook zelf een syfon maken van 50 mm bochten die zijn dan mischien achter de wand weg te werken,en kunnen gewoon weggetimmerd worden achter de wand.
  De leiding kan altijd ontstopt worden indien nodig met een gootsteenveer of waterdruk,maar ik denk dat dit nooit nodig zal zijn.
  Succes
   

  Kanterz

  • #13
  Tja zoals al eerder aangegeven moeilijk iets te zeggen zonder de situatie te kennen..
  misschien kan je die foto eens uploaden die je zou maken
  ik zelf zou geen sifon weg gaan werken.
  maar ik verveelde mezelf, misschien is dit een optie;  je zaagt met een los zaagblaatje de 50mm pijp tot 6cm vanaf te grond af, daarop lijm je 1x 45graden mof-mof 50mm bocht & 1x 45graden mof-spie 50mm.
  in de laatste mof een verloop 50/40 dan 2x 45graden mof-spie.
  sifon hierop en stuk rechte buis op de wand.

  mja dit alles is alleen mogelijk als je +/- 8 tot 10cm vrij hebt onder het stopcontact.
  eventueel in het extreemste geval kan je wel gewoon 90graden bochten gebruiken, maar probeer ze te mijden...[/img]
   

  Wamelis

  • #14
  Sorry voor weer late reactie... nog steeds heel druk...

  De suggestie van Kanterz gaat helaas ook niet lukken, direct naast het stopcontact loopt een tros waterleidingen, en dat de afvoer niet tussen het stopcontact en de leidingen past is deel van het probleem.

  Maar dank voor alle info & suggesties! Ik denk dat ik nu wel genoeg weet om een verantwoorde oplossing te bouwen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu