Vervangen valpijp wc stortbak

Been

  • #1
Dag,
ik ben een vrouw (ik zeg het er toch maar bij ) met een SPOED probleem met wc. de valpijp van de wc stortbak lekt en nu nog meer, want ik wrikte er een beetje aan om te zien wat het systeem is en of het niet gewoon schreef zat en nu stroomt water er helemaal veel uit. Ik ben niet vies van klussen, maar ik heb weinig kennis van wc's. Ik zal een soortgelijke topic en heb daar ook op gereageerd, maar ik weet niet of dat op die manier gelezen wordt, dus toch maar een eigen topic.
Ik heb een zeker 10-15 jr oude gerberit wc (sortbak), ik denk dit model (zie foto) en valpijp lekt aan de kant van de stortbak. Wat moet ik vervangen, de hele stortpijp (lijkt me het beste) en hoe verwijder ik die valpijp, het is geen schoefachtige ring zoals bij een wasbak?
Ik las in de andere topic dat je evt. de stortbak het beste kunt loskoppelen. Maar dat lijkt me een enorme klus bovendien is het oud en mijn ervaring is dat dan op dat soort momenten juist meer kapot gaat. Hoe kun je de valpijp vervangen zonder de stortbak kos te maken?
Als dat niet kan, hoe haal je de valpijp via de binnenkant van de stortbak eruit?
Alvast dank!

886B8293-AFAD-42AD-8DCC-F34AAFD97DDF.png DC0D6246-856F-4543-A07E-594B2CE0EC8C.png 4759778A-8A5F-4616-B7CF-7345A43EBCD3.jpeg
 

Dimkal

  • #2
De valpijp staat onder spanning en dat zorgt ervoor dat de boel gaat lekken. Daar is deze aansluiting erg gevoelig voor. De valpijp zit in de bak gestoken, (dus niet vastgeschroefd). Als je dit wilt loshalen dan moet je de bak demonteren. Stopkraan dichtdraaien, bak leegspoelen, water aansluiting loskoppelen en dan de bak naar boven trekken zodat de boel loskomt. Met een nieuwe afdichting set geberit 240.139.00.1 zou je de lekkage misschien op kunnen lossen. In de praktijk wordt de bak inclusief spoelpijp vaak in zijn geheel vervangen als deze ouder dan 10 jaar is. Er is altijd een kans dat je het niet goed dicht krijgt, en de kans dat je binnenkort ook het binnenwerk moet vervangen is ook groot en dan is een nieuwe bak goedkoper dan alle losse onderdelen zeg maar.
 

Been

  • #3
Heel erg dank voor de reactie. Ik twijfelde ook of ik niet gewoon beter een hele nieuwe set aanschaf. Ik ga morgenochtend meteen even kijken wat een goede optie is. Is eenzelfde model dat prima of adviseer je een andere?
Nogmaals dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
In verband met de bevestiging is het handiger hetzelfde model te nemen, ook de pijp mee vervangen.
Alleen de pijp vervangen kunt u proberen, wil die niet los dan alles vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Been

Been

  • #5
Bedankt voor de reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu