Vaillant VCW NL 182 E geen warm water

Hnicov

  • #1
Vanwege klussen in't huis o.a. aan de radiatoren en leidingen heb ik de ketel vaak en meerdere weken uitgeschakeld gehad door de stekker er uit te trekken, aangezien ik er nog niet woon.

Gisteren weer water bijgevuld, stekker erin en geprobeerd warm water te tappen. Ik hoor wel geluid in de ketel van een pomp o.i.d. , maar het gas gaat niet branden als er al gas stroomt. Vorige keren deed de ketel het trouwens wel goed. Of het verwarmingsgedeelte het wel doet weet ik niet omdat de thermostaat gedemonteerd is.
Zijn er eenvoudige checks uit te voeren? Van ketels heb ik namelijk (nog) geen verstand.
Is ook een beschrijving beschikbaar van de ketel waarop ik kan zien wat wat is in de ketel.

Nico
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het grootste probleem is waarschijnlijk lucht in het cv-gedeelte, daar zijn deze ketels heel gevoelig voor.
 

Addie

  • #3
Op de warmtewisselaar (lamellenblok) zit links boven een messing ontluchtpijpje, draai deze bij uitgeschakelde ketel een slag los en de lucht zal ontsnappen.

Om de warmtewisselaar te bereiken moet je wel eerst de deksel van de verbrandingsruimte verwijderen.

Ook zit er rechts achterop de ketel een vlotterontluchter draai daarvan het zwarte dopje een paar slagen los.

Een onderdelenboek van deze ketel vindt je hier (helaas offline)

Dit is weliswaar de belgie uitvoering maar hij is nagenoeg gelijk aan de nederlandse, zodat de een goed idee krijgt van de opbouw.
 

Hnicov

  • #4
Bedankt voor de reacties en het onderdelenboek. Ik ga proberen te ontluchten en zal het resultaat hier weer melden.

Groet
Nico
 

Hnicov

  • #5
In bovenstaand bericht heb ik al eerder melding gemaakt van mijn probleem.

Volgens de adviezen heb ik de ketel via de twee nippels ontlucht. Er kwam geen lucht uit, wel water. Ook hierna nog geen funtionerende ketel.

Als ik de stekker er in steek, dan hoor ik ook geen waterpomp. Volgens mij was dat voorheen wel. Bij warmwater tappen gaat de ventilator trouwens wel lopen.

De twee schakelaars rood en zwart branden niet. Heb de zekeringen gecontroleerd en die zijn ok.

Wat kan ik verder nog checken?

Dank,
Nico
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi Hnicov,

Maximaal thermostaat uitgeschakeld? die zit rechts achter de pomp.

Het zwarte kastje met in het midden een rubber dop, die knop indrukken doe de thermostaat resetten als deze is uitgeschakeld.

Mogelijk door te lang zonder water te hebben gestaan pomp vast gaan zitten, door de centrale schroef uit de pomp te draaien kan voorzichtig met een kleinere schroevendraaier de pompas geprobeert worden te verdraaien.

Doe voorzichtig want de as breekt redelijk snel, als u het daarna probeert met de ketel ingeschakeld moet deze gaan draaien controleer eventueel dof er spanning op de pomp staat.

U heeft toch wel de voordeksel gemonteerd want anders gaat het toestel zeker niet in bedrijf.

Vr Gr
 

Hnicov

  • #7
CVolieboy e.a.

Komend weekend ga ik de thermostaat resetten en de pomp bekijken. De pomp heeft trouwens nooit geheel zonder water gestaan, maar doordat ik de stekker er langdurig uit heb gehad is de pomp misschien wel vast gaan zitten. Is de pomp ook uit elkaar te halen en zo ja, is dat een beter idee dan met de schroevendraaier de as gangbaar te maken?

Gr. Nico
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Hoi Hnicov,

Probeer door de centrale schroef uit de pomp motor te draaien of u heel snel kan beoordelen dat de as niet draaid, of wel.

Als de as vast zit niet forceren maar is het een goed idee om de motor van het huis te schroeven en te proberen de as weer op gang te krijgen.

Vergeet niet af te tappen voordat u de motor er af haalt :mrgreen:

Vr Gr en succes ermee
 

Hnicov

  • #9
Heb de centrale schroef uit de pomp gedraaid en daarna voorzichtig met een schroevendraaier geprobeerd de as rond te draaien. Lijkt vast te zitten en durf vanwege de waarschuwing niet al te veel kracht te zetten.

Zal de pomp gaan demonteren. Nog specifieke zaken waar ik op moet letten als ik de pomp verder uit elkaar haal? In de technische beschrijving staat de pomp niet verder opengewerkt, maar zie wel imbusbouten die ik los kan draaien.

Plaats hier wel mijn bevindingen.

Gr. Nico
 

Hnicov

  • #10
Eergisteren weer geprobeerd met een schroevendraaier de as van de pomp rond te draaien. Draaide zowaar rond zonder al te veel kracht te zetten. lWarm water getapt maar cv liep in een storing, ook de termostaat gereset, ontlucht etc. Steeds weer een storing.

Vandaag weer geprobeerd, getapt en voordat de storing ontstond kraan dicht en daarna weer aan. Ineens brandde de cv wel, zowel warm water als verwarming. Misschien door de vaste pomp een hik in 't systeem gekomen of combinatie van factoren.

Kortom ik ben blij en bedank iedereen voor de hulp via dit forum. :mrgreen:

Groeten Nico
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Bedankt voor de terug melding en veel succes ermee.

Vr Gr

Ps de pomp draaide weer, maar er was nog lucht aanwezig in het systeem, nadat er door u ontlucht was en de pomp draaide ging de ketel wel aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu