Vaillant comfortstand schommelt in temperatuur

Klick

  • #1
Hallo,

Wij zijn net verhuisd en hebben nu voor het eerst een CV. Het is een Vaillant VCW NL 242 E So 28 met warme start.
Als deze in de comfortstand staat dan slaat hij (letterlijk) om de 5 minuten even een paar seconden aan en direct weer uit. Is dit normaal?
De CV is van 1999 en jaarlijks onderhouden door de installateur.

De douche (Dusar met thermostaatkraan) geeft geen constante temperatuur. Hij begint koud, daarna wordt hij heet en schommelt dan tussen heelwarm en koud. (=Als de comfortstand van de CV aan staat, staat deze uit dan blijft de douche koud). Ook krijgen we de douche dan niet helemaal op koud.
Is dit een probleem van de thermostaatkraan? (deze draait ook niet lekker) of heeft dit ook met de CV te maken?

De verwarming wordt overigens prima warm.

Wie kan ons helpen de oorzaak te achterhalen?
We smachten naar een lekkere douche :-)

Groetjes Klick
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Goedenavond,

Het om de 5 minuten aanslaan is normaal op de comfort stand, op deze manier houdt uw ketel het tapspiraaltje continu op themperatuur.Helaas is het tapspiraal niet echt geïsoleerd,waardoor deze vrij snel afkoelt.
Advies in deze.... comfort stand uitzetten.

Warm water klacht heeft verschillende mogelijkheden.Mogelijk is uw microschakelaar M3 defect, deze zit links van de pomp en rechts van de elektrakast.Eerst even de voorplaat weghalen en dan zie je een plaatje met een rood microschakelaartje met een veertje.Dit schakelaartje zal defect zijn.

Ook mogelijk dat uw douchkop teveel bespaart.Simpel op te lossen door de slang van de douchekop af te draaien en in de douche kop te kijken,zit hier een zeefje in prik deze er dan uit met een schroevendraaiertje ofzo

groet
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi Klick,

Om er achter te komen wat er met de ketel is, kan u het volgende checken.

Zet de comfort schakelaar uit, zet een warm waterkraan liefst een enkele knop op de wastafel b.v. open en zorg dat de perlator(zeefje) van de kraan is.

Meet met de op dit forum veelvuldig beschreven formule de hoeveelheid water die uit de kraan stroomd per minuut. Voor uw ketel is dat 7,5 l/min.

Wat ook belangrijk is als de ketel wel is opgestart bij alleen de volle hoeveelheid warmwater tot welk minimum de ketel blijft branden.

Draai tijdens bedrijf de warme water kraan langzaam dicht zover dat de ketel net uitgaat en meet de heoveelheid water per minuut dit moet zijn ca. 2,75 L/min.
Als die hoeveelheid erg veel meer is, dan is het tapdrempel ventiel defect, welke zich aan de voorkant bevind in het watergedeelte.
dan zal de ketel pas bij een veel te grote warmwater hoeveelheid in bedrijf willen komen en bij het gemiddelde douchehandvat zal dat dan problemen opleveren bij menging van warm en koudwater.

Voor wat hierboven al reeds beschreven is door Screech over de microschakelaar als de ketel geheel niet opstart is een mogelijkheid.

Dat de ketel iedere 5 minuten aanslaat is niet normaal bij een So 28, is de ketel al voorzien van een RVS tapwisselaar of zit er nog een zwarte in aan de linkerkant van de ketel.

Het kan wel zijn dat de driewegklep iets doorlekt zodat er warmte verdwijnt naar de CV installatie en dan start de ketel regelmatig op.
De ketel van dit model is vrij ingewikkeld in elkaar gezet met de nodige stuurleidingen en ventielen die de bedrijfswijze regelen.

Misschien is het advies er een vakman bij te halen hier wel op z'n plaats.

Vr Gr en succes ermee
 

Klick

  • #4
Bedankt voor je snelle reactie!
We gaan er naar kijken. Ik hoop dat we het kunnen verhelpen..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu