Vailant Thermocompact VCW NL180XE A25 geen warm water

Casonline

  • #1
Hallo,

Ik ben nieuw hier dus weet niet of dit helemaal goed geplaatst is

Ik heb een probleem met mijn Vailant VCW NL180XE A25;

Op het moment dat ik de warmwater tap open zet slaat de brander niet aan of slechts af en toe, en gaat dan ook nog regelmatig weer uit. Op het moment dat de brander niet aanslaat hoor ik een klikkend geluid (niet de vonkenmaker) het klinkt als een soort relais. Nu ben ik absoluut geen CV specialist maar heb het apparaat toch een open gemaakt en ben er achter gekomen dat er een schakelaartje in zit wat niet vergenoeg ingedrukt word om contact te maken. Het schakelaartje zou ingedrukt moeten worden door een plastic asymetrisch draaischijfje wat (denk ik) de hoeveelheid water regelt die doorstroomt (dus ook hoe warm het water is). Als ik dit schijfje forceer verder open te gaan stroom er minder water uit de kraan maar slaat de brander gelijk aan. Ook als ik alleen het schakelaartje handmatig verder indruk slaat de brander ook aan.

Nu zit er een veer aan dit schijfje vast, die de schijf terug trekt als de warmwater tap weer dicht zit, deze lijkt te strak te staan. Dit is natuurlijk vreemd want een veer wordt niet ineens strakker na 14 jaar.
Er zijn 2 oplossingen:

Nu kan ik de veer een klein beetje oprekken waardoor de schijf iets verder draait zodat de schakelaar ingedrukt wordt. Maar kan ik dit zomaar doen?

Ik kan het hele onderdeel waar de schijf aanvast zit (laten) vervangen (wat zou dit moeten kosten?)

Wat is wijsheid hier?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Waarschijnlijk heeft dit niks met u probleem te maken. Denk eerder dat de opdrukstift van het waterdeel wat eronder zit niet ver genoeg omhoog komt.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Als u dat schakelaartje handmatig omklikt, en hij gaat ...net... door de klik, hoort u dan dat "relais" steeds klikken.......... dan is dat rode microschakelaartje defect.

Deze moet dan vervangen worden.
 

Casonline

  • #4
Het schakelaartje wordt niet ver genoeg ingedrukt om contact te maken, ik heb niet het idee dat de schakelaar zelf defect of versleten is. Als ik deze zelf indruk "net door de klik" hoor ik ook dat relais 1 keer en direct daarna de "vonkenmaker" die gelijk de brander ontsteekt.
 

Casonline

  • #5
Het volgende probleem met de ketel dient zich aan, op het moment dat de verwarming aanslaat blijft de brander +/- een minuut branden en schakelt dan uit. Het gekke is dat de brander al uit gaat voordat de retourleiding überhaupt warm aanvoelt. Zet ik de ketel dan uit en weer aan dan slaat de brander direct weer aan maar gaat zelfs nog sneller uit, dit is een paar keer te herhalen tot de brander niet meer aanslaat. Nadat ik dit een paar keer gedaan heb is idd de retourbuis wel warm en zo nu en dan slaat de ketel dan nog aan, maar na een uur of wat zijn alle verwarmingen weer koud en moet ik opnieuw het hele proces opnieuw door om het in huis enigszins warm te krijgen.

Iemand een idee voor een (tijdelijke) oplossing voor dit probleem?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Check de NTC sensor eens, is deze niet nat?

de ntc zit achter de grote blikken plaat (de verbrandingruimte), als de ntc nat is of defect, wil de ketel vaak moeizaam aanslaan en brand tevens kort.

Verdere mogelijkheden zijn.....
- de regelprint
- de voorprint
- voedingstrafo
en er zullen nog wel een aantal mogelijkheden zijn.
 

Casonline

  • #7
De NTC is niet vochtig en werkt, ik heb er even een mulitmeter aangehangen bij een niet aangesloten NTC meet is +/- 13 volt. Bij een aangesloten NTC meet ik minder (buis was nog warm) de brander slaat af bij ongeveer 4 volt. Maar slaat niet aan tot 8 volt, daarna ben ik maar gestopt want de buis was ondertussen toen lauw.

Het lijkt dus ergens in de elektronica te zitten, daar moet een expert naar komen kijken daar heb ik niet genoeg verstand van.

BTW ik heb de veer achter het warmwater mechanisme ondertussen toch iets uigerekt en het warm water werkt nu weer perfect. Ik kan tenminste warm douchen.

Bedankt voor de reacties
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu