Vaatwasser stopt tijdens programma, stopcontact smelt

Leo2

  • #1
De vaatwasser is verplaatst naar een nieuw aangelegd geaard stopcontact.
Eergisteren stopte de vaatwasser ermee, waarschijnlijk in de opwarmfase.
Aangesloten op een ander geaard stopcontact, ging de vaatwasser alsnog verder met het programma. Toen ik later een lamp aansloot op het eerste stopcontact, deed die het gewoon.

Gisteren stopte de vaatwasser weer ergens halverwege (op hetzelfde geaarde stopcontact). De vaatwasser ging daarna weer verder op een ander geaard stopcontact, maar het eerste stopcontact gaf geen stroom meer, ook niet aan de lamp.
Toen ik het openmaakte, bleken 2 draden (blauw en aarde) met elkaar versmolten.
Het plastic kapje van de contactdoos zat ook een beetje vastgesmolten.
Andere stopcontacten in deze groep, waarvandaan ook de stroom voor dit stopcontact komt, werken nog gewoon.

Vanmorgen heb ik het stopcontact bekeken waarop de vaatwasser 2 x het programma heeft afgemaakt en ook daar meen ik een licht bruin schroeirandje aan de pvc-pijp te zien.

Stopcontact 1 is aangesloten op een groep met aardlekschakelaar.
Die is niet teruggesprongen, er zijn geen stoppen gesprongen. Gewoon een brandlucht, de vaatwasser die stopt, maar vrolijk verder gaat op een andere contactdoos, maar waarschijnlijk schroeiende draden.

De groep is bij mijn weten verder onbelast (we verbouwen op het moment de keuken) en als ik me niet vergis heeft de vaatwasser voorheen ook op deze groep gedraaid, maar helemaal zeker weet ik dat niet.

Kan het zijn dat de ene groep groter is dan de andere en dat deze capaciteit tekort komt? Of heb ik iets verkeerd gedaan bij het aansluiten?
(ik heb gewoon vanuit een wanddoos draden doorgetrokken naar 3 geaarde stopcontacten, in serie, pvc buis met 3 draden erin.)

Als ik maar vast wist, waar de fout zat, of wat er precies aan de hand is.
Bedankt voor aandacht en hulp.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Graag vermelden:
  1. Het merk en typenummer en verdere gegevens van de vaatwasser.
    Kijk voor de benodigde nummers bij dit onderwerp
  2. Wat voor soort zekering zit er in de groepenkast, een smeltveiligheid (in patroonhouder), een automatische zekering (ronde inschroefbare "stop" met een knopje) of een groepenautomaat (rechthoekig apparaatje met schakelknop).
  3. Wat is de waarde van de zekering in de kast?
  4. Zat de bedrading in het betreffende stopcontact wel goed vastgedraaid?
 

Leo2

  • #3
Sorry, ik probeer alles zo goed mogelijk te beantwoorden.
  1. Bosch day & night sms5092 (staat op bovenkant deur).
    Verdere nummers vind ik niet, apparaat is gekocht in 1994 en werkte steeds probleemloos.
  2. Een gewone ouderwetse stop. Boven de groep zit een aan/uit schakelaar (0/1) en daaronder 2 stoppen.
  3. 16 ampere, 500volt
  4. Ik heb de lasdoos onder het vorige stopcontact nagekeken (waarvandaan de aansluiting komt) en daar zat alles goed in de doppen gedraaid. de aansluiting op de wandcontactdoos leek ook in orde.
Nu is wel de isolatie van de blauwe draad 2 cm weggesmolten en versmolten met de aardedraad. Dit stopcontact werkt ook niet meer. (de rest op de groep wel.)

Ik bedenk nog het volgende:
De vaatwasser heeft altijd probleemloos gedraaid, maar vorige week heb ik na het veranderen van stroom, waterleiding, etc. vergeten de kraan open te zetten toen ik de vaatwasser weer liet draaien. Na een tijdje merkte ik dat de vaatwasser niet opschoot en toen bedacht ik eens dat de kraan nog open moest. Daarna ging het apparaat gewoon verder.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor mijn gevoel lijkt het erop, dat er sprake is van een slecht contact in de stekker van de vaatwasser, waarbij dat contact de ene keer beter is dan de andere..

Daardoor worden de poten van de stekker gloeiend heet, en smelt de bedrading van het stopcontact, waarna sluiting en dus de stop eruit. Anders kan ik het niet verklaren, dat je in meerdere stopcontacten hebt dat de aansluiting begint te verschroeien.

Een oplossing daarvoor zou zijn: stekker er af knippen, en er, gebruik makend van adereindhulsjes, een nieuwe stekker op zetten. Plus natuurlijk vervangen van de bedrading van de stopcontacten.
Hopelijk is er verder niets mis met de vaatwasser, dat is zo moeilijk te beoordelen.

Nu je toch aan het verbouwen bent, wil ik er nog even op wijzen, dat het beter is, als je de vaatwasser stroom geeft uit een geheel eigen groep, gevoed door een geheel eigen kabel of bedrading in een eigen buis.
Bij de groep van de keuken zetten is niet verstandig.

Eventuele vragen daarover graag als apart onderwerp in de elektrarubriek, waar ook al veel van dit soort onderwerpen behandeld zijn.
 

Leo2

  • #5
Beste Kees,
Bedankt voor je hulp.
De vaatwasser gaat er binnenkort uit, dus als het daar aan ligt, ben ik blij.

Wat betreft de groep: in de keuken zijn 3 of 4 groepen (het is een oud huis en af en toe is er ineens van links of rechts iets bijgehaald),. De oven heeft een aparte groep en de vaatwasser deelt een groep met 2 stopcontacten waar mogelijk een koffiezetapparaat en af en toe een staafmixer op aangesloten zal worden. Mag ik dat ook als een 'eigen groep voor de vaatwasser' beschouwen?

Het tweede stopcontact, waarop de vaatwasser dus 2 keer zijn programma heeft afgemaakt is ok, maar vertoont aan de rand van de pvc pijp inderdaad bruine schroeisporen. En het is nieuwe buis, niet met warmte verbogen of zo, dus...

Ik zal aan de vaatwasser een nieuwe stekker zetten en het stopcontact met de gesmolten bedrading iets lager zetten en de bedrading inkorten.

Wat mij vooral dwars zit, is dat er geen stop uit is gegaan, of de aardlekschakelaar, maar dat het apparaat er gewoon mee opgehouden is, het stopcontact het niet meer deed/doet, maar de andere aansluitingen in de groep dus wel. Er had zo brand kunnen ontstaan.
Is er een reden waarom de stoppen niet zijn gegaan?

In ieder geval bedankt voor je aandacht en hulp!
Groeten, Leo
 

Gerrit

  • #6
Een veel gemaakte fout: Zoals Kees terecht opmerkt; de draden zijn niet goed vast gezet. Er ontstaat een vonkje, daardoor oxydatie op de draad en de klem. Oxydatie is weerstand, dus warmteontwikkeling, weerstand wordt nog groter, enz.

Er is dus geen sprake van kortsluiting maar van onderbreking.
Probeer niet dit te repareren want dat gaat niet. Als de bedrading verbrand is moet deze worden vervangen, evenals de kontaktdoos en de stekker. Liever nog het hele snoer.
 

Leo2

  • #7
Dus: nieuwe bedrading trekken vanuit de lasdoos naar het stopcontact en een nieuw stopcontact erop?
En dan zorgen dat de draden goed vast zitten.
Ok, ga ik doen. Bedankt. Vanmiddag zal ik proberen proef te draaien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Leo2 schreef:
...de vaatwasser deelt een groep met 2 stopcontacten waar mogelijk een koffiezetapparaat en af en toe een staafmixer op aangesloten zal worden.
Mag ik dat ook als een 'eigen groep voor de vaatwasser' beschouwen?
Niet echt...

Het koffiezetapparaat is (meestal) ook wel een flinke slokop, en wanneer je die tegelijk met de vaatwasser aan zou zetten, krijgt de groep en de bedrading het best wel voor zijn kiezen...
Temeer daar oudere modellen vaatwassers vaak meer stroom vragen dan de moderne.

De staafmixer zal het probleem niet zijn.

Daarbij hangt het er ook vanaf hoeveel overgangen (lassen) er tussen de groepenkast en het betreffende stopcontact zitten: hoe meer, des te meer risico op problemen.

Misschien toch (uiteindelijk, als alles in orde is) iets om rekening mee te houden.
 

Leo2

  • #9
Net mijn vrouw gesproken, de koffiezetter is aan de andere kant van de keuken gepland, dus vaatwasser i.c.m. incidenteel gebruik staafmixer, keukenmachine. Vaatwasser draait sowieso bijna altijd 's nachts en er is een nieuwe in aantocht.

Ik ga de boel nu aanpassen en proefdraaien. Ik heb al wel het een en ander geleerd zo. Ik vermoed (en hoop eigenlijk) dat de fout bij mezelf lag, dat een draad niet goed vast heeft gezeten. Daar zal ik voortaan nog beter op moeten letten.

Bedankt voor zover.
 

Leo2

  • #10
Ik heb het stopcontact en de bedrading ernaartoe vervangen. Ik heb het meteen wat anders aangelegd, een lasdoos minder. En goed opgelet bij de lassen en de aansluitingen op de contactdoos.

Vanavond gedraaid, alles ok.
Bedankt voor jullie hulp en advies!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu