Vaatwasser maakt bonkend geluid wanneer waterinname stopt

matthijs93

 • #1
Goedemiddag allemaal,

Ik heb al een tijdje (anoniem) rondgelezen en veel geleerd op dit form, waarvoor dank. Sinds kort zit ik met een vraag die ik graag aan jullie wil voorleggen:

Wij hebben sinds een paar weken een nieuwe keuken, met daarbij een nieuwe inbouwvaatwasser van het merk AEG. Het valt ons op dat er een bonkend geluid ontstaat zodra de waterinname stopt. Dit geluid lijkt te komen van de aquastop/inlaatventiel? welke op de kraan zit geschroefd. Het bonkend geluid draagt door een groot deel van ons appartement heen en is behoorlijk irritant, aangezien we de machine zo veel mogelijk in de nacht willen draaien.

Wat punten die mogelijk van belang zijn:

- Er zit reeds een waterslagdemper gemonteerd tussen de aanvoerslang en de kraan
- Het bonkend geluid ontstaat niet wanneer de mengkraan van de keuken ineens wordt gesloten

Wat verder opvalt, is dat de waterinname van de vaatwasser niet al te snel is, ongeveer 2 liter/min. Ik heb een emmer onder de kraan gehouden, en dan stroomt het water er met 15 liter/min uit. De mengkraan van de keuken geeft ongeveer 10 liter/min en daar is dus geen geluid te horen wanneer deze ineens wordt gesloten.

Mijn vragen:

- Is het normaal dat de waterinname van de vaatwasser zo laag is? Bij de wasmachine is deze ter vergelijking ongeveer 10 liter/min.
- Kan een mogelijk intern probleem van de Aquastop/ventiel dit geluid veroorzaken?
- Of moet het worden gezien als 'normale' werking van de machine?

Alvast hartelijk dank voor de input!
 

robdeb

 • #2
Je hebt het zelf over waterinname, maar dan even ter verduidelijking: heb je het debiet van die vaatwasserkraan gemeten terwijl de slang van de vaatwasser niet was aangekoppeld? Of heb je de slang bij de vaatwasser losgemaakt en daar gemeten? Tevens even meten met waterslagdemper gedemonteerd, om problemen aldaar uit te sluiten.
 

Bademutze

 • #3
Moderne ventielen sluiten sneller ,om water te besparen, als je zelfs met een waterslag demper nog een bonkend geluid hoort ,ligt dit meestal aan de aanleg van de leidingen, die hebben ergens ruimte en je hoort dat bewegen, daar is lastig iets aan te doen. Er zijn ook waterslag dempers waarbij je de tegendruk zelf kan instellen met een rubber balg.kan ook een optie zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Bademutze schreef:
Moderne ventielen sluiten sneller ,om water te besparen,
Is dat de reden.

Vreemde toelichting als je hier ook heel veel gezeur mee maakt.
 

matthijs93

 • #5
Bedankt voor de reacties!

@robdeb ik heb inderdaad de vaatwasserslang losgekoppeld en het debiet van de kraan zelf gemeten. De slang aan de vaatwasserzijde loskoppelen gaat helaas niet, omdat ik daar de vaatwasser voor moet uitbouwen en met twee linkerhanden durf ik me daar niet aan te wagen. Zonder waterslagdemper krijg ik overigens exact dezelfde resultaten.

De kraan zelf doet minstens 15 liter per minuut, en met de vaatwasserslang gekoppeld neemt de vaatwasser vervolgens water met een snelheid van 2 liter per minuut, wat ik erg langzaam vind. Wat mij daarnaast opvalt is dat het ventiel soms meerdere keren achter elkaar (5 keer in 10 seconden) open en sluit voordat de gewenste waterhoeveelheid is bereikt.

@Bademutze hier had ik ook over nagedacht, alleen dan blijf ik het vreemd vinden dat het abrupt sluiten van de mengkraan in de keuken, die 10 liter per minuut geeft, niet dit geluid veroorzaakt. Dat deed mij vermoeden dat het eerder aan de aquaatop/slang van de vaatwasser ligt.

@Wgb ik zou liever een litertje water meer verbruiken dan deze herrie te moeten doorstaan... Maar blijkbaar gaat besparing boven alles!
 

Bademutze

 • #6
Je kan proberen de kraan iets meer dicht te draaien, vaatwassers nemen langzaam water in om de niveauregeling nauwkeurig te doen/meten, dan is de bonk misschien ook minder.
 

matthijs93

 • #7
@Bademutze dank voor het meedenken en voor de uitleg. Ik ga je suggestie uitproberen!
 

robdeb

 • #8
matthijs93 schreef:
De kraan zelf doet minstens 15 liter per minuut, en met de vaatwasserslang gekoppeld neemt de vaatwasser vervolgens water met een snelheid van 2 liter per minuut
Dit snap ik niet. Met “kraan zelf” bedoel je: zonder slang gekoppeld? Hoe meet je dan die 2 liter per minuut? Want als dat verschil zo groot is, zou ik toch denken aan een defect aan de slang of vaatwasser zelf.
 

matthijs93

 • #9
@robdeb sorry voor de onduidelijkheid. Dat is inderdaad wat ik bedoel, zonder de slang gekoppeld.

Die 2 liter per minuut meet ik door de slang weer aan te sluiten en vervolgens een programma te draaien. Aangezien de vaatwasser op dat moment de enige verbruiker is, en ik een watermeter heb, kan ik zien dat op dat moment 2 liter per minuut wordt gebruikt.

Begrijp ik goed dat jij van mening bent dat de vaatwasser sneller water zou moeten kunnen nemen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #10
Ligt de aanvoerslang niet ergens in een knik?
 

matthijs93

 • #11
@Mn22 Ik heb achter de vaatwasser gekeken met een camera maar daar is geen knik te zien. De slang loopt zonder knikken naar de machine.
 

ADDave

 • #12
En het gebonk is sinds kort begonnen of al vanaf het begin al?
 

robdeb

 • #13
matthijs93 schreef:
Begrijp ik goed dat jij van mening bent dat de vaatwasser sneller water zou moeten kunnen nemen?
Een en ander hangt ook af van welk type AEG vaatwasser je hebt, maar 2 l/min lijkt me wel wat krap ja. Een moderne vaatwasser gebruikt ca. 10 liter water. Dat zou betekenen dat, over het hele programma heen, je vaatwasser 5 minuten van het programma besteedt aan water nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu