Vaatwasser krijgt onvoldoende water

Ceciel

  • #1
Beste Forumleden,

Mijn vaatwasser van 15 jaar oud, een Bosch aquasensor, vertoont kuren. Hij lijkt onvoldoende water te krijgen. Voor zo'n oude machine lijkt het niet rendabel een monteur te laten komen. Ik hoop hem zelf weer aan de praat te krijgen. Wie heeft de gouden tip?

Probleem:

In eerste instantie viel op dat de vaat niet meer goed schoon werd. Daarna stopte de machine er na een minuut of 24 mee en verscheen code 'F' in de display.

Toen heb ik de plastic grijze leidingen die je (zonder te gaan schroeven) los kan maken eruit gehaald en goed schoongemaakt; hier en daar was die een beetje dichtgeslibd (met name: het punt waarop de verticale leiding aan de achterzijde wordt gekoppeld aan de horizontale watergeleider die onder de bovenlade hangt).

Bovendien hebben we de koppeling met de watertoevoer losgekoppeld en opnieuw aangesloten. Het probleem was al een keer eerder opgetreden en toen was dit afdoende. Het leek erop dat de 'waterstop' ontregeld was; dat deze aangaf dat de waterdruk te hoog was en dus de watertoevoer afsloot.

Na deze twee ingrepen heeft de machine 1 keer goed gedraaid met voldoende water toevoer. De tweede wasbeurt kreeg de machine echter opnieuw te weinig water; de zeepresten liggen nauwelijks verspreid op de bodem van de machine en de vaat was nog vuil. Het programma leek helemaal te worden afgedraaid, maar de aftellende timer bleef hangen op 1 en het programma werd niet afgesloten.

Wie-o-wie weet hoe ik dit probleem kan verhelpen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een van de dingen die je kan checken is, nadat je de toevoerleiding hebt losgehaald van de kraan, of er wel een voldoende krachtige straal uit de kraan komt. Deze kranen willen wel eens defect raken en dan onvoldoende water doorlaten.
 

Ceciel

  • #3

 

Ceciel

  • #4
Net de kraan getest; prima in orde, komt harde straal water uit.

Inmiddels heb ik de vaatwasser uit het keukenblok gehaald en de zijkant eraf gehaald. Ik zie flink wat slibsel in het labyrint en ook de leiding naar de vlotter ziet eruit alsof die nodig schoongemaakt moet worden. Maar hoe krijg ik dat onderdeel eruit zonder de boel te mollen? Ik heb inmiddels de twee stangen die het labyrint op z'n plek houden losgemaakt. Hoe nu verder?
 

Ceciel

  • #5
 

Ceciel

  • #6
Het is gelukt! Hij doet het weer!

Ik moest de twee plastic hoekstukken aan de bovenkant losmaken om het labyrint eruit te kunnen tillen. Ze zitten vnl met klemmetjes vast, maar degene linksboven bleek ook met 1 schroef vast te zitten. Duurde even voordat ik dat door had. (Om de plastic hoekstukken eraf te kunnen halen moest ik trouwens eerst ook het bovenblad eraf halen. Dat was makkelijk: aan de achterkant twee klemmen loshalen en dan horizontaal naar achter eraf schuiven).

Labyrinth kun je vervolgens omhoog eruit tillen. Die drie contactpunten met zwarte ringen kun je naderhand gewoon weer van boven naar beneden erin laten zakken.

Toen het labyrint eruit was het vlottergeval losgehaald. De slang rechtsonder kun je ook gewoon lostrekken en die bleek het probleem te zijn: die zat verstopt. Er stroomde gelijk een hoop water met rotzooi uit. Vervolgens heb ik die met een gebogen ijzerdraadje verder leeggehaald. Doeken eronder om het water op de vangen zodat er geen water in de droge onderbak van de vaatwasser kwam te staan. Anders gaat een ander beschermingsmechanisme in werking (er zit een piepschuim ding dat dan gaat drijven en de schakelaar van de watertoevoer omzet).

Wat een hoop vieze prut kwam er uit de afvoer (of is het toevoer?) van het vlottergeval! Ik heb daarna het vlotter geval nog helemaal uit elkaar gehaald, schoongemaakt en ontkalkt, maar dat had volgens mij niet eens gehoeven.

Ik ben reuze trots dat mijn vaatwasser het weer prima doet!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu