BOSCH Vaatwasser (SPS 40E22EU PS) krijgt geen water

Strandman

 • #1
Goedemiddag, hoop dat u mij op weg kunt helpen. Ik heb al een groot aantal vragen op het forum doorgelezen, maar toch kom ik er nog niet helemaal uit.

Onlangs is in ons appartement de waterleiding afgeperst op 8 bar als preventieve controle, omdat in onze flat al veel problemen waren met lekke waterleidingen. Na het afpersen bleken de wasmachine en de vaatwasser niet meer te werken. Beide machines zijn aangesloten op een beluchterkraan en beide kranen bleken niet meer te functioneren. Ik heb nieuwe beluchterkranen gemonteerd. De wasmachine werkte daarna weer als vanouds, de vaatwasser echter niet. Er komt wel gewoon water uit de kraan.

Alle zeven in de machine heb ik gereinigd, maar eigenlijk waren die helemaal niet vervuild. Ook het schoepenwieltje van de afvoerpomp draait volledig vrij en soepel.

Bij het starten van een programma gaat de machine aan en begint eerst een tijdje af te pompen. Het lijkt dan of er een klein Trabantje onder in de machine staat te pruttelen. Doet mij het meest denken aan een waterpomp die probeert nog wat achtergebleven druppels op te pompen. De machine doet verder niets, pruttelt vrolijk verder tot ik via de startknop de machine reset.

Ik zou denken dat het waterslot op de toevoerslang stuk is, maar ik weet niet hoe ik dat kan controleren. Heb wel in één van de antwoorden gelezen dat je zou kunnen testen door een wasmachinetoevoerslang te monteren, dus zonder een waterslot.
Is er een methode om het waterslot te testen of te resetten? Kan het waterslot de oorzaak van het probleem zijn?

Ik heb (nog) niet in de machine kunnen kijken naar eventuele andere storingen, want ik krijg het paneeltje onder de vaatwasserdeur niet van de machine af. Kan ook geen schroefjes/boutjes vinden.
Wilt u uw licht eens over dit probleem laten schijnen? Vast mijn dank. Strandman
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Ik heb het vermoeden dat de afvoerpomp niet goed functioneert.
Wat gebeurt er als u een laag water in de machine gooit ?
 

Strandman

 • #3
Hai Jan, bedank voor het reageren. Heb net twee keer een laag water in de vaatwasser gegooid, maar die wordt keurig weg gepompt, terwijl dat gepruttel zich ook gewoon laat horen. Die afvoerpomp zal wel in orde zijn dan.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #4
Wat gebeurt er als u een nieuw programma kiest en de deur sluit om hem vervolgens na 55 seconde even open en dicht te doen.
Als de afvoerpomp een klepje heeft in de kuip moet u deze terugplaatsen.
Het kan ook zijn dat er water op de echte bodem ligt dan blijft het toestel alleen afpompen uit veiligheid.
 

Strandman

 • #5
Hai Soldeerbout, bedankt voor je reactie. Je suggestie lukt niet, want zodra ik de machine aan zet, een programma kies en op start druk, begint dat gepruttel onderin. En dat blijft doorgaan totdat ik de vaatwasser met de startknop (3 sec ingedrukt houden) reset. Zodra ik weer een programma ingeef, begint het Trabantje weer daar beneden. Geen idee hoe ik de klep onder de deur open kan krijgen dus ik weet ook niet precies wat er pruttelt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #6
Dus hij trabanteerd al zonder de deur dicht te doen?
 

Strandman

 • #7
Zodra ik de deur dicht doe, begint ie te trabanteren :D
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #8
Maar laat hem dan eens 55 seconde trabanteren en dan de deur even open en dan weer dicht.
Wel bij een nieuw gekozen programma.
Resetten , even met schakelaar aan en uit zetten.
Dit is om een testcontrole van de hoofdpomp (de trabant) even voor de gek te houden.
Het lijkt verdacht veel op een E24 storing.
 

Strandman

 • #9
Alles gedaan wat je zei, maar ik heb meer het idee dat die machine mij voor de gek houdt dan dat ik die machine voor de gek kan houden. Hij blijft reutelen. En het is een eenvoudige machine die niet aan foutmeldingen op een display doet. Heeft niet eens een display, dus zelf een foutindicatie geven doet ie niet.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #10
Misschien dan toch water op de echte bodemplaat zodat de piepschuim vlotter is geactiveerd.
Je kan een week wachten of water zelf verwijderen door toch minimaal een paneel te verwijderen.
Weet niet of het technisch mogelijk is dat doordat tijdelijk de waterdruk te hoog is geweest het elektrisch waterslot geopend is en het toestel te vol is geweest met water.
 

Strandman

 • #11
OK Soldeerbout, ga ik proberen. Kun je me nog een tip geven hoe ik dat smalle paneeltje onder de vaatwasserdeur kan verwijderen? Het lijkt van boven naar voren te kantelen, maar ik wil niet te veel kracht uitoefenen om het maar niet te slopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu