Siemens vaatwasser krijgt "start"probleem

Gerke

 • #1
Hoi,

Sinds een paar weken lijkt onze vaatwasser een "opstartprobleem"te hebben. Ter verduidelijking: We hebben nog geen storing, dus vaatwasser doet het nog steeds uitstekend. (ik maak 2-3 per jaar even het pomphuis schoon en we gebruiken af en toe zo'n schoonmaakgoedje)

Maar:

Als een programma gestart wordt dan: pompt de vaatwasser het restwater weg, prima. Pakt water, ook prima. Vervolgens moet het feitelijke wassen beginnen en dan lijkt het net alsof de pomp een aantal keren "aangeslingerd" moet worden. Na 5-6 keer "proberen" begint de pomp keurig zijn werk te doen. En blijft het dan ook doen.
Wasresultaten zijn nog steeds uitstekend. Is dit een naderend einde van de opstart condensator?
Als dat zo is wil ik die graag preventief vervangen, maar eerst maar eens duidelijkheid krijgen of mijn vermoeden het juiste is. Typenummer van de machine post ik later vandaag, nu even niet bij de hand.

Wie kan mijn vermoeden staven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Zonder E-nummer zal niemand dat vermoeden kunnen staven, want er zijn vaatwassers met hoofdpomp gebaseerd op een motor met condensator en er zijn er inmiddels vele, modernere met een zgn BLDC motor, een via elektronica aangestuurde driefase motor.
 

Gerke

 • #3
Hoi Kees,

Duidelijk. Het ding is inmiddels 11 jaar oud, maar ik zal even via een omweg het E-nummer proberen te achterhalen.
 

Gerke

 • #4
Komt 'ie:

SL65M352EU/07

Hopelijk brengt dit meer duidelijkheid met zich mee. Vooruitlopend: zelf uitwisselen te doen? Als ja, kan ik wat hulp gebruiken hoe ik de condensator moet bereiken.

Op voorhand dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Apparaat heeft inderdaad een motor met condensator.

Omdat ik geen witgoedtechnicus ben kan ik je niet precies beschrijven hoe je de condensator moet bereiken. Je kunt echter bij Siemens een explosietekening bekijken. Die vind je hier.

Of, indien de directe link niet mocht werken, bij Siemens, klik shop, klik onderdelen, vul het E-Nummer in.

Op de tekening blz 4/6 zie je rechts de condensator met het tekeningnummer 0452, onmderdeelnummer 00416450.

Waarschijnlijk kun je de condensator bereiken als je de onderplaat (0330 in tekening 3) verwijdert, misschien moet er nog meer weg. In elk geval bestaat er voor dit soort vaatwassers een (duitstalige) beschrijving hoe de gehele pomp vervangen moet worden. Die is verhelderen voor hoe het in elkaar zit. Die beschrijving vind je hier.
 

Gerke

 • #6
Hoi Kees,

Heel verhelderend allemaal! Allicht dat iemand weet of dit de enige manier is om de condensator te bereiken. Die lijkt mij vastgeklikt te zitten, dus eenmaal bereikt is uitwisselen een fluitje van een cent.

Dank voor je hulp tot zover. Mocht iemand verdere tips of trucs hebben: ik lees het graag hieronder.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #7
Vervuiling niveauregelaar en slang naar kuip is mijn mening , condensator niet.
 

Gerke

 • #8
Hoi,

Ok, En wat kan ik daaraan doen? Ik ben momenteel bezig met een soda reiniging. Is dat voldoende of moeten er nog andere dingen gebeuren?

Ik hoor het graag.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #9
Https://www.youtube.com/watch?v=RT5bPi8L1yc

Rode koker dobbert op en neer doordat water niet snel genoeg naar kuip loopt.
Zou kunnen dat slang verstopt zit naar kuip , deze is zonder uit te bouwen los te nemen aan de voorkant. Anders is er genoeg te vinden over dit probleem.
Soda werkt niet en is slecht voor het rvs.
 

Gerke

 • #10
Hoi,

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed waar ik nu naar kijk. Vond een ander filmpje waarop de vlotterkamer vervuild was. Deze werd schoon gemaakt met -jawel- soda oplossing. Jij zegt dat die slang los te halen is zonder uitbouwen. Ik heb aan de voorzijde een metalen plaat zitten, die komt niet los. Of is er een andere manier?

Hoor het graag.
 

Gerke

 • #11
Hoi,

Even een korte terugmelding. Vandaag de zijwand losgehaald en idd., de vlotterkamer zat vol smurrie waardoor de vlotter niet meer helemaal naar beneden kon zakken. Mooi om te zien dat door -ik denk druk opbouw- de vlotter na 5 a 6 startpogingen alsnog naar beneden zakte en de machine vervolgens startte.

De hele kamer gedemonteerd, bovenkant losgehaald en alle losse onderdelen en compartimenten grondig schoongemaakt.

Reslutaat: in één keer starten!

Dank voor jullie hulp zover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu