Vaatwasser krijgt geen water

Pvtje

  • #1
Onze 6 jaar oude vaatwasser krijgt geen water.
Type nummer SGU 56A05, dit nummer komt van de bon, nummers op de vaatwasser zijn niet meer te lezen.
Als ik machine aanzet begint hij te pompen en op te starten, helaas stopt dit na enkele seconden.
Na een Reset begint hij direct te pompen, water wat er dan in ligt wordt keurig weg gepompt, daarna is het stil en blijft het stil.
Ga vanavond het Labyrint verwijderen en met Soda proberen schoon te maken, hierin zit links boven wel wat zwarte rommel. Kan mij niet voorstellen dat dit het probleem veroorzaakt, misschien weet iemand nog raad of heb je tips ik hou mij aanbevolen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Check eerst eens of er wel water uit de slang komt.
 

Pvtje

  • #3
Labyrint is er af, links boven in de hoek zit vervuiling. Labyrint staat in de week met Soda.
Uit de kraan komt water, Aqua stop aan de bovenkant is schoon, rode dopje eruit gehaald en er is geen kalk of andere vervuiling.
Als ik de Aqua stop weer aansluit, en zet de kraan open, stroomt geen water uit één van de slangetjes links onder het labyrint, is dit normaal?? vanwege beveiliging, zo ja hoe krijg ik er dan water uit.
Onder aan het labyrint zitten drie slangen, twee geribbelde en één dun slangetje, is dit het slangtje voor de water toevoer?? en de twee geribbelde voor de afvoer.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik heb er ook niet zoveel verstand van, maar heb je de bodemplaat gecontroleerd?
Als hier water op staat wordt uit veiligheidsoverwegingen de watertoevoer afgesloten.
 

Pvtje

  • #5
Je kan niet veel zien op de bodem plaat, kan mij voorstellen dat er een beetje water oplegt, er lekte wat uit de slangen toen ik het labyrint verwijderde, Eens kijken of ik bij de bodemplaat kan komen.
 

Storingsmonteur

  • #6
Geribbelde zijn de afvoerslangen, de dunne is de aanvoer. Machine stuurt de aquastop pas open als deze water nodig heeft. Normaal dus 30 seconden na programma start. Linksboven in het labyrint zit de beluchting van de afvoer. Hier zit bij vrijwel iedere vaatwasser zwarte aanslag. Dit heeft dus meestal geen invloed op de water aanvoer.
 

Pvtje

  • #7
Oke, ik krijg hem nog niet helemaal schoon, er blijft wat zwart achter maar het water loopt er nu wel door, als dit niets te maken heeft met de aanvoer dan laat ik het zo, gaan we vanavond verder met de aqua stop, hoe controleren jullie monteurs de werking hiervan.
Is de beveiliging hiervan tijdelijk uit te schakelen, zodat ik kan controleren of de machine het wel doet??
 

Storingsmonteur

  • #8
Gewoon de vaatwasser aanzetten op een willekeurig programma. Na de 30 seconden afpompen moet de aquastop open gaan en water in het labyrint lopen.
 

Pvtje

  • #9
Alles weer gemonteerd, water erop, stroom erop, helaas geen water.
Gereset, nogmaals pompen, na 30 seconden geen water.
Blijven er volgens mij twee dingen over: water op de bodem of aqua stop defect.
Eerste kan ik niet zien bij deze vaatwasser, alles is dicht gebouwd, aan de voorkant kan je niets verwijderen, met de zaklantaarn via de zijkant (Links) schijnen, zie geen water. Hoe kan ik die Aqua stop controleren?? voordat ik iets aanschaf wat misschien niet stuk is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Ik las dit op een andere forum site hoe deze de aquastop teste.

Draai de aquastop, dat is het grijze kastje, los van de kraan en hou hem vast in de hand. Schakel de machine in zodat het programma wordt gestart. Na het pompen moet de machine water gaan nemen. Op dat moment gaat de aquastop licht brommen in je hand en het waterniveau in de toeloop van de aquastop moet iets zakken tot onder het zeefje. Gebeurd dat niet,zal de spoel in de aquastop gemeten moeten worden met een Ohmmeter. Globaal is de weerstand +/- 1600 Ohm. De bedrading is te vinden aan de onderkant van de machine, daar waar ook de pomp zit. De draad komt uit de slang die om de toevoerslang zit. De kleuren van de daden zijn blauw en bruin. Controleer ook even of er water uit de kraan komt. Zo'n kraan wil nog wel eens vastlopen omdat deze jaren niet wordt gebruikt. D.w.z. niet regelmatig open en dicht wordt gedraaid. Nu zijn jullie al een tijd met de machine bezig, kraan open, kraan dicht.....waardoor kalk in de kraan de plunjer vast laat lopen. Een goede kraan moet ca. 2,5 slagen open en 2,5 slagen dicht gedraaid kunnen worden.
 

Storingsmonteur

  • #11
Linksvoor op de bodemplaat zit de vlotter van het beveiligingssysteem. Deze is met het rode staafje verbonden met je inlaathuis. Via de linker zijkant kun je dus gewoon kijken of er water onder de vlotter ligt. Aanvoerslang komt aan de achterkant de vaatwasser in. Deze kun je hier losklikken. Aan de binnenkant zitten nu de elektrische aansluiting van de aquastop. Deze kun je ohm's doormeten of met de multimeter controleren of er 230 volt op komt. LET OP !!! Meten aan onder spanning staande apparatuur alleen als je hier kundig in bent.
 

Pvtje

  • #12
Na een paar dagen drogen was ik er zeker van dat er geen water op de bodem ligt of onder de vlotter, is erg moeilijk te zien bij deze machine.
Aan de Aqua stop gevoeld tijdens inschakelen en die voel je ligt trillen.
Helaas nog steeds geen water. Lijkt mij dat de Aqua stop niet defect is, Wat zou het nog meer kunnen zijn, volgens mij hebben we het meeste wel uitgesloten, zou het misschien in de printplaat of het programma kunnen zitten??
 

Storingsmonteur

  • #13
Haal de slang van de aquastop bij het labyrint los. Start een programma op, nu moet er zodra je de aquastop voelt trillen toch echt water uit de slang komen anders is de aquastop defect.
 

Pvtje

  • #14
Dank voor de reactie, ik ga dit vanavond proberen, mocht e.a. niet lukken dan wordt het toch een nieuwe machine.
Heb me rot gezocht maar een nieuwe slang, kost 122 euro, en dat vindt ik toch een beetje te veel van het goede voor een toch al wat oudere machine.
Tweedehands heb ik ze nog niet gevonden.
 

Svensway

  • #15
Het luchtslangetje loshalen van de aquastop en daar hard inblazen, weer vast maken en machine weer insteken, werkte bij mij direct en bij meerdere machines.
 

Storingsmonteur

  • #16
Alleen heeft deze aquastop geen luchtslangetje.
Je kunt ook alleen de aquastop vervangen (dus zonder de slang) kost je maar 60 euro.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu