Vaatwasser AEG FAVORIT OPTIMA AA hoofdpomp problemen

EboGege

  • #1
Vaatwasser:AEG FOPTIMAAA Typ:911D91-1T PNC:911915239

Beste klussers,
Wie helpt me verder.
Mijn vaatwasser sloeg steeds af. De niveauschakelaar in de wateropvangbak schakelde vanwege water in de opvangbak. Het bleek dat de schroefdraad van de kunsstof stijgbuis stuk was en dat daardoor lekkage optrad. Nieuwe stijgbuis besteld en gemonteerd en de lekkage is verholpen.
Nu heb ik het probleem dat de pompkracht niet genoeg is en de bovenste sproeier niet draait. Tevens maakt de hoofdpomp een raar geluid. Hij draait een tijdje, stopt dan en gaat dan na een poosje(afkoeltijd?) weer draaien. Het lijkt er voor mij op dat de motor thermisch afschakelt mogelijk door een mechanische weerstand.
Heeft deze motor een thermische beveiliging?
Ik heb de machine uit elkaar gehaald, maar ik zie niets dat het draaien van de motor tegenhoudt, de kanalen zijn allemaal schoon, pomphuis uit elkaar gehad ziet allemaal goed uit. Wie helpt me verder?
Heeft er iemand ervaring hiermee?
Alvast dank voor jullie reactie.
 

Fiesiekus

  • #2
Het is wel zo, dat boven- en benedensproeier vaak om-en-om draaien. Sproeiarmen zelf schoon (uiterste openingen)? Stijgbuis schoon?
 

EboGege

  • #3
Fiesiekus, dank je voor reactie. Bij deze machine moeten vanwege de konstructie beide sproeiers gelijktijdig draaien. Alles is schoon.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Verwijder de grote zeef binnenin de machine en controleer of er geen rommel tussen de schoepen zit.
 

EboGege

  • #5
Jan, dank je wel. Zoals reeds geschreven alles is schoon. Ik heb hem helemaal uit elkaar gehad. De motor maakt een brom, hij wordt heet en levert geen vol vermogen. Is er iemand die me vertellen kan of deze motor alleen maar aan/uit geschakeld wordt of zit er ook nog een snelheidsschakeling in. Is er iemand die me vertellen kan of er mogelijk nog een elektrische reden kan zijn dat de motor te langzaam draait en/of heet wordt. Zoals geschreven hij draait maar levert op de een of andere manier niet zijn normale vermogen. Kan ik dat nog meten? Ik overweeg om een nieuwe motor te kopen, maar vanwege de hoge prijs wil ik eerst nog andere zaken uitsluiten. Wat gebeurd er als de condensator niet functioneert?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De condensator is ook een mogelijkheid, komt niet zo heel vaak voor dat dit de oorzaak is, meestal doet de motor dan helemaal niets meer.
Altijd de moeite waard om die even bij een onderdelenzaak door te laten meten.
 

EboGege

  • #7
Beste Jan, Wederom dank voor je reactie. Kan een motor gedeeltelijk stuk zijn? Is dat door te meten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Meestal is de motor stuk en doet hij niets meer, laat eerst even de condensator doormeten of koop gewoon een nieuwe condensator, bij sommige winkels kunt u hem weer terugbrengen als het de oorzaak niet is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu