Uponor MLC of S-press plus?

RudyB

  • #1
Hallo allemaal,

Op dit moment laat ik een nieuw huis bouwen die over een paar maanden af zal zijn. de loodgieter van de aannemer brengt alle leidingen aan tot aan de betreffende muur. Vandaar moet mijn eigen loodgieter de leidingen in de muur frezen en op hoogte brengen voor wastafel, douche, bad, etc. Mijn eigen loodgieter ben ik zelf :) Nu weet ik dat de " bouw" loodgieter Uponor leidingen aanlegt.

Wat ik me nu afvraag is wat de makkelijkste manier voor mij is om aan te sluiten op dit Uponor leidingen, wetende dat ze in muren moeten worden weggewerkt. Als ik ga googelen kom ik Uponor MLC koppelingen en S-Press plus koppelingen tegen. De verschillen volgens een aantal websites:
- S-press plus is een relatief nieuw(er) systeem
- MLC koppelingen zijn goedkoper

Wat voor koppelingen kan ik het beste gebruiken gelet op kwaliteit en kostenbesparing? En wat voor perstang kan je gebruiken? Ik vind het huren van een elektrische perstang wat duur en koop liever een hand perstang(als ik later nog wat wil gaan doen, wat ik verwacht). Kan ik met een handperstang alle Uponor koppelingen persen? dus MLC en s-press plus (ex gaskoppelingen)?
Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

achtergrond: ik ben lang geleden (ver voor Uponor) een paar jaar loodgieter geweest, dus ik red me met leidingaanleg en afmonteren van kranen, etc.

Ik hoor graag reacties.

Groeten,

Ruud
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
De S pres koppelingen hebben een grotere doorstroom als de MLC koppelingen.
Daarom zou ik niet gaan beknibbelen op een meerprijs van misschien € 100, voor de badkamer.
Ook zou ik een elektrische perstang huren.
Dat werkt stukken beter als een hand pers tangetje.
Vaak kun je bij het bedrijf waar je de koppelingen koopt ook een pers tang huren.
Ga nou niet liggen beknibbelen op een paar euro's voor iets waar je straks niet meer bij kunt als het in de muur zit.
En als je een beetje het werk goed in plant, dan heb je binnen een paar uur alle waterleidingen er in gelegd. dus hoef je de pers tang niet lang te huren.
 
  • Like
Waarderingen: RudyB

RudyB

  • #3
Hallo Peter,

Dank je voor je reactie. Dat geeft me een beter gevoel over wat ik zou moeten kiezen. Wat ik me nog afvraag : zou je dan voor PPSU of messing koppelingen gaan? Alle kranen worden inbouwkranen, ter info.

Groeten,

Ruud
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik zou voor de messing variant gaan
 

RudyB

  • #5
Kun je ook uitleggen waarom je voor de messing variant zou gaan? Als ik google op de verschillen hiertussen, wordt messing voor muurplaten aangeraden vanwege de rigiditeit en voor andere koppelingen(sokken, knieën, t-stukken) wordt ppc aangeraden vanwege betere duurzaamheid en minder warmteverlies
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu