Uitbreiden badkamer

Black Knight

  • #1
Beste medeklussers

Alsvoren met de uitbreiding van een badkamer bij familie te starten heb ik enkele vragen. De plattegrond zit hieronder. Bestaande elementen zijn zwart/blauw, nieuwe elementen zijn rood. De bestaande badkamerdeur verdwijnt. De grijze lijn aan de bovenkant geeft aan tot waar het dak schuin afloopt.

De volgende dingen moeten gebeuren :

plaatsen van gyproc wanden : is een houten rasterwerk met watervaste gipsplaten voldoende voor een badkamer met tegels? of zouden we best voor metalstuds gaan? Heb tot hiertoe enkel (vaak) gewerkt met hout. De wand wordt aan 1 zijde getegeld. Kan men rechtstreeks op gipsplaten tegelen of is er extra werk nodig?

We zitten met een schuin aflopend plafond. Hierdoor zal dus de douche niet tegen de buitenmuur (aan de bovenkant op het plan) kunnen komen vanwege te laag. Dit is dus best op te lossen met een extra wand achter de douchebak? (zie nummer 1 op plattegrond)

Trekken van leidingen : we willen niet aan de huidige tegels in de badkamer boven het bad breken. Een optie is de bestaande leidingen van de badkraan achter het bad (waar je het toch niet ziet) vrijkappen en daar aftakken. Dit lijkt me echter vrij moeilijk aangezien alles aangelegd is met stalen 1/2 duims pijp. Hoe krijg je daar een T-stuk tussen?
Een andere oplossing is aanvoer via de zolder (maar wel langere leidingen nodig).
Afvoer kunnen we koppelen door de muur aan die van het bad (50mm die goed afloopt en voldoende ruimte onder bad)

Verder over het tegelen : wat is het beste, tegelen tot achter de douchebak of tot bovenop de douchebak? Dit maakt uit aangezien we de breedte van de uitbouw net zo breed als de douchebak willen maken.
Wat zijn trouwens courante breedtes voor douchebakken (groter dan de klassieke 90*90)?

Verder komt er als afscherming een glazen wand. Wat is een comfortabele opening (breedte, zie nr 2) om de douche in- en uit te gaan?
Kan deze wand op de rand van de bak geplaatst worden en dus enkel aan muur/plafond bevestigd worden?

 

Droid

  • #2
Zit er geen knieschot achter het schuine deel waar misschien wat leidingen lopen?

Je kan rechtstreeks op de gipsplaat tegelen.

Ja, je kan een extra wand zetten tpv de douchebak. Wel jammer van de ruimte, maar wel te doen.

Tegelen zou ik voorbij de douchebak doen. Dan kun je eerst het tegelwerk afronden en dan de douchebak plaatsen.

Er zijn ook rechthoekige douchebakken, ga eens kijken bij een bouwmarkt of een sanitair handel

Glasdeur idem, comfort is heel persoonlijk. De één vind 60cm al goed, de ander wil een meter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wand 1 kan vervallen als je de douchekop aan een andere wand hangt.

En stalen waterleidingen?
 

Black Knight

  • #4
Alvast bedankt voor deze adviezen

@ Droid : er zit inderdaad een knieschot, maar daar zitten geen leidingen achter, deze steken allemaal in de vloer (sanitair alleen in de badkamervloer)

Keuze van de douchebak heb ik me ook al wat in verdiept, maar deze keuze blijft aan de familie, tis trouwens hun badkamer. Tegelen heb ik zelf ook voorkeur om te doen voor het plaatsen van de bak, maar we zouden de ruimte uiteindelijk dus net zo breed als de bak lang is willen maken. Dan zullen we toch enige speling moeten incalculeren om zeker te zijn dat de bak achteraf er nog tussen past :D.

Voor comfort toegang : dus minstens 60 cm aanhouden, heb ik toch al een gedacht.

@ IJkenhout

De douchekraan + douchekop zullen op de bestaande wand tegen de badkamer geplaatst worden. Je opmerking vat ik niet helemaal : onder het schuine dak is het immers te laag om comfortabel te kunnen staan/douchen. De douchebak komt immers OP de bestaande vloer.

Over de waterleidingen : het hele huiswaternet is net als mijn woonst hier volledig aangelegd met 1/2" en 3/4" galva buizen + koppelstukken. Mijn vraag is hoe je hier een T-stuk kan tussenkrijgen zonder speling op de buizen (zitten in de muur).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Voor de nieuwe wanden, zou ik gaan voor metalstud, inplaats van hout.

Je kunt rechtstreeks op de gipsplaten tegel, maar ik zou adviseren, om in het douche gedeelte de wanden met een waterdichte voorstrijk eerst voor te zetten, en over de naden een kimbandje plaatsen.

Als 1e zou ik de wand (Nr1) in de douche verder onder de schuine kant zetten.
Je kan dan achter de douchebak een zitje of afzet plateau maken.
(zie tekening groen gekleurd)

Je kunt het beste eerst de douchebak plaatsen, en daar dan boven op tegelen.
Zo heb je wat meer ruimte om de douchebak te plaatsen, en als de wanden niet 100% haaks op elkaar staan, kun je dit opvangen met de wandtegels, die dan toch de douchebak afdekken.
Anders krijg je grote lelijke schuine kitranden.

Douche bakken heb je tegenwordig in vele maten, bv ook 100x150 of 100x200 cm om maar een maat aan te geven.

Wat de afvoer betreft, als je die aansluit op de afvoer van het bad, zorg dan ook dat er een beluchting op komt te zitten.
Anders zal tijdens het leeglopen van het bad, de sifon van de douchebak leeg gezogen worden.
De beluchting kun je het beste maken, met een open verbinding door het dak (zie tekening)
Die kun je dan achter de wand van de douche laten lopen.

 

Black Knight

  • #6
Het wordt allemaal vrij duidelijk nu, veel goede tips :)

We gaan dus eerst zoeken naar een mooie/geschikte douchebak.
Daarna zullen we onze muren op maat van deze bak gaan stellen en achteraf tegelen tot bovenop de rand van de bak. Dit lijkt me ook lekdichter te zijn dan te tegelen tot achter de bak. Ook blijkt dit de meest toegepaste methode te zijn. In de badkamer hier in huis heb ik het ook zo gedaan.

Beluchting zal ik zeker aan denken : ik ga geen gaten in het dak maken, maar zou dan wel een beluchter op zolder monteren, waar die bereikbaar blijft. Is dit ok?

Vragen die me nog steeds resten :

Isolatie tussen de gipsplaten muren is aan te raden? Enige voorkeuren/opmerkingen? Zelf dacht ik de wanden vol te steken met steenwol.

De waterleiding : als ik hier geen oplossing vind om een T-stuk in een 1/2" stalen leiding te krijgen, zullen we deze omleggen via de zolder.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Een beluchter op de zolder zou kunnen, maar beter is toch om door het dak naar buiten te gaan.

Isolatie van de wanden is nooit verkeerd, en daar is steenwol goed voor geschikt.

De waterleiding is wel een probleem, als het stalen leidingen zijn.
Zeker omdat die al in de muur zit, en je de bestaande tegels in de badkamer heel wilt houden.
Je kunt daar wel een knel koppeling opzetten met een paar schuifmoffen, maar dat vind ik zelf niet zo een goede oplossing met een stalen leiding.
Dus misschien toch beter een nieuwe leiding aanleggen vanaf de zolder.

Maar misschien dat andere mensen daar een beter/ander idee voor hebben.
 

Black Knight

  • #8
Er komt schot in de zaak :D

Vandaag de zaak eens goed bestudeerd en materiaal gaan inkopen.

Het probleem van de waterleiding is opgelost : we kunnen via de garage (die onder de slaapkamer op de tekening ligt) en dan door de muur/nieuwe vloer nieuwe leidingen trekken, die we dan in de kelder kunnen aansluiten. Scheelt weer een omweg via de zolder.

Ook zijn we van een douchebak afgestapt en wordt het dus een (verhoogde) inloopdouche, die ook groter wordt dan eerst gepland (deels onder de schuine plafond in). Hierdoor komt de omgeving echter wel veel meer bloot te staan aan vocht. Dit zouden we oplossen door de vloer + wanden met kerdimat (of iets in die aard) te bekleden alvorens te tegelen. Waar is dergelijke mat verkrijgbaar? Of is een "simpele" voorstrijk voldoende? In de lokale doe-het-zelf zaken hier hebben ze die mat iig niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Die kerdi mat kun je verkrijgen bij de meeste professionele bouwmaterialen handels.
 

Black Knight

  • #10
De werken zijn gestart : de profielen staan al allemaal en de buitenkant is al met gipsplaten bekleed. Ook de elektriciteitsleidingen zijn al omgelegd.

Nu heb ik nog een vraagje : dienen we aan de binnenkant van de isolatie nog een dampscherm aan te brengen of moet dat niet als we naderhand vloer + muren met kerdi matten gaan bekleden?

Verder nog iets over de waterleiding : vanaf de kelder (3/4" stalen galva buizen) tot de geplande douchekraan zal een 8 meter bedragen. We zouden graag met wicu buis gaan werken, aangezien deze deels in de vloer/muur zal steken. Met wat voor klemmen zetten ze wicu in opbouw vast? Hoe dik zouden we onze leidingen moeten nemen (16 of 20mm)? Keuze van de douche weet ik echter nog niet. De warmwatervoorziening is een CV gestookte boiler en de douche wordt de enige verbruiker op die leiding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu