Tyleen in de tuin aftappen bij vorst

WimBk

  • #1
Hallo klussers, ik ben van plan om een Tyleen waterleiding van 20mm in de tuin in te graven naar de vrijstaande overkapping (ca. 10 meter vanaf hethuis), maar ik zit met een paar vragen:
- moet de standleiding bij de overkapping (ook tyleen, ca. 50cm lang en beschermd dmv. een PVC buis) echt beschermd worden tegen vorst? Ik lees nl. hier en daar dat tyleen bij vorst niet kapot zou vriezen.
- en hiermee samenhangend: als de leiding daarom toch afgetapt moet kunnen worden, wat voor mogelijkheden zijn er dan om een tyleen leiding te onderbreken en er onder de vloer in het huis een afsluiter met aftapkraantje tussen te zetten? Ik zie nl. eigenlijk alleen afsluiters die een aansluiting voor een knelkoppeling hebben, maar niet voor bijvoorbeeld een 1/2" overgang naar tyleen. Of zie ik iets over het hoofd?
Alvast bedankt voor jullie reacties.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tyleen kan veel hebben.
Je kan een t-stuk nemen met één schroefdraad waar je een (kogel)kraan op kan zetten.
Er bestaan ook knie stukken met een schroefdraad gat in de bocht. tyleen knie 2x klem / 1x binnendraad
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Tyleen kan wel bevriezen maar zal niet snel kapot vriezen inderdaad. Toch zou ik zelf wel het liefst de leiding kunnen aftappen in de winter. Suggestie van Jackd is een goeie denk ik.
 

WimBk

  • #4
Dank voor jullie reacties! Toch nog een paar vraagjes:
- Wat ik dus eigenlijk niet kan vinden zijn verloop"dingetjes" tussen een afsluiter met
aftapkraantje en een tyleenbuis (zie tekeningetje). Het ertussen zetten van een knie met een gat in de bocht lijkt me technisch niet zo'n heksentoer, maar zou er niet iets handigers bestaan? Al is het maar een recht stukje pijp met 2x knel en 1x binnendraad.
- En voor de afsluiter: moet die vanwege de voorschriften een blauwe hendel hebben om met drinkwater te mogen worden gebruikt? Of is die kleuring er alleen om eventueel onderscheid te kunnen maken tussen verschillende afsluiters?
- Ik zie ook volledige kunststof afsluiters. Mogen die worden toegepast in deze situatie?
tyleen2.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kan op de koperen waterleiding (waar je de tyleen op aan wilt sluiten) eerst een kogelstop kraantje met aftap zetten (let op: aftap aan de goede kant van de afsluiter zetten, anders tap je de waterleiding voor de afsluiter af ipv na de afsluiter).

Koop op Marktplaats voor een paar tientjes een luchtcompressor en in het najaar sluit je de tyleen af. Kraan in overkapping open, aftapplug los en je blaast de hele leiding leeg. Dan zit je altijd goed.

En die compressor komt ook voor andere klusjes goed van pas: (auto)banden oppompen, dingen schoonblazen (speelgoed, werkplek bij het klussen), enz..
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu