Tyleen als aanzuigslang?

Markheersink

  • #1
Ik heb een korte vraag. Ik wil een hydrofoorpomp aansluiten op een bestaande grondwaterpuls. Om de afstand die er is (paar meter) tussen de puls en de pomp te overbruggen vroeg ik mij af of dit kan met een tyleenslang? Dit is een goedkopere oplossing dan een gewapende pvc aanzuigslang, vandaar het idee. Kan dit met tyleen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het kan maar voor een paar tientjes zou ik het nooit doen, tyleen is erg stug materiaal en is moeilijker op een slangtule te krijgen dan pvc slang.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Of druk pvc verlijmen. Kost ook niet veel. Tyleen zou ik ook afraden.
 

Markheersink

  • #4
Okee, dank.
Dan een volgende vraag;
ik wil op de grondwaterpuls op de bijgesloten foto, waar nu alleen een handpomp op is aangesloten, een aftakking maken om een hydrofoorpomp op aan te sluiten. Ik heb een dergelijke oplossing al eens eerder aangelegd door gebruik te maken van 2 keerkleppen die aanzuigen van lucht uit de andere pomp voorkomen. Nu heb ik nog weinig ervaring met het verlijmen van deze PVC leidingen. Kan ik deze 'gewoon' doorzagen en er een T-stuk met keerklep tussen zetten? Of hebben jullie ideeën voor een betere oplossing? Of tips hoe ik dit goed kan verlijmen? Eindsituatie is dat zowel de handpomp als de hydrofoor gebruik kan maken van dezelfde grondwaterbron
pomp.JPG
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ja kun je gewoon verlijmen. Gebruik wel de dikkere druk pvc (pn16) en lijm die hiervoor geschikt is.

Beide delen opschuren en insmeren met lijm en delen samenvoegen. Let op dat er geen water of zand in de lijm komt.
 

Markheersink

  • #6
Dank. Nu zat ik te denken om het volgende te doen:

Buis afzagen
T-stuk erop lijmen
Puntstuk op het T-stuk lijmen met 1 1/4"schroef
1 1/4" messing terugslagklep erop draaien
1 1/4" draadnippel in de terugslagklep
Deze in de pomp draaien

Om het mijzelf niet te moeilijk te maken zit ik een beetje met de hoogte van de zaagsnede en het schroefdraad in de pomp. Ik wil eigenlijk proberen om de wandflens vast te laten zitten maar weet niet of dit kan? Want wat draai je dan wanneer in wat. Is het überhaupt mogelijk om de flens te laten zitten?

Overigens; een messing terugslagklep lijkt mij de beste keuze maar is dat ook zo? Of is een PVC terugslagklep een betere oplossing? Dan heb ik wel een optie om hem makkelijker te installeren (want demontabel)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik gebruik altijd die pvc terugslagkleppen. Heb een vriend die bij een grote speler op beregeningsgebied werkt en die gebruiken juist deze kleppen vaker ipv messing omdat de messing kleppen vaker problemen geven.

Je opzet is volgens mij prima zo.
Als je met de hoogte voor de pomp goed wilt uitkomen dan eerst de buis vooral niet te laag maar juist te hoog afzagen en de aftakking zonder lijm erop schuiven. Loopt de buis niet vlak dan nog een stukje eraf zagen net zo lang tot je het mooi waterpas hebt of de buis licht omhoog loopt richting de pomp.
 
  • Like
Waarderingen: Markheersink

Markheersink

  • #8
Klopt, en met de PVC terugslagkleppen kan dat inderdaad, met messing krijg je de koppelingen (schroef en lijm) niet over elkaar.

Ik wil een T-stuk van 32mm uitgang eraan zetten, een haakse knik omlaag, dan de 2e terugslagklep, tule-eind inlijmen en dan een aanzuigslang koppelen richting pomp.

Heeft het overigens zin om de in- en uitgaande buizen van/naar de pomp 32mm te doen als de in- en uitlaat van de pomp 1" is? Op de uitgaande kant komen enkele tapwaterpunten in een moestuin zodat de gebruikers niet meer hoeven te handpompen en er evt een eigen sproeier op kunnen koppelen. Wil de kranen (nu 4 stuks, misschien later meer) met 3/4" aansluiten
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
'Haakse knik omlaag' - hoe wil je dit doen? Je moet de zuigleiding altijd horizontaal of omhoog laten lopen. Nooit omlaag. Dan kan er een luchtbel bovenin de knik blijven hangen.

Jazeker heeft een grotere leiding nut: dit komt de capaciteit ten goede. Zelf pas ik altijd 40mm toe zelfs maar ligt eraan hoeveel water je nodig hebt.
 

Markheersink

  • #10
Ik bedoel het zo met een 90gr hoek van.pvc, dat is toch geen probleem? Evt luchtbellen gaan toch verder omhoog richting handpomp?
Wat tyleen betreft, ook 40mm nemen als het maar een pomp is met 25mm uitgang? Ik dacht aan 32mm hoofdleiding met aftakkingen naar de kranen op 3/4"
IMG_20210202_201851.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Ja zo zal lucht niet zo'n probleem zijn inderdaad.

De capaciteit van een leiding is nog altijd groter als er maar een klein stuk vernauwd is ipv dat de hele leiding dunner is.

Ik denk dat je met 32mm prima toe kunt, mits je geen grote sproeier oid wilt aanzetten.

Heb je een idee van hoeveel m3 per uur je wilt pompen?
 

Markheersink

  • #12
Ik wil zeker geen te kleine pomp plaatsen, zat aan minimaal 4m3/uur te denken. Ik leg dit aan bij een klein moestuincomplexje waar nu iedereen met gieters moet slepen naar deze ene pomp. Idee is om op 4 punten op dit kleine complex kranen aan te leggen waar de leden dan zelf met slang een sproeier op kunnen aankoppelen. De afstand van de percelen tot de pomp is dan max 10 m met de slang. Als ik veel meer dan 4 kranen installeer gaat het in droge periodes als iedereen 's avonds gaat sproeien mis.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Als de pomp 4m3 per uur doet dan wil dat nog niet zeggen dat er ook zoveel wordt getapt . Max. 4 tuinslangen tegelijk zal wel gaan denk ik. Anders moet men even op elkaar wachten als de druk te ver zou terugzakken. Meer dan 4 kranen zou ik niet doen inderdaad. Als de pomp echt meer dan 4m3 kan doen dan zou ik wellicht 40mm leiding nemen. Maakt in prijs allemaal niet zo veel uit.

Je kunt het allemaal door rekenen maar daar ben ik ook geen ster in.

Heb zelf een pomp die 6 m3 per uur kan doen. Alle leidingen zijn 40 mm en dan kan ik prima 4 sectorsproeiers laten draaien en nog bijna 2 bar druk houden.
 
  • Like
Waarderingen: Markheersink

Markheersink

  • #14
Het afgelopen weekend hebben we de tyleenslangen (32mm, 25mm aftakking richting de 4 kranen) ingegraven en het huis voor de pomp geplaatst (foto voor het vermaak). Ik wil nu de druk-PVC gaan aansluiten op de bestaande bron. Heeft iemand nog tips hoe ik die bestaande 50mm PVC buis (zie eerdere posts) het beste recht kan doorzagen? Multitool, haakse slijper of gewoon handwerk?
IMG_20210306_120208.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Gewoon met de ijzerzaag. Hoeft niet per se 100% recht want ze schuiven een aardig eind de koppeling in.

Wel even de zaagsnede ontbramen en de te lijmen delen opschuren. Ik gebruik hiervoor altijd watervast schuurlinnen korrel 80.
 
  • Like
Waarderingen: Markheersink

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #16
Ik doe het altijd met een ijzerzaag.
 
  • Like
Waarderingen: Markheersink

Markheersink

  • #17
Ik show even het eindresultaat.
Ben wel content met hoe het nu uiteindelijk is geworden! Op foto 1 de aansluiting op de bestaande puls (50mm pvc) met daarin een terugslagklep (nu eigenlijk een dubbele terugslag, ook de gietijzeren variant van de handpomp is nog aanwezig). met 32mm tak ik af naar de pomp op foto 2. Hier zit voor de pomp weer een terugslagklep die tevens dienst doet als afkoppelstuk om de pomp in de winter te kunnen verwijderen. Om de hoogte van de kast te beperken heb ik de vulopening (45gr T) in het horizontale deel gezet. Niet ideaal maar anders paste het niet.
Op foto 3 een balkje ter bescherming van de 32mm aftaking; daar gaat anders iemand een keer op staan (veel kinderen aanwezig).
IMG_20210402_171638.jpg
IMG_20210403_170921.jpg
IMG_20210403_200327.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Netjes!
 
  • Like
Waarderingen: Markheersink

Ronny

Specialist Verwarming
  • #19
Leuk gedaan!
Ik mag de vraag hier eigenlijk niet stellen maar zouden er ook nog onderdelen leverbaar zijn
voor deze handpomp? Wij hebben ook bijna dezelfde situatie met toevallig ook zo'n pomp.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Dit is het meest gangbare model, onderdelen genoeg.
De wilde kampeerder heeft ze ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu