Beregening, tyleen 32 mm/25 mm, sprinklers

Jan Koop

  • #1
Hallo mensen,

Ben bezig om de beregeningsbuizen van tyleen in de tuin aan te leggen. Vanaf de pomp maak ik een verdeling in zones en maak gebruik van 32 mm buizen. Deze buizen graaf ik in de tuin. Vaak lees je dat er dan overgegaan wordt op buizen van 25 mm tot aan de sproeiers oid. Ik heb echter voldoende 32 mm buis. En dacht om deze geheel door te trekken tot aan de sproeiers/sprinklers oid. En daar aangesloten via een koppelstuk. Is dat prima te doen? Echter welk soort koppelstukken kan ik daarvoor het beste nemen. Dus de verbinding van het uiteinde van de tyleenbuis en sprinkler. Op internet zie je echter verschillende mogelijkheden. Soms met een stukje flexibele buis! Wie heeft daar ervaring mee?
Om buizen te koppelen ondergronds maak ik gebruik van unideta t-stukken 32 mm. Blijft dat ook na jaren waterdicht? Of is het raadzaam om te zorgen dat alle koppelingen bovengronds liggen?
Verder heb ik een stuk tyleenbuis (toevoerbuis, zowel ondergronds als bovengronds te leggen) van 25 mm van het merk gardena. Is dat ook goed langdurig waterdicht te koppelen met 'gewone' tyleenbuis?
Zijn er bepaalde sprinklers die enig roestwater kunnen verdragen?
Misschien nog verdere aansluittips?
Bedankt!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het beste is om pas bij de sproeiers te vernauwen. Als je begint met een toevoer van 25 mm en daarna naar 32 mm over gaat, krijg je drukverlies. Bij de sproeiers ga je vervolgens weer naar 25 mm. Dus liefst alles 32 mm tot aan de sproeiers.

Verder heeft ieder merk sproeiers een eigen aansluiting. Vaak is het buitendraad 3/4”. In dat geval heeft u dus ondergronds een T-stuk nodig onder elke sproeier met naar boven een stukje tyleen met daarop een klemkoppeling naar 3/4” binnendraad.

Als de koppelingen goed gemonteerd zijn blijven ze waterdicht. Zaag of snij de leiding goed haaks af, ontbraam de leiding aan de binnen- en buitenkant. Draai de klemkoppeling open, indien aanwezig vet met wat olie de O-ring in de koppeling in en ook het uiteinde van de leiding. Wartel met knelring over de leiding, leiding helemaal (!) in de koppeling duwen, knelring aanschuiven en de wartel goed aandraaien.



Leg alle tyleen ondergronds. Dan is het uit het zicht, opgeruimd en meer vorstvrij (tyleen kan wat vorst hebben en in de winter kunt u de leiding leegblazen met een compressor).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu