Twijfel over dikte glaswol bij na-isolatie dak

Hallo!

Ik heb reeds andere topics gezocht, maar kon het antwoord niet vinden, vandaar dit topic.

Ik ben voornemens mijn dak (horizontale gordingen) op de bergzolder te gaan isoleren met glaswol.
Nu wil ik het raggelwerk op de kanten van de gordingen maken. Zo kan ik met 1 lange lat meerdere gordingen af. Dat is het snelste en makkelijkste. Het is slechts een bergzolder.
Achter dit raggelwerk komt dan de isolatie horizontaal te liggen tussen de gordingen. Misschien dat ik het nog afwerk met hardboard platen, maar dat zie ik later wel.

Vraag is nu:
De gordingen zijn niet echt maatvast. Op de ene plek is het 15.7 cm tot aan het dakbeschot en op de ander plek soms tot 16.8 cm.
Nu twijfel ik dus of ik wel 16cm isolatie moet nemen. Het is dan mogelijk dat het niet altijd tegen het dakbeschot aankomt te liggen en er dus een kleine 'spouw' aanwezig is van max 8-10 mm.
17cm dekens met alukraftlaag ben ik echter nog niet tegengekomen en 18 cm lijkt me dan weer te dik om goed te kunnen bevestigen?

Is het evt. misschien anders een idee om eerst glaswol wandplaten Sonepanel met glasvlies van 4.5cm te plaatsen (verticaal tussen de gordingen geklemd) en daartegen aan weer 12cm glaswol deken met alukraft (horizontaal)?
Zo ja, moet het glasvlies dan naar de koude of warme kan gericht zijn, of maakt dat niet uit?

Kan iemand hierover advies geven?

Alvast wederom hartelijk bedankt!
 
18cm glaswol krijg je wel in een ruimte van 15.7 cm gestopt hoor, geen zorgen. Mocht je toch voor je geschetste systeem van sonepanel+rol gaan: de glasvlieslaag is om het paneel vormvast te maken en doet niks met damp of iets dergelijks, de kant maakt dus niet uit.
 
Nah, een centimeter extra wordt al geadviseerd voor goede vulling, toch? Dat is voor de 17cm delen van het dak dus juist perfect. Voor de 16cm metende delen zal je dan iets verliezen maar niet noemenswaardig lijkt me? Correct me if I’m wrong Rola! het zou wat anders zijn als de vraag is of je 18cm in 10cm ruimte krijgt. Dat lukt ook wel want zo wordt het ook geleverd maar dan heb je natuurlijk amper stilstaande lucht over
 
Bij indrukken neemt de hoeveelheid lucht af, waardoor de warmtegeleiding toeneemt, maar de luchtcompartimenten worden ook kleiner waardoor de lucht minder kan bewegen en de convectiestromen in de wol lager zijn. Bij kleinere temperatuurverschillen is de warmtegeleiding het belangrijkst maar bij grote temperatuurverschillen kunnen de convectiestromen de overhand hebben. Welk effect het grootst is kun je alleen in een laboratorium meten en is voor dit klusforum niet zo interessant.

Maar om op het probleem van @Benny456 terug te komen: Je kunt ook een laag van 5 centimeter glaswol nemen en daar tegenaan een laag van 12 cm met aluminium achterkant plaatsen. Dan zit je op 17 centimeter totaal glaswol met het voordeel dat je de lagen kunt laten verspringen, zodat je geen naden krijgt die als ze niet goed aansluiten als koudebrug zouden kunnen werken.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
jsm23
Reacties
6
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Rola
Reacties
6
Weergaven
2K
Dak en schoorsteen
Jarek
Reacties
0
Weergaven
663
Dak en schoorsteen
Jesper Klok
Reacties
0
Weergaven
847
Dak en schoorsteen
G.J.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu