Dak isolatie van binnenkant twijfel

Jarek

  • #1
Goedemiddag,

ik ben van plan mijn dak isoleren van binnenkant. Tussen dakpannen en dakbeschot is geen enkele dampopen folie.

Mijn dak is gemaakt van. (1983 bj)
Beton dakpannen
Soort of schuim 3cm dik geplakt samen met underlaymant Of multiplex 12mm.

Voor isolatie wil ik gebruik maken van.

Optie 1. glaswol dikte van 16cm Geschroefd tot houten regel. Daarna
klimaatfolie En afwerken met mdf panelen dikte 12mm.

Optie 2. Bij underlaymant Plaatsen houten laten 2cm dik, Dan een dampopen folie (binnenkant) met de text naar buiten. Darnaaa 14cm glaswoL en dampremende folie. Afwerking met mdf panelen 12mm.

Ik Will natuurlijk niet dat vocht komt in mijn isolatie.

Hebben jullie ooit zo geda als tussen de dakpannen en dakbeschot was geen enkele folie? Of kan iemand een advies geven?

Op de laatste foto is mijn dakbeschot met schuim.

bedank alvast voor jullie reactie.

E74F2736-082A-41BC-8991-21074098C281.jpeg 0E4CBFDA-A4E3-4281-B9C9-2C84BF3ECDD7.jpeg F2762429-3E1B-4B62-A36F-2390FA4DB4C8.jpeg C29EDF8C-EBFA-43E3-AAD0-129123F78994.jpeg 693F64D6-7EFE-4F92-B34C-8E25762D7F9E.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat soort schuim is gespoten pur en dat is redelijk dampdicht,
je zal aan de binnenkant dus volledig dampdicht of met klimaatfolie moeten werken.

Ik gok dat het multiplex op de foto's aan de binnenkant niet het dakbeschot is, ik dank dat daarachter nog wat zit, bijvoorbeeld 18mm spaanplaat. Dat kan je vanaf buiten of bij de dakdoorvoer van de afzuiger vast wel zien.

Deze pur werd is de fabriek gespoten en met plaat en al op het dak gelegd, tussen de platen kan het open zijn, waardoor de buitenste laag niet dampdicht is. Misschien voel je het zelfs tochten.

Hier een vergelijkbaar dak:
Ook als het toch multiplex is en geen spaanplaat dan blijft het verder vergelijkbaar.
 

Jarek

  • #3
Ja dat klopt In de winter voelt ik wel wat tocht.
Ik heb ook een advies gekregen dat van multiplex 2cm afstand houden bv. Met houten laten, daarna een winddichte folie van buiten naar binnen en van binnen naar buiten dampdoorlatende, vervolgens met isolatie glaswol en daarna Dampremmende waterdichte folie.
Met deze idee begrijp Ik dat alle vocht die van binnen kant Gaat door de folie, isolatie en nog andere folie. Blijft in die 2 cm Tussen multiplex en folie? Of die gat verder naar buiten zonder kans op houtrot bij mij dakkonstructie?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je tocht voelt is je huidige dak niet volledig dampdicht.
Zolang je aan de binnenkant dampdichter werkt dan dat de buitenkant is, zit je veilig.
Er kan dan minder vocht vanaf binnen het dak in, dan dat er naar buiten kan.

Heb je wel eens naar PIR platen gekeken?
Als je dat inkoopt bij een groothandel is dat wel iets duurder, maar het is veel makkelijker te verwerken en makkelijker dampdicht te maken.
 

Jarek

  • #5
Ik vind zelf die pir platen een goed oplossing dat was ik bezig met. Maar dat is afgeraden door een vakman. Hij zegt als Van buiten kant op mijn dak zit al schuim dan kan niet meer van binnen kant met pir platen werken anders vocht blijft binnen huis. Klopt dat? Ik zou graag geen hout rot in mijn dak constructie krijgen. Als je zeg dat is wel mogelijk pir platen van binnen Kant tussen die balken plaatsen Dan ga ik dat doen. Bedankt voor jou reactie.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Pir platen met aan beide kanten aluminium is dampdicht, als je tenniste de naden goed afplakt en rondom met flexibel Pur-schuim (geen gewone pur) afdicht.
 

Jarek

  • #7
als ik op deze manier doe. hoe kan mijn dak ademen? en hoe komt de dagelijkse stoom naar buiten? Moet ik op zolder extra ventilatie doen? welke PIR-platen zouden voor mij een betere oplossing zijn, degenen die bekleed zijn met aluminium of pir met een gipsplaat aan één kant zijn ook geschikt? Hierdoor zou ik tijd besparen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu