Rookstank als wij afzuiging aanhebben en buren houtkach

Jasper 88

  • #1
Dag allen!
Al enige tijd hebben wij het probleem dat wanneer we de afzuiging aanhebben van onze keuken, onze woonkamer/keuken dan erg gaat stinken naar rook. Onze buren hebben dan de houtkachel aan. De geur is het sterkst door onze eigwn gaskachel te ruiken. Hoe is dit te verhelpen? Sowieso vind ik het vreemd dat wij zo veel rook via onze kachel ruiken als de buren stoken en wij alleen afzuiging aanhebben. Betekent dit dan niet een slechte installatie in de schoorsteen? Dank
 

Steven

  • #2
Door de afzuiging trekt lucht van buiten de kamer in. Het rookkanaal van de gaskachel is dan één van de inlaatpunten en zit vermoedelijk in de buurt van de schoorsteen van de buren. Je zou aan een klep in dat rookkanaal kunnen denken. Je kan ook de ventilatie in de kamer verbeteren (begin eens met een raam op een kier) om te kijken of dat helpt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou maar.eens goed gaan kijken hoe de luchttoevoer is geregeld, als het door de gaskachel naar binnen komt zal dat ook gebeuren als je je gaskachel stookt en dan vergas je jezelf.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Jackd

Charel

  • #4
De gaskachel heeft gewoon een open verbinding met de buitenlucht via een open schouw.
De verbrandingsgassen uit de kachel stijgen automatisch op in de schouw doordat die warmer zijn dan de lucht, men noemt dat het schouweffect. Een natuurlijk fenomeen.
Echter als je binnen een onderdruk creeert dan ga je dat effect tegenwerken zodat door die onderdruk lucht van buiten zal worden aangezogen van overal waar er een opening is. Dat kan een ventilatierooster zijn, een spleet onder de deur maar ook een verbrandingstoestel met open verbinding naar buiten (de schouw). Je zou dit niet kunnen hebben bij zogenaamd gesloten verbrandingstoestellen met een gedwongen afvoer.
Wellicht is het een ongelukkige combinatie van geen of te weinig luchttoevoer via ventilatieroosters en een dampkap die redelijk veel lucht aanzuigt.
Je kan om te beginnen al eens proberen om via andere wegen luchttoevoer toe te staan of door uw dampkap op een lagere stand te laten werken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Charel schreef:
De gaskachel heeft gewoon een open verbinding met de buitenlucht via een open schouw.
Hoe weet je dat? Ik zie geen foto's...
 

Charel

  • #6
Niets is 100 % zeker maar als TS schrijft dat de rook van buiten via de kachel binnenkomt dan mag je voor 99 % zeker zijn dat het zo is.
Niet dat dit een abnormale situatie is, vroeger werkten alle kachels op die manier met natuurlijke trek.
Er worden trouwens nu nog altijd kachels op gas of hout verkocht die op die manier werken met een open verbinding met de buitenlucht via de schouw.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu