Twee ymvk kabels in een buis

Nebula

  • #1
Hallo,

Binnenkort ga ik mijn elektra installatie uitbreiden met twee extra groepen. Deze zijn bedoeld voor de wasmachine (2kW) en droger (2.8kW). Deze apparaten zitten beide op een aparte groep.

Nu moet deze vanuit de keuken, achter mijn badkamer (vochtige ruimte) naar het 'washok'. Omdat ik niet makkelijk achter mijn badkamer kom, maar wel de zijmuren eruit kan breken, zat ik eraan te denken om een 40mm afvoerbuis als kabelgoot te gebruiken. Afvoerbuis omdat het stijf, niet geleidend en watervast is.

Spanwijdte is 1.70m en wordt in het midden, links en rechts straf tegen de muur bevestigd onder afschot.

Schematisch tot aan de kabel:
Code:
<i>
</i>Meterkast => VD => Lasdoos => YMVK &#40;droger&#41; &#91;groep 1&#93;
Meterkast => VD => Lasdoos => YMVK &#40;wasmachine&#41; &#91;groep 2&#93;
Schematisch vanaf YMVK:
Code:
<i>
</i>YMVK wasmachine                             Lasdoos wasmachine
                            => rioolbuis   =>
YMVK droger                                     Lasdoos droger
Concreet dus: is het toegestaan om 2 groepen door een kabelgoot te leggen waarbij iedere groep over een eigen kabel gaat.

Het lijkt me van wel omdat volgens NEN1010 een kabel gelijk is aan VD door een buis voor zover ik begrijp. Daarnaast moet een kabelgoot minstens 1.5 maal de diameter van de kabel maar maximaal 5 maal. Aangezien de diameter van een YMVK kabel 10.25mm is moet dit voldoende zijn dunkt me.

Ik besef me dat het wat onorthodox is maar ik geloof ook niet dat is hiermee 'wetten' breek.

Hoe denken jullie erover?

Groeten!
 

Lichtpunt

  • #2
Een maximale maat is er niet t.a.v. kabelgoot, ik heb ze wel gemonteerd van 1200mm.
Minimaal? Voldoende om je twee kabels te bevatten, waarbij een vulling van 70% niet overschreden mag worden.
Dus twee kabels van 10,25mm kunnen dus rustig door een mantelbuis van 40mm. Let er wel op dat je deze voldoende ondersteund met beugels etc.
 

Nebula

  • #3
Bedankt voor de reactie! Kennelijk heb ik de norm goed begrepen dan ;) Voor de duidelijkheid: wat versta je onder voldoende ondersteuning? Iedere 40cm zoals voorgeschreven voor losse kabel, of kan met minder worden volstaan (goed is goed genoeg nietwaar).

vast bedankt weer!
 

Xr8

  • #4
Kun je de kabels niet doortrekken tot aan de wcd's. Scheelt je lassen, zelfde geldt in de meterkast.

Zou zelf twee kabels uit een stuk erin trekken indien mogelijk.

Succes.
 

Nebula

  • #5
Dat zou inderdaad ook kunnen. Ik had zelf het idee dat: hoe korter de kabellengte, des te sneller werk ik. Temeer omdat ik vanuit de groepenkast 7 bochten heb eer ik in de kabelgoot (lees: rioolbuis :-p) zit. VD werkt dan een stuk soepeler lijkt me ;-)

Het enige waar ik nog twijfels over heb is hoe ik de buis ondersteun. Ik kan namelijk slechts iedere 80cm ofzo ondersteunen. Nu is die buis behoorlijk stijf en zal de kabel niet erg zwaar mechanisch belast worden. Toch blijft het moeilijk te rijmen dat buis iedere 40cm ondersteund dient te worden en kabel los door de kruipruimte mag. Heeft dat te maken met het al dan niet gemakkelijk aanraakbaar zijn van de koker? Achter een muur lijkt me die nogal laag namelijk.. Dus dan zit ik wel goed toch?
 

Nebula

  • #6
Antwoord gevonden in de NPR :-) Voor de volledigheid:
Ondersteuning is om mechanische belasting te verminderen. In de kruipruimte ligt het op de grond = ondersteund. Aan de wand moet het daarom ook ondersteund worden.

Voor standaard buis geldt iedere 40 cm ondersteunen als niet verticaal. Voor stalen buis (volgens N nogwat) iedere meter. Als de buis stijver is dan standaard elektrabuis (zoals rioolbuis) dan, en nu komt het, mag er gelijk een stalen buis ondersteund worden. Dat is dus iedere meter en zit ik met 80cm wel safe :-)

Toch bedankt allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu