Twee omvormers over één leiding 5x2,5?

Koen van de Slager

  • #1
Hallo,

ik heb een huis gekocht met twee omvormers op zolder, vermogen onbekend, maar ik ga van 8 panels van elk ca 400W = 2,4KW per omvormer uit. De zolder heb ik geisoleerd, en daarbij heb ik de omvormers opnieuw moeten ophangen en zal ze opnieuw moeten aansluiten.
Vanaf de meterkast loopt 1 kabel 5x2,5 naar de omvormers, in de meterkast zitten 2 losse aardlekautomaatjes (met L en N) De eerste automaat zit gewoon op bruin/blauw, de tweede automaat zit dan op zwart/grijs. Zou ik zelf niet zo gedaan hebben, ik weet ook echt niet wie dit heeft aangesloten.

Ik denk op het moment over een uitbreiding van het aantal panels na (de wartepomp vreet stroom), en zou dan ook een thuisbatterij willen installeren. Ik heb op zolder een verdeelkast gezet, en hier heb ik al voor de toekomst een 5x4² kabel uit laten komen. Dit kabel kan ik echter pas volgend jaar of zo tot aan de meterkast trekken.

Het huis zelf is overigens slechts met één phase aangesloten, de hoofdschakelaar is 3x40A, wat daar voor zit weet ik natuurlijk niet. Dat maakt een thuisbatterij wel eenvoudiger, alles loopt op een phase.

Nu dus mijn eigenlijke vraag: Is er een goedgekeurde manier de huidige installatie "op de juiste kleuren" te krijgen, ofwel, kan ik op de een of andere manier bruin en zwart zo laten en blauw in de meterkast samenvoegen? Doordat het aardlekautomaten zijn lijkt het mij niet mogelijk even snel die twee uitgangen met elkaar te verbinden.
Klopt het, dat ik in principe een gewone krachtgroep zou moeten laten installeren, 3P+N, en dan heb ik nog een pool over voor bijv de volgende omvormer of de thuisbatterij?



Bedankt,
Koen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
de draden voor 2 groepen mogen niet door 1 buis lopen. Dat zal dan ook wel gelden voor 5-aderige kabel...

Je kunt beter 2x 3-aderige kabel trekken. Dan doe je het goed.
 

Koen van de Slager

  • #3
Ik denk dat "geen twee groepen in 1 buis" alleen geld voor licht en stopkontaktjes, dat kan voor krachtstroom-kookplaten etc niet gelden, cq, 1 of 3 groepen mag, 2 niet. Het is juist en overzichtelijker als ik de twee omvormers met elk 3x2,5 tot de meterkast trek, zoals het nu is hoort het in idd niet. Helaas betekent dat, dat ik heel veel plafond moet open maken en door 3 muren moet, gewoon iets waar je de halve zomervakantie mee bezig bent. In principe wil ik op lange termijn een fatsoenlijke onderverdeling in de buurt van de omvormers hebben, de meterkast is toch te klein en onbereikbaar om alles netjes te doen. Dat duurt nog even, dus probeer ik nu zo netjes mogelijk te werken, lukt niet altijd.

Van het voorjaar moet de vonkenboer toch langskomen, zolang sluit ik het dan maar weer zo aan als het voorheen was.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Als je mij vonkenboer zou noemen dan zou ik niet eens komen.
 
  • Like
Waarderingen: @rie en Auto-Geen

Auto-Geen

  • #5
Koen van de Slager schreef:
Van het voorjaar moet de vonkenboer toch langskomen
Echt een minachtende uitspraak van een hoog opgeleide.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Koen van de Slager schreef:
Ik denk dat "geen twee groepen in 1 buis" alleen geld voor licht en stopkontaktjes, dat kan voor krachtstroom-kookplaten etc niet gelden, cq, 1 of 3 groepen mag, 2 niet.
2 groepen geldt overal voor als die groepen op 2 afzonderlijke eindgroepen zijn afgemonteerd.
Een kookgroep of krachtgroep is wat anders, bij een kookgroep zijn beide eindgroepen onderling verbonden en bij een krachtgroep is het 1 enkele kracht eindgroep.
Dus 2 groepen op deze manier door 1 buis of in 1 kabel is gewoon niet toegestaan.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het dan ook niet werkt want dat doet het wel maar ontstaat er een probleem dan kun je een veel groter probleem krijgen als blijkt dat je hierdoor de schade nergens op kunt verhalen.
 

aIschiev

  • #7
Dus, als ik het goed begrijp kun/mag je wel drie fases en een nul (L1,L2,L3,N en aarde) op /door één 5aderige kabel voeren, maar niet twee fases en twee maal nul? Dan moet je twee drie aderige kabels gebruiken. Is dat vanwege de duidelijkheid, zodat een ander zich niet kan vergissen? Daar kan ik inkomen…
 

aIschiev

  • #8
En dan heb ik nog een vraag, waarom een (perilex) stekker, en niet een lasdoos voor aansluiting van een kookplaat, is daar een reden voor?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
aIschiev schreef:
Dus, als ik het goed begrijp kun/mag je wel drie fases en een nul (L1,L2,L3,N en aarde) op /door één 5aderige kabel voeren, maar niet twee fases en twee maal nul?
Dat mag wel mits de kabels, net als een 3 fasen, op één eindgroep zijn aangesloten.
Worden de kabels op 2 afzonderlijke eindgroepen aangesloten dan is het dus verboden.

Een kookplaat is een apparaat en mij is geleerd dat een apparaat altijd dient aangesloten te worden met een stekker, uitzondering hierop is de wasmachine en droger die wel vast aangesloten kunnen worden mits er een (keuze) schakelaar tussen is geplaatst.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die 5x2,5 op een krachtgroep in de meterkast en boven een verdeelkast, waar je de aardlekautomaten in doet.
Normaal niet de goedkoopste manier om het veilig te maken, maar wel zonder breekwerk. De verdeelkast heb je al en de krachtgroep zal je toch nodig hebben.

Later de 5x2.5 vervangen door de 5x4

Wat zegt jouw energiecontract over de aansluiting. Ik neem aan 3x25A, de kans dat er dan zwaardere hoofdzekeringen inzitten is niet zo heel groot bij een normaal huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu