Twee thermostaten met schakelaar mogelijk?

Geus

  • #1
Ik bewoon een klein arbeidershuisje en wil in de woonkamer een pelletkachel gaan plaatsen, die moet gaan dienen als hoofdverwarming. Het huisje zelf ga ik daar wel warm mee krijgen en zal vanwege de isolatie nooit zo snel afkoelen dat ik daar problemen krijg met vorst. Voor het bijgebouwtje (met douche, wc en cv-ketel), met een smal gangetje verbonden aan het huis, ligt dat anders.

Nou heb ik het idee een tweede thermostaat te plaatsen in het bijgebouwtje en een (meervoudige?) schakelaar te plaatsen om te kunnen switchen tussen de thermostaten. Keuze is dan:
A) cv als hoofdverwarming, thermostaat in huiskamer actief, of
B) cv voor vorstbescherming, thermostaat in bijgebouwtje actief.

Alle radiatoren in huis hebben thermostaatknoppen, behalve die in woonkamer en halfopen keuken. Ik zou eventueel van twee radiatoren de knoppen kunnen verwisselen:
A) één radiator in woonkamer krijgt een thermostaatknop voor gebruik in de vorstbeschermingsmodus, de rest gaat dan dicht.
B) één radiator in het bijgebouwtje krijgt een normale knop en staat altijd open in de vorstbeschermingsmodus. Als de cv wordt gebruikt als hoofdverwarming gaat deze radiator dicht. (Overige radiatoren hebben voldoende vermogen.)

Is dit mogelijk? Graag feedback, tips, e.d.
Het gaat overigens om een AWB Thermomaster 3HR met modulerende Honeywell-thermostaat. Vlakbij de ketel heb ik de signaalkabel van de thermostaat in beeld en dit lijkt mij een goede plek voor de schakelaar en tweede thermostaat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Al eens naar EVOHOME gekeken?
 

Geus

  • #3
Ziet er leuk uit, maar de spaarpot is aardig uitgewrongen na aanschaf van de kachel. Dus ik zoek een goedkopere oplossing. Draadloos hoeft in mijn geval niet, want ik kan goed bij de bedrading.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Omdat je een modulerende thermostaat hebt, dus een open thermostaat, kan
je niet even de kabel splitsen en switchen, dan krijgt 1 thermostaat geen
stroom en signaal, en dan kan je programma spontaan verdwijnen.
Zodra je 2 kapiteinen op 1 schip wilt, moet je 2 batterij gevoede thermostaten
toepassen, en de draden in je cv-ketel op het aan/uit kontakt aan te sluiten...
 

Geus

  • #5
Dat switchen zal naar verwachting niet vaak gebeuren. Met programma kwijt bedoel je dan de voorgeprogrammeerde programma's? Want dat heb ik niet. Ik heb gewoon zo'n simpele, ronde. Ik werk te onregelmatig voor voorgeprogrammeerde programma's.

Dus geen twee kapiteins op een schip, maar twee kapiteins die week op week af elkaar afwisselen. :wink:
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien is dit vloeken in de kerk, en ik ken uw ketel niet, maar toch:
2 aan/uit thermostaten lijkt mij een simpele en goedkope oplossing.
Bij de ketel sluit u die parallel aan op de aansluiting voor aan/uit thermostaten. In het bijgebouw zet u de thermostaat op de temperatuur die u voor vorstbeveiliging wilt hebben. De andere in plaats van uw modulerende thermostaat.
Is bij één van de twee thermostaten de temperatuur lager dan op de thermostaat is ingesteld, dan gaat de ketel (hard) werken tot bij beide thermostaten de temperatuur hoog genoeg is.
Het voordeel van modulerend stoken (ketel brandt langdurig met kleine vlammen) is dan dus wel weg!

Er zijn ook ketels die kunnen samenwerken met één opentherm en een aan/uit thermostaat.
 

Geus

  • #7
Dat voordeel van modulerend stoken wil ik niet kwijt. Als het niet lukt om met een schakelaar te kunnen kiezen, dan verplaats de thermostaat naar het bijgebouw. Dat wordt dan alleen improviseren als de pelletkachel b.v. door onderhoud niet werkt.

Maar er moet toch een simpele oplossing zijn, lijkt me? Ik kan de vraag ook omdraaien: Als ik twee simpele modulerende thermostaten op een meervoudige schakelaar aansluit, zodat er altijd 1 actief is en de ander niet. Wat gaat daar niet aan werken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je mag normaal geen opentherm thermostaten koppelen als de branderautomaat actief is.Je kan daarmee de branderautomaat kapot maken.
 

Geus

  • #9
En als ik alleen schakel als er geen warmtevraag is en de ketel in rust is?
 

Kacheltje

  • #10
Je krijgt je hoofdgebouw met gemak warm met de pelletkachel,zeg je.
In het bijgebouw staat de douche, wc en cv ketel.
Waarom koppel je huis cv zijdig niet af en plaats je thermostaat in het bijgebouw?

Wat voor cv ketel heb je in het bijgebouw staan?
 

Geus

  • #11
In het bijgebouwtje staat de cv die nu alles van warmte voorziet. Het is niet zo dat ik twee cv-ketels heb. Alhoewel de pelletkachel de hoofdverwarming wordt van het huis, wil ik de cv uiteraard in stand houden als backup.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Geus schreef:
En als ik alleen schakel als er geen warmtevraag is en de ketel in rust is?
Een opentherm thermostaat is altijd actief.
 

Geus

  • #13
Ook midden in de zomer, als ik vanaf mei de verwarming al niet meer aan heb gehad? Hoe werkt dat dan? Het enige wat 'ie nu volgens mij doet is stroom sturen, zodat de temperatuur wordt gemeten en weergegeven. Verder gebeurt er weinig, toch?
 

Geus

  • #14
Even dit topic omhoog schoppen omdat ik nieuwe informatie heb.

Advies A:
Iemand adviseerde mij een enkele, draadloze, modulerende thermostaat te nemen. Deze is volgens degene die dit adviseerde niet in staat samen te werken met alle ketels. Hij wist niet of het met mijn ketel gaat lukken (AWB Thermomaster 3HR...).

Ik zou dan de thermostaat eenvoudig kunnen verplaatsen van huiskamer (normaal alles verwarmen via cv) naar het bijgebouwtje (radiatoren in huiskamer dichtdraaien, 1 radiator in bijgebouwtje vol open, thermostaat op 12 graden en het werkt dan als vorstbeschermer). Klinkt wel logisch. Gaat dit ook zo werken? En kan het met mijn ketel, zonder verlies van het moduleren?

(PS Het is niet de bedoeling dat ik die thermostaat hele dagen heen en weer ga sjouwen, het gaat om een paar keer per jaar verplaatsen.)

Advies B:
Een ander adviseerde mij de drie radiatoren in de huiskamer en semi-open keuken te voorzien van thermostaatknoppen (heeft de rest al) en dan de thermostaat een stuk hoger te draaien. Volgens hem kan de ketel wel omgaan met alleen maar thermostaatknoppen, die hun temperatuur hebben bereikt.

Dit klinkt mij wat raar en onlogisch in de oren. Klinkt ook niet erg energie-efficiënt. Maar misschien heb ik het mis.

Graag de reactie en advies van de deskundigen hier.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Advies A.
Die centjes had je toch niet?

Advies B.
Zonder Bypass, dat gaat je ketel helemaal niet leuk vinden.

Advies Headhunter
Thermostaat met openhaardfunctie
 

Geus

  • #16
A:
Niet voor dat Evohome-systeem, inderdaad. Dat biedt veel meer luxe dan ik nodig heb. Met 1 verplaatsbare thermostaat is mijn probleem al voldoende opgelost. Ik hoef alleen maar te schakelen tussen cv-verwarming van het hele huis en vorstbescherming van het bijgebouwtje. Dat het op mijn slaapkamer vriest, boeit me niet. Dat slaapt alleen maar lekkerder.

B:
Dacht al dat dat niets ging worden.

Zou je misschien het functioneren van de thermostaat met openhaardfuntie kunnen toelichten. Dat klinkt wel logisch. Ben benieuwd hoe dat werkt. In ieder geval alvast bedankt voor je reactie. Kernwaarden voor mij: betaalbaar, kwaliteit, geen onnodige fratsen, zuinig..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Een thermostaat met een externe temperatuurvoeler

Sommige klokthermostaten kunnen worden uitgebreid met een extra temperatuurvoeler. Deze kan in een andere hoek van de kamer (buiten de stralingswarmte van de haard) of desnoods in een andere kamer worden gemonteerd. De thermostaat regelt de verwarming nu op basis van de temperatuur in de andere kamer, zodat de ketel nog regelmatig gaat branden. Belangrijk: de verwarming in de woonkamer moet kunnen worden dichtgezet zodat de warmte door kan naar de kamers waar die nodig is.
Chronotherm Vision (TH8100U1004) met afstandsvoeler C7189U1005
Chronotherm CM900 (CMT907D1017) met afstandsvoeler F42010972-001
Chronotherm Vision Modulation (TH8110M1003) met afstandsvoeler F42010972-001
 

StefanD

  • #18
Met het FHT systeem kun je denk ik bereiken wat je wilt:
Je plaatst in de woonkamer en in het bijgebouwtje een FHT8 thermostaat. In de ruimtes waar deze hangen vervang je de thermostatische regelaars op de radiatoren door draadloze ventielen.
Bij de ketel plaats je een FHT8W.
De werking is als volgt: als één van de thermostaten een warmtevraag signaleert, dan zal hij de radiatoren in "zijn" ruimte open draaien. De FHT8W ziet dit signaal en zal de ketel "aan" zetten. Als de ruimte warmer wordt, dan worden de ventielen langzaam dichtgedraaid totdat de temperatuur constant blijft op het gevraagde niveau. Als dit niveau beneden een instelbare drempel komt, dan zal de ketel weer "uit" gezet worden.

In principe is dit een aan/uit thermostaat, maar omdat de radiatoren automatisch geregeld worden, blijft het hele systeem toch modulerend werken: De ketel zal zich namelijk aanpassen aan de warmtevraag.

Ik gebruik dit systeem zelf nu een paar jaar naar volle tevredenheid. Voor 2 ruimtes zal het je ongeveer 200-300 euro kosten, afhankelijk van het aantal radiatoren .
 

Geus

  • #19
Mooi, die complete automatische systemen, maar ik ben eigenwijs en volgens mij kan het simpeler en goedkoper. Voor die paar keer per jaar kan ik de radiatoren ook zelf wel dicht of open draaien. Nu zag ik onderstaande thermostaat van Honeywell, draadloos en modulerend. Zou ook moeten werken met mijn ketel, volgens de beschrijving. Zo moet het toch ook lukken, op de manier zoals ik hierboven beschrijf? Oké, je gaat de mist in als er een radiator open staat, terwijl hij dicht hoort te zijn en andersom. Maar ik woon alleen, dus daar ben ik zelf bij. Zijn er verder praktische bezwaren tegen deze oplossing?

 

StefanD

  • #20
Ik denk dat dat inderdaad ook moet lukken. Ik vraag me wel af of het op termijn echt goedkoper is: zo'n Honeywell kost ook al bijna 200 euro en omdat je er zelf aan moet denken zul je hem best eens vergeten en dan weer wat meer gas verbruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu