CV installatie met twee zoneregelaars en drie thermostaten

Bram12345

 • #1
Ik ben geen ervaring met cv installaties en kom na lang zoeken op het internet niet tot een antwoord op mijn vraag. We hebben een ATAG Q42c combiketel met daaraan gekoppeld een Atag-One. Deze thermostaat hangt in de bijkeuken die niet verwarmd is en waar ook de wasdroger staat. Er zijn twee zoneregelaars. Eén in het voorhuis en één in het achterhuis van onze oude boerderij. Het voorhuis heeft vloerverwarming. De thermostaten in deze ruimtes zijn Honeywell Chronotherm III. Dit zijn volgens mij gewone aan/uit schakelaars met een tijdprogramma. De ATAG-One is een "intelligente" thermostaat. Deze laatste gaat dus de ketel al voorverwarmen voordat de andere thermostaten om warmte vragen. Kortom de ketel stookt volgens mij dan voor niets. Is het niet beter om een van de Honeywell thermostaten te vervangen door de Atag-One?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Omgekeerd: ik zou adviseren om alles aan/uit te schakelen.
  Werkt die Atag thermostaat met een buitenvoeler?
   

  Bram12345

  • #3
  Bedankt voor het snelle antwoord. De Atag thermostaat werkt via het internet en haalt de temperatuur daarvandaan.
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #4
  Kan m.i. nooit echt energiezuinig zijn
   

  Bram12345

  • #5
  Wat zou dan de beste oplossing zijn?
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #6
  Gewoon de cv-ketel laten schakelen vanuit de zones, dan zal de ketel niet onnodig aan staan wanneer er geen warmtevraag is. Modulerend regelen heeft bij vloerverwarming weinig zin, dus aan/uit thermostaten gebruiken (+mogelijk wel wat kleppen plaatsen in de aanvoerleidingen van de zones)
   

  Bram12345

  • #7
  Betekent dit dat ik de Atag-One gewoon er tussenuit haal?
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #8
  Dat zou ik doen
   

  Bram12345

  • #9
  Ik zal waarschijnlijk wel te simpel denken, maar ik heb de Atag-One van de muur afgehaald. Alleen de houder zit er nu nog. Als ik dan een van de andere thermostaten hoger zet gebeurd er echter niets. Moet er verder nog iets gebeuren?
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #10
  Dan moeten die thermostaten wel de cv-ketel aan/uit schakelen.....
   

  Bram12345

  • #11
  Volgens mij bedienen die thermostaten alleen de zoneregelaars...
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Plaats eens een foto van een zone regelaar met de kap eraf, hier moet namelijk wel een aansluiting opzitten die de ketel kan inschakelen.
  Er zal dus een kabel moeten lopen vanaf de zoneregelaar naar de ketel zodat als er een zone vragend is de ketel ook een seintje krijgt dat hij moet verwarmen
   

  Bram12345

  • #13
  Dit zijn twee foto's van de regelaar aan de achterkant. De klep kreeg ik er niet zo snel af, maar er komt een kabel uit die is verbonden met de twee Honeywell thermostaten. Er komen nog een aantal draden uit, maar die zijn nergens mee verbonden.
  IMG_20210202_175344.jpg
  IMG_20210202_175358.jpg
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Op de zwarte kroonsteen zit de grijze en oranje draad dit s een aan uit schakel contact en kan de ketel aansturen
   

  Bram12345

  • #15
  Ik hoop dat jullie nog zin hebben om mij te helpen…. Ik heb om alles duidelijker te maken de situatie hieronder beschreven. Hopelijk weten jullie het antwoord.

  Deze zoneregelaar (foto1) regelt de vloerverwarming in de keuken en de radiatoren op de bovenverdieping van het voorhuis. De dikke draad gaat vanuit de zoneregelaar naar dit apparaat (foto2) bij de ketel. De dunne draad gaat onder de grond door naar de Honeywell thermostaat in de keuken.

  De andere zoneregelaar (foto3 en 4) regelt het achterhuis. Hier komt (van onderuit de foto) de draad van de thermostaat uit de kamer in het achterhuis. De dikke zwarte draad rechts komt van de zoneregelaar. De zwarte kabel die boven uit beeld verdwijnt gaat naar het stopcontact met een adapter.

  Aan de voorkant van de ketel komen vier draden bij elkaar. De draad die rechts boven uit zicht verdwijnt gaat naar de zoneregelaar achter de ketel en komt van de thermostaat uit de kamer. De draad die links onder uit het zicht verdwijnt komt van de zoneregelaar van de keuken en loopt dood. De draad die links naar boven verdwijnt is van de zoneregelaar van de keuken naar het apparaat bij de ketel (zie eerste alinea). De overgebleven draad verdwijnt de ketel in en is de enige draad waarvan ik niet kan zien waar hij vandaan komt. Logischerwijs zou dit de draad van de Atag-One thermostaat moeten zijn. Deze hangt in ruimte daaronder.

  Ik hoop dat ik het duidelijk heb omschreven. De vraag is nu: Hoe kan ik de twee Honeywells op de ketel aansluiten en de Atag-One er tussenuit halen?
  foto1.jpg
  foto2.jpg
  foto3.jpg
  foto4.jpg
  foto5.jpg
   

  Peter-keetfm

  • #16
  ik heb een soort gelijk iets gedaan met een atag
  van de zone vloerverwarming verdeler waar 8 kleppen op zitten
  ik heb via de verdeler een signaal naar de aan uit van de atag lopen
  buitenvoeler en brain er af nu
  max aanvoer temp. op 45 graden (op de ketel in te stellen)
  hoofdverwarming = vloerverwarming
  ik zal je vertellen dan je geen hoge temp. door de vloer moet gooien max 50
  ik heb dit op 35 staan (knop op verdeler)
  je moet van elke thermostaat naar ketel aan uit kunnen sturen of hulpcontacten op kleppen
  schakel ketel met tijdvertraging 2min. zodat ketel kan stromen
  een bypass is wel aan te raden dat de ketel kan stromen mocht een klep niet werken of te laat open gaan
  vandaar die tijd relai
  tip misschien handiger een installatie bedrijf er naar laten kijken
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu