Twee Google Nest Thermostaten v3 installeren met zonesysteem

Dionisus444

  • #1
Hoi allemaal,

Wie weet wat de mogelijkheden zijn om 2 Google Nest Thermostaten te installeren in een zonesysteem? Volgens diverse websites (waaronder https://support.google.com/googlenest/answer/9250906?hl=nl) en de handleiding zou het prima moeten werken. Ik heb een aannemer gevraagd om bij ons de 2 Google Nest Themostaten te installeren. Hierbij gaf ik aan dat er sprake is van een zonesysteem, maar eenmaal bij ons op afspraak liet hij weten dat dit niet werkt en raadde hij een ander merk aan. In de handleiding en op de website staat echter dat Google Nest Thermostaat wel zou moeten werken met zonesystemen. Wie kan dit toelichten?

Even kort onze inrichting:
Beneden hebben we een vloerverwarming. Boven hebben we radiatoren. In feite zijn dit ook onze zones. We kunnen op deze manier beneden en boven compleet afzonderlijk van elkaar bedienen met 2 thermostaten. De thermostaten zijn van Honeywell. Verder maakt elke zone gebruik van een elektrische zoneklep, namelijk de Honeywell vc8615. De CV ketel is een Intergas Kombi Kompakt HRE .

Hierbij 2 foto's:

Situatie boven:
20221216_194646.jpg


Situatie beneden:
20221216_141109.jpg


Het is voor ons heel prettig dat we beneden de vloerverwarming kunnen uitschakelen door de Thermostaat in de woonkamer lager te zetten. En dat we ondertussen wel de badkamer op de bovenste verdieping kunnen verwarmen door de Thermostaat op de verdieping wat hoger te zetten. We willen dit graag zo houden, maar dan graag met gebruik van 2 Google Nest Thermostaten. We hebben al diverse andere systemen van Google en dat bevalt ons prima.

Nogmaals: volgens de handleiding zou het moeten werken. De klusjesman laat echter weten dat het niet kan omdat:
1. Als je de Heatlink 1 bevestigd op Klep 1 en Heatlink 2 op Klep 2 dan gaan deze kleppen open bij een warmte aanvraag vanuit de thermostaat. Alleen het probleem is dat er naar de ketel zelf geen warmte aanvraag is. In andere woorden: de kleppen kunnen wel individueel aangestuurd worden alleen moet de ketel ook een signaal hebben om aan te gaan. Daar is volgens de klusjesman sowieso een derde Heatlink voor nodig.
2. Het tweede probleem volgens de klusjesman is dat de Heatlinks niet onderling met elkaar kunnen communiceren. Het zou een probleem zijn dat de Nest Thermostaten niet met elkaar in verbinding staan. Stel dat je een derde Heatlink op de ketel zou hebben dan stuurt deze wel de ketel aan als de kamer waar in Thermostaat 3 niet op temperatuur is. Maar deze maakt dan geen aanvraag als thermostaat 1 en 2 niet op temperatuur zijn, want ze praten niet met elkaar.

Ik vind het vreemd om te lezen dat er volgens de klusjeman zelfs een derde Google Nest en Heatlink voor de ketel zou moeten komen. Waarom zouden de Thermostaten sowieso onderling verbinding met elkaar moeten hebben? Het idee van een zonesysteem is toch dat je alles afzonderlijk kunt bedienen? Dat doen we nu toch ook?

Misschien iemand die dit beter kan uitleggen? Als er inderdaad geen mogelijkheden zijn dan vind ik de handleiding en website van Google wel erg misleidend.

En mocht het wel kunnen: dan ben ik heel benieuwd naar de wijze van aansluiting in de Heatlink in combinatie met zonesysteem en de elektrische zonekleppen :-)

Groet!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
dit kan prima de kleppen zijn aan uit en hebben een eindcontact wat schakelt als de klep open is, dit contact kan op de aan uit poort van de ketel. Hetzelfde voor de andere klep.
van de heatlink sluit je contact 2 en 3 aan op de thermostaat aansluiting van de klep.
 

Dionisus444

  • #3
Dank voor dit antwoord! Ik heb het teruggekoppeld aan installatiemonteur. Hij liet weten inderdaad de regelkleppen van Honeywell over het hoofd te hebben gezien. Het gaat gewoon werken. Volgende week komt hij nogmaals om de klus af te ronden :-).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu