Twee groepen, één tweevoudige schakelaar - Dilemma ...

Hans_vledder

  • #1
Heren electrotechnici,

Ik heb de twee lichtpunten van een ruimte verdeeld over twee groepen. De verlichting wordt geschakeld doormiddel van een tweevoudige wisselschakelaar (één eenheid met twee afzonderlijke wisselschakelaars) die is gemonteerd in één muurdoos. De schakelaars hebben elk een afzonderlijke faseaansluiting.

Hoe ga ik, er vanuit gaande dat ik in één buis (naar de schakelaar) en in één centraaldoos uitsluitend bedrading mag hebben van één groep, de bedrading aanleggen? Ben ik gehouden om de betreffende muurdoos te voorzien van twee aanvoerbuizen, één voor elke fase en de schakeldraad van één lichtpunt? Of mag ik toch de tweede fase en schakeldraad door de centraaldoos en aanvoerbuis van de andere groep trekken?

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, het is niet toegestaan om twee groepen door één leiding of lasdoos te voeren. Je zult twee aparte schakelaars in twee gescheiden lasdozen moeten plaatsen en de bekabeling strikt gescheiden houden.
 

Hans_vledder

  • #3
Hoi Snxdr,

Twee schakelaars, elk in een eigen muurdoos maar wel gekoppeld (geen opening in de doorvoer tussen beide), elk voorzien van hun eigen fase en schakeldraad, is dat toegestaan?

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ja, volgens mij wel.
 

Hans_vledder

  • #5
Dank ...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu