Één vmvkkabel - voeding voor twee groepen?

Gussekloo

  • #1
Mijn schuur heeft één grijze vmvk kabel (5 aderig) als voeding... nu wil ik eigenlijk twee groepen in deze schuur. Kan het kwaad de schakeldraden als additionele voeding te gebruiken? Uiteraard komen ze dan ook vanuit twee stoppen.. kan er dus 2 x 3500 watt door heen...

Is dat een probleem?
 

Handypete

  • #2
Ik neem aan dat de aders 5 x 2,5 zijn. Deze kabel is normaal gesproken bedoeld om een 3 fasige belasting aan te kunnen van 3 x 16 A. Een twee fasige belasting, (lees 2 x 16 A cq 2 x 3500 W) zoals u wilt doen is dus qua belasting voor de kabel geen probleem. Of het ook volgens de NEN 1010 zo mag, durf ik niet te zeggen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Twee verschillende groepen door één kabel mag, voorzover ik heb begrepen uit de andere berichten hierover, beslist niet. Ongeacht of de kabel de stroom kan "verdragen".

De enige uitzondering is de Perilex aansluiting voor een kooktoestel.

Wacht in elk geval op een definitief bericht van een van de deskundigen!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Geen 2 groepen door 1 kabel!
 

Gerrit

  • #5
Het is absoluut verboden. Het is hier en op andere fora al vaak aan de orde geweest.
 

Gussekloo

  • #6
Waarom is het verboden, wat kan er mis gaan als de kabel het wel kan hebben? Of is het verboden omdat het onlogisch is en bij montage later rare dingen onverwachte zaken kan opleveren...
 

Gerrit

  • #7
Ik ga echt niet het hele verhaal weer vertellen, maar het komt er op neer dat er puur uit veiligheidsoverwegingen er geen 2 groepen door één leiding mogen lopen. Zo staat het in de norm en daar houden we ons aan.
 

Espaan

  • #8
Kun je niet in de schuur een groepenkast hangen en daar 2 groepen in de schuur mee voeden? Wellicht weten de elektriciens of dat dit mag en kan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Het mag wel maar je schiet er niets mee op.
Om ervoor te zorgen dat bij overbelasting in de schuur alleen de zekering in de schuur eruit gaat moeten deze zekeringen 2 stappen lichter zijn dan de voedende zekering.

De voedende zekering is 16A dus 2 stappen lager is 6A
dan kan je dus in totaal 12A gebruiken in de schuur.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Maak (laten maken) gewoon een onderverdeling in de schuur.
Dan kun je gewoon je kabel blijven gebruiken en de schuur een kleine meterkast met 1 aardlek en 2 automaten of zekeringen en je hebt je 2 groepen zonder een extra kabel te moeten graven.

suc6

Gerrit Bakker
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Maar die kabel moet wel afgezekert worden in de meterkast en dat kan maximaal op 20A.
Die kabel zelf moet achter een aardlek of je moet een aardverspreidings weerstand van <1 ohm hebben op je aardpen.

Dan moet je de selectievteit nog zien te waarborgen.
Dus de zekering van de kabel moet 2 stappen lager dan de hoofdzekering en de zekeringen in de schuur 2 stappen lager als die van de kabel.

Zekeringen: 63A-50A-35A-25A-20A-16A-10A-6A-2A.
Met automaten ben je iets flexibeler maar zijn veel gevoeliger. Dan kun je flexen in de schuur met een deftige flex wel vergeten.
 

Appeltje

  • #12
Als je per se die kabel wilt gebruiken en echt twee groepen in de schuur nodig hebt, dan zou ik in de 'hoofdkast' een kookgroep zetten en in de schuur alsnog een groepenkastje hangen met 2 groepen.

Zoals al gezegd, selectiviteit heb je dan niet meer (bij sluiting e.d. kan het zijn dat de schuur niet uitschakeld maar de kookgroep wel... maar volgens mij voldoe je dan wel aan de norm.

Maar vertel eens, waarom wil je per se 2 groepen?

Ries.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Selectiviteit is ook een norm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu