Twee elektriciteitsbuizen samenvoegen

VrolijkeFrans

  • #1
Ik ben mijn zolder aan het verbouwen en nu ik mijn metal stud wandjes bijna af heb ben ik bij de elektra aanbeland.

Waar ik nu tegenaan loop is dat er twee elektriciteitsbuizen naar een centraaldoos lopen die ik het liefst zou willen samenvoegen. (om het aantal buizen dat door de studs heen moet te beperken). Ik heb namelijk voorbedrade flexbuis gekocht met blauw, bruin, geelgroen en zwart erin, en wil het liefst de twee buizen die er nu liggen samenpakken in genoemde flexbuis.

Zie de tekening; er komen twee buizen binnen in een centraaldoos. (bij de lamp zit een centraaldoos) Na de centraaldoos loopt 1 buis door die weer naar andere stopcontacten gaat. Kan ik de zwartwitte draad van de onderste buis meepakken in de bovenste buis en feitelijk de zwartrode draad en bruine draad, die nu kortgesloten zitten, negeren? Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat ik die twee draden natuurlijk op een veel eerder punt kan kortsluiten en die buis dus niet zo ver hoef te leggen. Mijn vraag blijft dan wel, waarom lopen überhaupt die onderste zwartrode en bruine draad er en waarom zijn die vervolgens kortgesloten? (zou jammer zijn als ik ze nu weghaal en als alles dicht zit pas begrijp waar ze voor dienden...)


elektra zolder.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Normaal wordt als schakeldraad enkel zwart gebruikt. En blijkbaar heeft men hier de fase direct aan zwart(rood) gekoppeld. Waar is dan het andere uiteinde van de zwartrode draad?

Overige kleuren zijn volgens de NL kleurcode, dus ik ga er vanuit dat dit in Nederland is en niet in België.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Kun je uitzoeken waar de buis met de zwart-rode ader naar toe gaat? Dit zou naar de schakelaar van de lamp moeten gaan, maar het is erg curieus dat de bruine fasedraad vanuit de centraaldoos niet ook naar die schakelaar gaat.

Voor je allemaal dingen gaat veranderen is het belangrijk eerst alles in kaart te brengen. Plaats anders hier wat foto's van de inhoud van de centraaldoos en schakelaars etc. als je er niet helemaal uitkomt.

Ik neem net als Walker aan dat dit Nederland is, gezien het gebruik van een centraaldoos en WCDs op dezelfde groep als de lichtvoorziening.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Graag een paar foto's inderdaad, dat vertelt meer dan die tekening.
 

VrolijkeFrans

  • #5
Ik kan helaas niet zien waar de onderste buis exact vandaan komt omdat deze uit een weggewerkte koof komt. Maar de zwart-witte draad zal de schakeldraad (van een hotelschakelaar) zijn omdat ik daarmee succesvol de lamp kan bedienen. Wat het idee is van de doorgeluste onderste bruine en zwartrode draad is me echt een raadsel.
Het betreft inderdaad een Nederlandse woning. Voor de volledigheid heb ik nog twee extra foto’s toegevoegd. Maar hoe de draden daar exact lopen is niet te zien, vandaar de tekening.
BDB463EB-CDDF-46E9-A4DB-0744F4395439.jpeg
5F14A37E-BE20-4FF1-9F7B-C31078FC2AA8.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Je voorganger heeft zeer waarschijnlijk ook voorbedrade buis gebruikt, draad trekken in flex die niet goed vast zit is hopeloos
 

VrolijkeFrans

  • #7
@Rola wat is je punt precies? Als ik die twee buizen ga “samenvoegen” ga ik dat doen door een nieuwe voorbedrade buis met 4 aders te pakken en hoef ik dus niets te trekken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Zonder te weten wat er aan de andere kant van de buis zit, is er niet te zeggen of je die doorverbinding tussen bruin en zwart/rood kunt missen.

Hoe wil je de twee leidingen samenvoegen? Dit kan in een lasdoos, centraaldoos of inbouwdoos maar die moet wel bereikbaar blijven. In die doos kun je dan natuurlijk ook de doorverbinding tussen bruin en zwart/rood weer maken.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Maak de centraaldoos ook voor de zekerheid beter vast door er b.v. nog een plaat achter te maken
of er nog een balkje aan de rechterkant te plaatsen. Dan kun je er later ook een zwaardere lamp aan
hangen als dat nodig is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu