Twee aardlekschakelaars achter elkaar

Mijn woning is voorzien van een nieuwe aangelegde groepenkast met aardlekschakelaars.
De aardlekschakelaar slaat steeds opnieuw aan, de oorzaak is (met zekerheid!) de buitenverlichting.
Vóór de toevoer naar de buitenverlichting heb ik een extra aardlekschakelaar gezet omdat - zo dacht ik - dan deze aardlekschakelaar zijn werk zou doen. nee dus!
Niet deze aardlekschakelaar slaat uit maar toch die vsn de groepenkast.
Wie weet hoe deze extra aardlekschakelaar WEL z’n werk doet en dus niet de hele groep eruit gaat. Beide zijn 30 mA
Ik hoor het heel graag!
groet, George
 
Je probleem heet: selectiviteit.
Indien je twee aardlekschakelaars van 30 mA achter elkaar zet, is het puur toeval welke aardlekschakelaar als eerste 'tript'. En blijkbaar is de aardlekschakelaar in de groepenkast nét iets gevoeliger en gaat die er dus als eerste uit.

Er zijn twee mogelijkheden:
- Je vervangt de extra aardlekschakelaar door een 10 mA exemplaar. Die gaat er dan dus nóg eerder uit.
- Je plaatst een gecombineerde aardlekschakelaar/groepsbeveiliging (aardlekautomaat) in de groepenkast voor alleen die buitengroep. Dan gaat dus alleen die buitengroep eruit bij problemen.

Hoe heb je die extra aardlekschakelaar eigenlijk aangesloten? Zit die wel in een apart kastje, waardoor het geheel dubbel geïsoleerd is? Of heb je hem in de groepenkast "erbij gezet"?

Nog beter zou zijn om het probleem met de buitenverlichting op te lossen...
 
Er zijn twee mogelijkheden:
- Je vervangt de extra aardlekschakelaar door een 10 mA exemplaar. Die gaat er dan dus nóg eerder uit.

Ook dat geeft geen garantie. Als je een 30mA aardlekschakelaar en een 10mA aardlekschakelaar in serie zet en daar achter een 50mA lekstroom introduceert (bijvoorbeeld), is het nog steeds puur toeval welke aardlekschakelaar als eerste 'tript'. Die tweede aardlekschakelaar reageert weliswaar op een kleinere stroom, maar niet per sé sneller.

Als je aardlekschakelaars selectief wilt krijgen, zal de "bovenste" een selectief exemplaar (voorzien van S-symbool) moeten zijn. Die mag je alleen niet zomaar toepassen voor een normale eindgroep welke ook contactdozen voedt, dus dat is hier geen optie.

De andere oplossingen die je aandraagt gaan natuurlijk wel werken, het probleem oplossen is mijn favoriet. :wink:
 
Dankjewel beste mannen, ik ga jullie advies opvolgen en een 10 mA type S bestellen, hopelijk is dan het probleem opgelost.
Nogmaals veel dank !
groet, George
 
Huh? Nee! Een selectieve aardlekschakelaar moet altijd "stroomopwaarts" geplaatst worden ten opzichte van een normale aardlekschakelaar. Bijvoorbeeld een selectieve 30mA aardlekschakelaar met daar achter een normale 10mA aardlekschakelaar. Of gangbaarder: een selectieve 300mA aardlekschakelaar met daar achter een normale 30mA aardlekschakelaar.

Een selectieve (dus trage) aardlekschakelaar achter een normale aardlekschakelaar plaatsen heeft werkelijk geen zin, dan weet je zeker dat die niet als eerste uit zal gaan.

De aardlekschakelaar in de meterkast vervangen door een selectieve mag alleen als hier verder niets anders achter zit. Dat zal niet het geval zijn, want dan had je nu dit probleem niet.

Kun je de buitenverlichting al in de meterkast opsplitsen van de rest? Dan plaats je daar een aparte aardlekautomaat voor de buitenverlichting.
 
Dankjewel, je zegt dus dat een tweede aardlekschakelaar van 10mA geen zin heeft, poehhh, wat jammer
Opsplitsen gaat helaas niet
Dank voor de moeite en advies !
Groet, George
 
Ik zou het bij de bron zoeken, en de buitenlamp vervangen voor een exemplaar welke geen lekstroom geeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan