Tussenwanden garage plaatsen - een paar vragen

Enzoronald

 • #1
We zijn bezig met een verbouwing in huis, waarbij het indelen van garage hier onderdeel van is. We gaan de garage in 3 delen knippen (zie plattegrond hieronder). Om wat geld te besparen, gaan we zelf de tussenwanden en 1x voorzetwand plaatsen. We zijn best handig, dus ik ga er vanuit dat dit gaat lukken
:)


Nu heb ik daarover een paar vragen :

1. We willen aan de 'buitenkanten' van de bijkeuken (fietsdeel en schuur) alleen OSB gebruiken. Dit omdat gips aan die kanten niet nodig is en vrij kwetsbaar is. Hoeveel mm osb is hier het minimale voor een stevige wand?

2. Hoe bouwen de tussenwanden op qua lagen? Ik dacht dus aan het volgende (van buiten naar binnenkant):
OSB 12mm + Balk 69mm + OSB 9 mm + GIPS 9mm = 99mm .

3. Wat voor een type deurkozijn+deur doen we? Kijkend naar kozijn+deur combinaties kom ik kozijnen tegen voor een muurdikte van 90mm of 70mm. Welke gebruik ik dan kijkende naar bovenstaande muur opbouw?

4. Wat te doen met dampfolie? Gezien het eigenlijk een ruimte gaat worden in de garage, zullen de ruimtes links en rechts van de bijkeuken zeker kouder zijn (bijkeuken zelf komt een radiator in). Gezien het tijdens de kou van afgelopen week het +1 werd in de garage lijkt ons dampfolie wel nodig?
Welke dampfolie gebruik je dan aan welke kant van de isolatie? En is dampfolie ook nodig bij de voorzetwand (bovenkant tekening tegen muur met buren)

Nou behoorlijk wat vragen
:)
Hoop dat jullie kunnen meedenken !

IMG_D5A4A88311ED-1.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  1) OSB 12 mm is stevig, maar ik zou 15 of 18 mm kiezen als je ook nog iets op wilt gaan hangen.
  2) prima, maar wellicht dikker OSB
  3) maakt niet uit als het kozijn in de dag geplaatst wordt. Als het kozijn in de wand geplaatst wordt kun je met een 70 mm kozijn net even wat meer.
  4) dampdichte folie plaats je aan de warme zijde van de constructie.
   

  Enzoronald

  • #3
  Dank je voor je antwoorden!

  Als ik dikker osb zou doen (18 mm), zou de opbouw als volgt kunnen:
  OSB 18mm + Balk 44mm + OSB 18 mm + GIPS 9mm = 89mm. Dan zou alleen er maar 45/50mm isolatiemateriaal tussen moeten ipv 70 en dan zit je weer met een (te) lage isolatiewaarde?

  Is dampdicht aan de warme zijde of dampremmend? En aan de koude zijde dan damp-open folie?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Dampdicht altijd aan de warme zijde. Dampopen folie aan de koude zijde hoeft niet, want de contructie van zichzelf dampopen. Folie zal dit niet verbeteren. Waterbelasting (zoals bij een dak of bij gevelbekleding) is er ook niet.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu