Tussenkalf stalen kozijn met bovenlicht scheef: deur klemt

Narbux

  • #1
Hoi allen,

Bij terugkomst van vakantie bleek ineens een van de deuren in mijn huis te klemmen: hij loopt tegen het tussenkalf aan. Het tussenkalf staat nu 'scheef': de kant waar hij klemt (de niet-scharnier kant) hangt ca 1 cm lager dan aan de scharnierkant. Ik vermoed dat de oorzaak een probleem met de verwarming geweest terwijl we weg waren, waardoor het veel te warm geworden was in huis, en er wellicht iets is gaan werken (misschien onwaarschijnlijk , maar ik kan niets anders bedenken).

Hoe dan ook, ik ben dus aan het proberen het tussenkalf weer recht te zetten om het klemmen te verhelpen. Ik krijg er alleen met geen mogelijkheid beweging in. Ik heb met geprobeerd te wrikken, en heb ook met een rubber hamer wat flinke tikken gegeven, zonder resultaat. Ik vind 't ook wat tricky omdat het glas er nog in zit.

Heeft iemand een idee of/hoe ik het tussenkalf recht kan zetten? Moet eerst het glas eruit, en zo ja, hoe? Op basis van andere posts op dit forum vermoed ik dat het om een Berkvens kozijn gaat (zie foto). Op hun website heb ik wel handleidingen gevonden, maar nooit een waarin ook de montage van bovenlicht / tussenkalf staat beschreven. Ook bij een recente andere post op dit forum lijkt de TS eea al een stukje verder open te hebben dan ik, zo ver ben ik dus niet gekomen.

Groetjes,
Narbux


20210809_135030.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Oorzaak moet iets anders zijn. Oppas in huis gehad?
 

Narbux

  • #3
Nee, er is niemand binnen geweest.

Ik heb ook gekeken of ik het door afstellen van de poumelles zou kunnen oplossen, maar ten opzichte van het kozijn hangt de deur netjes recht, dus dat gaat niks brengen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Of de ene stijl omlaag of de andere stijl omhoog.
Kalf kan niet bewegen tov de stijlen.
De inbusschroeven los draaien en de stijl in de juiste richting schuiven.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Zit de dagschoot wel op de juiste hoogte tov de sluitplaat? En plaats eens een foto van de stijlen op vloerniveau.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu