Tuinverlichting wat voor kabel en aftakkingen

Sniffertje

  • #1
Ik wil mijn tuinverlichting gaan aanleggen, maar weet niet goed hoe ik moet beginnen. Ik zal even de situatie uitleggen.

- het is een nieuwbouwhuis waarbij er buiten een bovengronds lichtpunt is aangelegd die ik van binnen kan bedienen met een schakelaar. Op dit lichtpunten is een lamp aangesloten die ook gewoon goed werkt.

Nu wil ik echter van 1 lichtpunt naar 7 lichtpunten, in mijn tuin staan van die gemetselde schuttingpalen met daartussen de houten schutting. In die gemetselde schuttingpalen is een leiding gelegd van bovenin de paal naar onder de grond (pvc buis)

Ik wil nu dus als het ware van de ene paal naar de andere gaan trekken, wat voor kabel heb ik hier voor nodig en hoe maak ik de aftakkingen naar de pvc buis van de schuttingpaal. en hoe sluit ik het tenstlotte dan aan op dat ene lichtpunt.

Het zijn allemaal spaarlampen die gebruikt worden dus er zit geen transformator of zo tussen ergens.
 

Gerrit

  • #2
Als er maar één buis in de palen zit, moet je dus in de grond lassen. Dat gaat alleen goed als je een gietmof gebruikt.

Als de bestaande lamp ook in de tuin staat, doe je dat ook met een gietmof. Zit ie echter aan de achtergevel, dan kun je met een leiding over de muur naar de lamp.

Persoonlijk vind ik dat minder mooi en ik zou dus proberen via de kruipruimte (als je die tenminste hebt) in de meterkast te komen. Dan de schakeldraad van de bestaande lamp ook naar de meterkast trekken (uiteraard via het bestaande buizensysteem en via een lasdoos de leiding aansluiten.
 

Sniffertje

  • #3
Dit is eigenlijk niet wat ik bedoel. Ik heb een centraal punt buiten, vanuit hier wil ik naar 7 andere punten hoe hier mee om te gaan?
 

Fiesiekus

  • #4
Ik denk 6 x een gietmof; te beginnen bij de eerste lamp en de laatste bij de 6-de, vandaar naar de laatste. Gebruik in de grond een kabel met aardscherm (YMVK-as) te beginnen in de centraaldoos aan de buitenkant. Door de PVC-buizen in de gemetselde palen gewoon YMVK of XMVK; de dunste van de 2, die gaat wel door een PVC-pijp.
 

Gerrit

  • #5
Eigenlijk hoort de buis die in de paal zit zo groot te zijn dat er een 2-aderige grondkabel door wil.
 

Fiesiekus

  • #6
Dan is het voordeel dus dat het met 1 soort kabel aan te leggen is.

Een andere mogelijkheid (minder fraai) is bovengronds spatwaterdichte kabeldozen toe te passen. 1 kabel in, 1 kabel uit naar lamp, 1 kabel uit naar volgende kabeldoos.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu