Hulp bij kabelschema tuinverlichting & WCD

Jomi

  • #1
Hallo,
Ik wil graag nieuwe verlichting in de tuin plaatsen en via een grondkabel van stroom voorzien. De verlichting wil ik via een schemerschakelaar laten schakelen in de schuur. Hierdoor is er onderbroken spanning voor deze punten.

Nu wil ik ook twee wcd op het vlonder plaatsen welke onder constante spanning staan.

Nu moet ik een nieuwe grondkabel leggen, maar welke grondkabel kan ik hiervoor het beste gebruiken, zodat er niet twee kabels parallel door de tuin hoeven te lopen? Of is dit onvermijdelijk.

Alvast bedankt voor uw hulp.

Michael
 

Ronaldjes

  • #2
Ymvk-as 3x2,5 gebruiken, in de bouwmarkt is dit meestal xmvk-as. Waarbij de as staat voor afscherming. Deze mag je NIET volledig wegknippen. Veel mensen denken dat het enkel mechanische bescherming is. Maar onder de gevlochten mantel zit nog een gevlochten 'ijzerdraadje' dit is de aarde van je kabel!

Blauw gebruik je als nul voor je stopcontacten en lichtpunten. De zwarte gebruik je voor de lampjes en de bruine sluit je aan op de stopcontacten. De afscherming gebruik je als aarde.

Ikzelf geef er de voorkeur aan om geen kabels in de grond aan mekaar te maken. Probeer een lasdoos tegen de muur te boren of op een hardhouten paaltje een cm of 15 van de grond.

Misschien verstandig om te googlen op aansluiten grondkabel :wink:
 

Jomi

  • #3
Ronaldjes schreef:
Ikzelf geef er de voorkeur aan om geen kabels in de grond aan mekaar te maken. Probeer een lasdoos tegen de muur te boren of op een hardhouten paaltje een cm of 15 van de grond.
:wink:
Hoi,

Wat is je motivatie om niet ondergronds lasdozen te gebruiken? Met hars zijn ze ondergronds toch ook waterdicht te maken? :?: Of is er een andere reden dat je voor bovengronds kiest? Elke tip is voor mij altijd het overwegen waard namelijk.

Michael
 

Ronaldjes

  • #4
Regelmatig sta ik bij mensen in de tuin te werken op het moment dat er een storing is aan de tuininstallatie. Op het moment dat er een storing is zul je alles (stopcontacten en verlichting) los moeten nemen om erachter te komen waar de sluiting of het probleem zit.

Op het moment dat je een lasdoos boven de grond hebt kun je daar alle kabels los halen en zo zeer eenvoudig na gaan waar de storing zit. En ondanks de zorgvuldige aanleg komt het ook regelmatig voor dat een afgegoten grondmof problemen geeft.

Het is een maar een gratis tip om later problemen te voorkomen. :lol:

Is de uitleg verder duidelijk?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu