Tuinverlichting in boomstammentjes

Reaven

  • #1
Ik zag onlangs een ontwerp wat mij erg aansprak. Het is van duncan meerding, een Australische ontwerper, die in lage stammen verlichting inbouwt als Tuinverlichting. Door de zijkanten kom dan het licht ( via barsten) zodat de lamp als het ware echt verborgen is.

Nu wil ik een soort gelijk iets maken, maar ben nog zoekende hoe ik dat het beste kan doen.

De stam moet deels uitgehold worden en er moeten barsten ingemaakt worden die subtiel tot aan de lichtbron komen. Hoe krijg je zo'n stam deels hol ? Of kan ik hem beter doormidden splijten en dan lijmen ?

Hoe kom je aan geschikte fittingen die geschikt zijn voor buiten? Misschien zoek ik op verkeerde termen maar ik kan niks vinden hierover , het zijn alleen kant en klare lampen die ik vind en het moet natuurlijk wel waterproof zijn.

Iemand tips ?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nooit van gehoord. Even op Google gekeken en de lampen zien er goed uit. Zeker in een mooie landelijke tuin waar de boomstammetjes tot hun recht komen.

Ik heb het idee dat de stukjes stam op een draaibank uitgehold zijn. De "zijkanten" zijn hierdoor maar 2-3 cm dik, de rest is hol.

Vervolgens zijn er met een zaag sleuen in gezaagd, net niet tot bovenaan (waar de lamp dicht is).

Als verlichting kun je een buitenspot gebruiken en hier de stam overheen zetten.

Op deze foto kun je dat goed zien. Het licht gaat onder de lamp door, doordat de vloer niet helemaal vlak is / het stammetje niet vlak is van onderen:


Andere oplossing is de stammetjes intact laten, alleen inzagen voor de sleuven en hier LED-strips of lampjes in plaatsen. Die zijn klein, geven tegenwoordig ook een mooie kleur, is zakstroom en niet duur.
 

Reaven

  • #3
Goede tips , thnx! Ik kan nergens goede fittingen / lampjes vinden die je voor buiten kan gebruiken. Zoek ik niet goed of bestaan die niet echt ? Moeten natuurlijk wel voor buiten geschikt zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor buiten zijn het meestal kant en klare spots, op een zwarte prikker met snoer die je zo de grond in kan duwen. Kijk maar eens bij de afdeling buitenverlichting.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Voor buitengebruik gaat het niet om de fitting, maar om de behuizing.

Zoals aangegeven kan je beter een kant-en-klare lamp voor buiten erin zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu