Tuinverlichting en stroompunten

Ftreur

  • #1
Binnenkort willen wij de tuin laten opknappen en uiteraard moet daar dan ook meteen verlichting in. Binnen zitten 2 schakelaars die nu al in verbinding met buiten staan (nu nog lege buizen die door de fundering naar buiten lopen). Deze voorziening hebben we bij de verbouwing binnen al aangelegd.

Het de bedoeling dat er ergens voor en achter in de tuin een stekkerdoos komt. Verder komen er een stuk of 5 lampen in de grond te staan.
We zitten ook nog te denken aan een lantaarnpaaltje voor achter in de tuin (er komt zowel voor als achter in de tuin een mogelijkheid om te zitten, vandaar die lantaarpaal).

Mijn idee is dat de verlichting met de schakelaars uit en aan kunnen (liefst de lantaarnpaal apart) en dat er continu stroom op de stekker dozen staat. Misschien is het beter dat je ook de stekkerdozen uit kan schakelen, maar dan hoor ik dat graag?

Hoe is dit realiseerbaar (2 contactdozen, 5 lampjes en evt 1 lantaarnpaal bedienen met 2 schakelaars)? Als iemand het überhaupt anders zou aanpakken hoor ik het ook graag!

Als een en ander niet duidelijk is, gewoon zeggen, dan probeer ik het beter uit te leggen, ik was begonnen met een tekeningetje maar daar werd het niet duidelijker op :)

Andere vraag: moet de tuinverlichting op een aparte groep?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou alles wat buiten is in ieder geval op een aparte groep zetten en de buitengroep op een andere aardlek zetten dan dat de koelkast en vrieskast staat. (er van uitgaande dat je meer dan 4 groepen en 1 aardlek hebt)

Als er onverhoopt tijdens afwezigheid de aardlek tript als gevolg van de buitengroep blijft de schade beperkt.
 

Geus

  • #3
Als je het hebt over twee schakelaars, zijn dat dan inbouwdozen, waar ook een dubbele schakelaar in past? Dan zou je het volgende kunnen doen. Met de eerste dubbelpolige schakelaar schakel je alles. Met de tweede dubbele schakel je je lantaarnpaal en de groep tuinlampen.
 

Ftreur

  • #4
@Frank
Het meest praktische (door hoe het aangelegd is) is dat het op een groep komt, die momenteel binnen gebruikt wordt voor wat verlichting.
Door alles achter een schakelaar te zetten (zoals Geus dat laat zien) dan kun je bij afwezigheid ook alle stroom uit zetten. Lijkt me ook niet dat dan de als er uit kan vliegen?

Als we het op een aparte groep willen aansluiten, dan zullen we dat via de kruipruimte moeten doen. Dan moeten we via 1 buis de schakelaars in en via de andere eruit, lijkt mij wel kunnen, maar een stuk lastiger! ...vandaar de vraag of het een must is.
De koelkast en vriezer zit wel op een andere groep, maar valt uiteindelijk wel onder de zelfde als

@geus
bedankt voor je plaatje, dat geeft inderdaad een goede mogelijkheid weer. De inbouwdozen zijn gewoon standaard dozen, kan daar dan een dubbele schakelaar in (lijkt mij wel)?
Zit er nog even naar te kijken, maar wat is een makkelijke/veilige manier om dan bv de aarde draad te splitsen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ftreur schreef:
@Frank
Door alles achter een schakelaar te zetten (zoals Geus dat laat zien) dan kun je bij afwezigheid ook alle stroom uit zetten. Lijkt me ook niet dat dan de als er uit kan vliegen?
Daar heb je gelijk in alleen moet je er wel aan denken om hem uit te schakelen.
Maar goed een deskundig en goed aangelegd geheel zal er niet zo gauw uitklappen. Ik ken alleen een situatie (nee, niet bij mij :mrgreen: ) dat het tijdens een vakantie voorkwam en dan is het niet lekker thuis komen als er broei in de vriezer zit.
 

Geus

  • #6
Frank schreef:
...moet je er wel aan denken om hem uit te schakelen.
Je kan een schakelaar nemen met een controlelampje. Die zie je niet zo snel over het hoofd bij de vakantie-vertrek-check.
Ftreur schreef:
De inbouwdozen zijn gewoon standaard dozen, kan daar dan een dubbele schakelaar in (lijkt mij wel)?
Zit er nog even naar te kijken, maar wat is een makkelijke/veilige manier om dan bv de aarde draad te splitsen?
Ja, kan een dubbele in. Als je de aardmantel een beetje uitpluist, vind je de litze. dat is een bosje kabeltjes die paralel met de kabel loopt. Daar kan je de aarde mee koppelen en splitsen met een kroonsteentje. Neem niet de kleinste kroonsteentjes, maar een grotere maat. Bij splitsing onder de grond gebruik je een gietmof, die zorgt ook voor de trekontlasting.
 

Ftreur

  • #7
Bedankt beide!
enige dat nu nog overblijft is of het op een nieuwe groep moet? Natuurlijk begrijp ik dat het wel op de binnenverlichting kan, maar dan zit het op de zelfde ALS als de koelkast/vriezer.
Als ik een grondkabel gewoon door de kruipruimte mag trekken (dan wel open op de grond liggend) dan is het misschien toch wel het meest interessant om een nieuwe groep aan te spreken...

Ik ga hier nog wel even over nadenken!
 

Geus

  • #8
Aparte groep is beter, maar het is geen eis. Goed aangelegd kan het ook op een bestaande groep. Grondkabel los door de kruipruimte, tja.. Kan je daar dan niet inkruipen en 'm vastzetten?
 

Ftreur

  • #9
Ik moet er uiteraard inkruipen en kan die kabel ook wel goed neerleggen, maar ga hem niet ingraven. Dat bedoelde ik meer met open door de kruipruimte. En hoe moet je zoiets vastzetten in zand...?

er liggen nu ook wat coax/netwerkkabels dwars door de kruipruimte op de grond, maar goed daar gaat dan ook geen stroom doorheen
 

Geus

  • #10
Vastzetten op een muur of de vloer, wordt bedoeld.
 

Veronika

  • #11
Iets heel anders, weet niet of je het leuk vindt, maar het kan ook leuk of handig zijn als je de verlichting automatisch kunt aan- en uitschakelen dmv een timer. Dan zou je binnen eerst een stopcontact en daarin dan een stekker en snoer naar de hele buitensituatie met een schakelaar willen denk ik.

(Denk aan kerstverlichting bijvoorbeeld, of op een feestje, leuk als de lampjes automatisch aan gaan als het donker wordt.)
 

Geus

  • #12
Ieder zijn meug en wat jij leuk vindt, is geloof ik niet mijn ding. Maar wil je zoiets realiseren, dan kan dat handiger en mooier dan het via een wcd en stekker te laten lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu