Tuinverlichting aardlek

Hi, ik heb een week of 2 geleden (toen het nog zonnig was) de tuinverlichting in de garage losgekoppeld van de schakelaars (2x) omdat ik de schakelaars wou vervangen door slimme wifi schakelaars. Nu heb ik helaas niet opgelet hoe de draden precies zaten....in de tussentijd heeft het heel hard geregend..

In de tuin zitten 2 "groepen" lampen (beide bediend door 1 schakelaar; 2 in totaal dus). De ingegraven draad (1x) uit de tuin naar de garage heeft 4 aders; 2x zwart 1x bruin 1x blauw (dus in totaal 1 draad met 4 aders voor beide groepen).

Nu krijg ik met geen mogelijkheid meer de verlichting aan; wat ik ook probeer de aardlek knalt uit. Het is wel zo dat het in de tussentijd heel hard & lang geregend heeft (toen alles nog werkte 2 weken geleden was het lang droog en zonnig).

Mijn eerste vraag: kan ik er "makkelijk" achterkomen welke draad bij welke hoort ? (2x zwart, 1x bruin , 1x blauw) ik weet niet welke combinaties gemaakt zijn ? Ik weet ook niet of ze gesplits in 2 aderparen vanuit de garage gaan naar de eigen groep ofdat ze de nul delen tot een lasdoos ergens onder de grond. Ik weet wel dat alle 4 de aders waren aangesloten.

Tweede vraag: de aardlek springt ook uit; als ik alleen de nuldraad (1 van de 4 draden) of alleen de fase draad aansluit (1van de 4); dit zou toch niet moeten gebeuren / alleen als de stroom door nattigheid weglekt ?

dank
 
Ik mis in het verhaal de aarde draad geel/groen en de aardlitze van de grondkabel. Maak even een foto van de aansluitdoos zodat we er hier naar kunnen kijken.
 
Inderdaad handig om te weten of er een aarde is aangesloten en of er dan ook een litze of groengele draad is.

En hoe wordt de schakeling gevoed? Vanuit de 2 schakelaars loopt er volgens jou 1 kabel naar de verlichting. Maar er moet dan ook een kabel van de groepenkast of centraaldoos naar de schakelaar lopen. Welke aders zijn daarvan in gebruik?

Wat voor lampen zitten er in de tuinverlichting? En beschik je wellicht over een multimeter? Je zou een lampje eruit kunnen halen, de fitting kortsluiten met een stukje Vd draad en bij de schakelaar meten met het piepje van de multimeter welke aders er nu kortgesloten zijn. Dat zijn dan de nul en fase/schakeldraad. Doe dit voor beide lichtgroepen en je bent al wat wijzer.
 
De ingegraven draad (1x) uit de tuin naar de garage heeft 4 aders; 2x zwart 1x bruin 1x blauw (dus in totaal 1 draad met 4 aders voor beide groepen).
@Krunnie, @Vonken_trekker .
Ik denk dat TS gewoon grondkabel heeft, gezien de kleuren die hij noemt. In een gewone 4 aderig XMVK/YMVK kabel is de blauwe nuldraad meestal niet aanwezig, maar heb je bruin, zwart, grijs en geel/groen.
Maar ja, je weet maar nooit, enkele foto's van zijn situatie zijn nooit verkeerd.

@pc1404 .
Ik denk dan dat de 4 aderige kabel naar de schuur grondkabel is met binnen de mantel een omhulling van gevlochten staaldraadjes, zoals onderstaand afbeelding.
ymvk-as-dca-s2-grondkabel-4x25as.png

De blanke soepele aardlitze (blank metaal) moet dan met de aarde zijn doorverbonden, dit is de aardedraad, je hebt dan de bruin als fase, de blauwe als nul en de 2 zwarte draden hebben volgens mij tussen je woning en schuur dan geen functie omdat je pas vanuit je schuur de lampen gaat schakelen, dat de blauwe dan ergens in een doos wordt doorgelust is normaal, mits alles achter één eindgroep (automaat) in de groepenkast zit.

Ik hoop niet dat je de 4 aderige kabel op 2 aparte groepen in de groepenkast hebt zitten, dit mag absoluut niet en is levensgevaarlijk.
 
@Jules1962 Ik ga er ook vanuit dat er een grondkabel ligt. Maar ik ga er niet vanuit dat de litze ervan in de garage gekoppeld is met de aarde. Vandaar mijn vraag om een foto van de situatie.
 
Precies @Krunnie, hoe vaak weet men niet wat ze met de aardlitze aanmoeten, dat ze deze gewoon afknippen, laatst nog bij een maat tegengekomen. Zijn hele schuur en buitenboel zat zonder aarde omdat de aardlitze gewoon aan de voedende kant was afgeknipt. Aan de andere kant was wel alles netjes doorverbonden. Dat lag er al meer dan 20 jaar zo bij, toen aangelegd door een klusser in opdracht van de verhuurder.
Ik zou wat dingetjes in zijn schuur veranderen.
Gelukkig dat ik toen uit pure nieuwsgierigheid even bij hem in de schuur met de duspol aan de gang ging en al dingen aan de aarde aansluiting vreemd vond, anders waren we er waarschijnlijk nooit achter gekomen, misschien als het te laat is.
Het levensbelang van een deugdelijke aarde wordt volgens mij door veel elektra leken veel te vaak zwaar onderschat.
 
Hi, dank allemaal voor jullie reacties, hierbij wat foto's. Hopelijk helpt dit; ik kom er niet uit helaas...

In de oude situatie zat er een impuls relay die met een schakelaar in de woning 1 set lampen bediende (de schakeldraad uit het impuls relay is blauw omcirkeld in de bovenste foto)

Er zat een schakelaar onder de doos in de garage die de andere set lampen bediende (de draad uit/naar de schakelaar is paars omcirkeld).

Beide sets lampen gaan via de draad rood omcirkeld (hier zitten dus als boven werd opgemerkt vijf aders 1 ; ook een groen/gele).

Stroomaanvoer voor de tuinverlichting (en verlichting + stopcontacten in de garage) via de draad rechtsbeneden groen omcirkeld.

Rechtsboven (1 foto lager rood omcirkeld) lopen nog draden naar de stopcontacten/verlichting rest garage (deze kan ik zonder probleem aansluiten op de aanvoerdraad groen omcirkelt & die werken dan)

garage1.jpg






garage2.jpg


Hier nog een onduidelijke (voor mij ) foto van de oude situatie voordat ik alles loskoppelde. Waarbij ik wel al 1 ding had veranderd de oranje lasklem ipv de oude zwarte lasklem & de fasedraad (rood gemarkeerd) tijdelijk toegevoegd (deze hoort dus niet bij de oude setup)


garage4.PNG




Het gaat om dit soort lampen; waarvan er ongeveer 10 in de eerste set zitten (die via het impuls relay gingen) en ongeveer 5 in de tweede set via de schakelaar; maar dus allemaal via de draad rood omcirkeld in de bovenste in de garage komen.

PXL_20201007_160622127.jpg


Alles wat ik probeer mbt tuin lampen schakelt dus de aardlek uit. ik hdb een "simpele" multimeter van karwei (https://www.karwei.nl/assortiment/suki-digitale-multimeter-600v-10a/p/B113362)

Ik kom er dus 1) niet uit hoe bedrading moet zijn & 2) waarom de aardlek steeds aangaat. Als ik weet welke draad wat doet (vanuit de lampen; dus rood op de bovenste foto omcirkeld) weet ik prima hoe ik de wifi schakelaars er op moet zetten.

Het liefst voorkom ik dingen opgraven ; zeker omdat alles dus gewoon werkte een paar weken terug; met enige verschil enorm veel regen vorige week.

Dank !!
 
Ik moest hem een paar keer lezen. Voeding is komt dus van onderen. Tuinverlichting gaat links weg en de overige elektra gaat rechtsboven weg. Linksboven is buiten gebruik.

Je hebt in ieder geval wel een aangesloten aard litze. Dus dat is goed.

De overige verlichting en wcd's werken dus wel? Die zijn correct aangesloten volgens de onderste foto.

Wat betreft de kabel naar de tuinverlichting (links), blijft het lastig. Blauw zal een nul zijn. Dan heb je verder nog 2x zwart en 1x bruin waarvan er denk ik nog 1x een nul zal zijn en 2x een schakeldraad.

Ik zou een lamp verwijderen, fitting kortsluiten en de kabel eens door 'piepen' om uit te zoeken welke aders welke functie hebben.

Dit doorpiepen kan ook met jouw multimeter met deze functie:
Screenshot_20201007-184048_Chrome.jpg


Als je er uit bent dan gelijk met tape of krimpkous in de lasdoos aangeven welke functie iedere draad heeft zodat je het voor de toekomst weet.
 
Laatst bewerkt:
Dank voor je reactie (en fijn dat je de moeite hebt genomen het een paar keer te lezen :) Met fitting kortsluiten bedoel je spanning zetten op de nul en fase bij de fitting ? (dus van een externe draad?) en dan met de multimeter in de garage op de losse aders kijken ? Kun je mij kort vertellen hoe dat piepen werkt ? Of een links als je die weet :) dank voor de moeite !!
 
Is onderstaand de schakelaar? Dan begrijp ik dat er in de meterkast wat uit vliegt. Je schakelt zo de fase (bruin) direct op de nul (blauw).

schakelboem.jpg
 
Schakelaar klopt ook niet inderdaad. Ik wilde eerst eens beginnen met uitzoeken welke draad nu welke functie heeft naar de tuinverlichting.

Nee met kortsluiten bedoel ik dat je een los stukje draad pakt en die tussen beide contacten van de fitting steekt/draait/knoopt zodat die contacten met elkaar in verbinding staan.

Zet dan de multimeter op de instelling die ik eerder omcirkelde en steek de snoeren in COM en Volt. Als je nu de meetpennen tegen elkaar houdt dan klinkt er een pieptoon. Dit geeft aan dat er een verbinding/kortsluiting is tussen de meetpunten. Probeer nu de verschillende combinaties van de 4 aders. Er zullen er 2 zijn waarbij je de piep gaat horen. Dit zijn dus de fase en nul naar die verlichting groep. Onthoud of markeert deze 2. Vervolgens zet je het draadje in een fitting van de andere verlichtingskring en controleer je met de multimeter of de andere 2 aders nu een piep geven uit de meter. Je weet dan alvast welke aders de 2 paren vormen.

Meldt de uitkomst hier terug, dan kunnen we verder kijken naar welke aders er dan de nul en welke de fase zijn.

Op orde brengen van de schakelaar is pas een latere stap voor mij.

Dit alles dus wel zonder spanning op de kabels!
 
Dank je wel helder ! Ik ga dat morgen proberen. Mbt die schakelaar; die wil ik er helemaal vanaf halen; maar die werkte wel; wat daar niet klopte denk ik is dat er een fase draad inging & een blauwe draad uitkwam ipv een zwarte schakeldraad. Ik denk gewoon door het type snoer/draad dat gebruikt was (dus gewoon de verkeerde kleur).
 
Ik zou een lamp verwijderen, fitting kortsluiten en de kabel eens door 'piepen' om uit te zoeken welke aders welke functie hebben.

Alles blijkt gewoon te werken begrijp ik uit jouw verhaal, behalve de grondkabel naar de tuin en lampen.

Ik zou ook ergens beginnen, wat Vonkentrekker aangaf, eerst bepalen welke schakeldraad naar welke lamp gaat.

Als je dat hebt gedaan, alle draden naar de lampen en tuin ontkoppelen,behalve de aarde, en daarna...
  • Sluit eerst alleen de fasedraad aan, zet de spanning erop, wat gebeurt er dan met de aardlekschakelaar?
  • Idem met de nul, wat gebeurt er dan?
  • Idem met de ene zwarte draad, wat gebeurt er dan?
  • Idem met de 2e zwarte draad, wat gebeurt er dan?
Alle 4 de punten boven met aangesloten aarde uiteraard.
 
Dank voor de reacties weer. Alles werkt inderdaad behalve de grondkabel naar de lampen.

Ik heb inmiddels met piepen 1 paar gevonden (1blauwe + 1 zwarte A) die naar de kleinere set lampen gaat (4 lampen).

De andere combi (1 bruine + de andere zwarte B) piept niet; dat zou dan de grotere set van 10 lampen moeten zijn? Nu weet ik niet zeker of ze allemaal parallel staan geschakeld [ ik had maar 1 fitting kortgesloten] ; dit is denk ik ongeveer 30 jaar geleden neergezet door mijn opa nog...

Nu ik denk te weten wat de combi's zijn blijft het resultaat dat de aardlek op beide combi's uitspringt als ze ik probeer.

Vervolgens heb ik geprobeerd wat in de laatste post gevraagd wordt; spanning op de individuele draden:

Spanning op de blauwe draad --> aardlek
Spanning op de zwarte draad A --> aardlek
Spanning op de bruine draad --> aardlek
Spanning op de zwarte draad B --> geen aardlek --> enige draad waarbij niets gebeurt dus

Maar het is erg nat buiten dus & toen alles werkte 3 weken geleden was het zo lang droog & warm geweest...

Ik ben nu dus een klein beetje verder... maar nog niet helemaal :)
 
Oké dus als je spanning zet op dat gevonden paar (fase op zwart A en nul op blauw) dan springt de aardlek?

Dan heb je in ieder geval in die kring een lekstroom. Die zul je moeten oplossen. Probeer eerst alle verbindingen waar je bij kunt los te maken en probeer het dan opnieuw. Klapt de aardlek er dan weer uit dan zul je toch echt de kabel moeten opgraven. De eerste las in de kabel loshalen en opnieuw proberen. Dan deze las weer verbinden en de volgende las loshalen. Net zo lang tot je gevonden hebt waar het probleem zit....
 
ja klopt ! Bij het gevonden paar springt de aardlek ook.

Het is ook zo dan toen dat paar / die groep nog wel werkte er wel een ander probleem was in die groep lampen (de kleine groep van 5); de laatste led 2 lampen leken subtiel te knipperen of op een lager vermogen te branden (alsof ze gedimd waren) terwijl het allemaal dezelfde lampen zijn die er inzitten dus even sterk zouden moeten zijn. Dat deed mij denken dat daar ergens een spannigsverlies is ; alleen toen sprong de aardlek er niet uit & dat begrijp ik dan weer niet als er een spanningsverlies is.

Morgen gaat de zon schijnen ; dan is het een mooie dag om dingen los te gaan halen & uit de grond :)
 
Lekstroom in de tuinverlichting is een klassiek voorbeeld dat vaak voorkomt. Juist daarom adviseer ik altijd om lasdozen boven de grond te houden, dat zoekt gemakkelijker. Het is even een puzzel maar moet lukken.

Ik verwacht overigens dat bij de andere kring de zwarte draad weer de fase zal zijn en bruin dan als nul is gebruikt, al is dat wel een gok. Daar moet ook nog mee verder gepuzzeld worden. Eerst maar eens de eerste kring oplossen.
 
De kleinste groep van 5 doet het !!!!

okay; ik snap er nu even niets meer van. Getriggerd door wat hier boven stond dat de bruine draad waarschijnlijk ook een nul is heb ik volgende geprobeerd:

zwart B op fase & bruin op nul ---> er gebeurt niks; aardlek blijft aan; dan overmoedig nog het andere paar erbij:
zwart A op fase & blauw op nul --> de groep van 5 lampen gaat branden.... (als ik die alleen verbond zonder het bovenste paar erbij sprong de aardlek)

De aardlek springt dus niet meer. Alle aders zijn verbonden.... echter de groep van 10 lampen brandt nog niet.........

Het regent nu weer hard; dus ik houd er even mee op maar in ieder geval een stapje verder :)

Paar dingen die ik nu echt even niet meer begrijp:

1) De groep van 5 laat weer zien dat de 2 verste lampen zwak branden (het zijn de zelfde LED lampen als de rest); kan hier minder spanning op staan ? Waarom springt de aardlek dan niet hierdoor ? En hoe komt dat ?

2) Ik zie even niet waarom het gevonden paar alleen de aardlek triggert; maar niet als ik het andere paar er bij doen.

3) ik snap niet waarom de groep van 10 niet brandt....
 
Laatst bewerkt:
Als het nu toch regent is het misschien een goed idee even achter de keukentafel te gaan zitten en uit te tekenen welke draden en kleuren je nu hebt verbonden en hoe het werkt. Dan krijg je mogelijk meer inzicht om de laatste probleempjes die je hebt te lokaliseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan