Tuinpad staptegels in grind

Omsels

  • #1
We willen in onze tuin een paadje aanleggen met 60x60 betontegels met wat tussenafstand en daaromheen grind / split. Nu kan ik zo 1 2 3 niet vinden hoe we dit het beste aanleggen. 10-15cm straatzand, daar bovenop anti worteldoek, dan de tegels leggen en daaromheen grind verdelen? Blijven de tegels dan stabiel genoeg liggen?
Eerst de tegels op het zand met daaromheen anti worteldoek lijkt me ook niet echt te doen namelijk.

En is het nodig om het straatzand te stabiliseren met cement?

Alvast bedankt voor jullie reacties.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Losse tegels kun je zo in het zand leggen, daar hoeft niet specifiek wit zand oid. onder tenminste niet voor de stabiliteit. (kan soms wel helpen om mieren ed. onder de tegels te voorkomen)
Wit zand gebruik je om opvriezen te voorkomen, in wit zand blijft nl. niet of nauwelijks water achter en in zwart zand wel.
Bevriest zwart zand dan zet dat uit en komen je tegels de lucht in. Midden in de tuin maakt dat niets of weinig uit als een tegel iets omhoog komt. Alleen daar waar een deur over de tegels moet draaien of waar tegels strak aan elkaar liggen moet je het opvriezen voorkomen zodat ze gelijk blijven liggen en die leg je daarom dus in straatzand.

Voor grind is het wel handig om worteldoek en/of grindmatten te leggen zodat het grind niet door geheel de tuin gaat. Daarnaast als je het grind ooit weer wilt verwijderen hoef je ze dan niet uit het zwarte zand te zoeken.
 

Omsels

  • #3
Dus volgens jou kan ik de betontegels gewoon op de zwarte zand leggen met daaromheen de grind op worteldoek? Is straatzand / gele zand niet nodig als tegels niet tegen elkaar aan liggen?

En verzakken deze tegels in verloop van tijd dan niet?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Normaal als ze niet strak tegen elkaar aanliggen hoeft dat dus inderdaad niet.
Verzakken hang van de ondergrond af, hier liggen de tegels al 30 jaar gewoon op de zwarte grond en is er niet 1 verzakt.
Wat er wel gebeurd is dat als je regelmatig het zand van de tegels veegt dit in het omliggende gras veegt (in ons geval dan met gravende konijnen) waardoor het lijkt dat de tegels zijn verzakt maar in feite heb je juist de omgeving rond de tegel verhoogd.
Steek je dat ook weer weg, gelijk met de omgeving, dan ligt de tegels nog keurig op dezelfde hoogte.

Ik kom echter ook veel in de omgeving van Loosdrecht, Vinkeveen ed. en daar zakt zelf een pot met bloemen nog weg. Probleem is dat daar straatzand ook niet helpt want dat zakt nog steeds weg. Wil je daar verzakkingen tegen gaan dan moet je heien tot je op de vaste grond zit.
 

De Bob

  • #5
Ja, veengrond.
De Herenweg in V.Veen bleef zakken, nu rust deze op enorme polystyreen blokken, en blijft goed op hoogte.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Probleem is nu alleen dat de weg op hoogte blijft maar de rest wegzakt, je ziet dus ook dat men steeds het oprit aan het aanpassen is.
Baambrugse zuwe idem dito.
 

Omsels

  • #7
We zitten hier op zandgrond, Noord Limburg. Volgens mij zeer stabiele ondergrond inderdaad.

Ik twijfel wel om er gewoon 10cm gele zand onder te gooien. Deze heb ik nl. nog liggen in de tuin. Dan snij ik het worteldoek ter plaatse van de tegels een stuk uit zodat de tegels wel stabiel in het zand liggen.
 

Marn

  • #8
Ik zat met dezelfde vraag.

Had eerst onder de tegel goed uitgevlakt, worteldoek er over, tegels gelegd en (in mijn geval) split tussen de tegels gelegd.

Had uiteindelijk toch het gevoel dat de tegels niet goed stabiel lagen.

Mijn oplossing was om dezelfde soort split in de kleinste korrel te bestellen en zo op het worteldoek een stabiel laagje te maken.

Op deze manier nooit split en zand / aarde door elkaar.

Wellicht dat jouw grindsoort ook in een formaat van 1,5 tot 3 mm verkrijgbaar is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Tegels rechtstreeks op worteldoek zonder dat ze strak tegen elkaar liggen gaan uiteindelijk schuiven als ze niet door de omgeving strak vast gehouden worden.
Daarom zou het beter zijn om geen worteldoek onder de tegels te gaan leggen maar alleen daar waar je het grind/split gaat gebruiken.
Tegels rechtstreeks in zwart of wit/geel zand liggen vrijwel even stabiel maar graaf je rondom de tegel dieper uit zodat ze op een bultje komen te liggen en vul je dat rondom weer met grind/split dan gaan ze op beide schuiven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu