Bestrating tuinpad.

@klus

  • #1
Hallo. Hoeveel straatzand adviseren jullie onder een pad. Alleen voetganger en fiets.
Opsluitbanden komen lager dan klinkers.

Dacht zelf 1cm lager de opsluitbanden.
Hoeveel hoger moet klinkers liggen alvorens afgetrild wordt?
 

Willem52

  • #2
Begin met minimaal 10 cm zand. Goed inwateren en verdichten met trilplaat. Verharding 2 a 3 cm boven de opsluitbanden. Na het natrillen van de bestrating klinkt deze altijd in. Ook tonrondte aanbrengen i.v.m. de afwatering en zicht. Aftrillen vanaf de zijkant naar het midden
 

@klus

  • #3
U zegt 2 a 3 cm boven de opsluitband. Ons pad sluit ook aan op een ander pad. Hoeveel hoger moet ik het nieuwe pad laten na aftrillen ten opzichte van het andere?
Klinkt het pad als alles afgetrild is later nog steeds in?
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je je zandbed goed verdicht door aantrillen, dan zakt de bestrating niet meer.

Zakt de bestrating nog wel na, dan was je zandbed niet goed verdicht.

Daarom is er niks zinnigs te zeggen over hoe veel de bestrating nog na zal zakken, want dat hangt af van hoe goed het zandbed verdicht is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

@klus

  • #5
Hoevee straatzand onder zo'n tuinpad alleen voor fiets en personen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zie post #2 van Willem52.
 

@klus

  • #7
Ok. Even over het hoofd gezien.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

@klus

  • #8
Weet iemand hoe ik een pad rond laat aflopen.

Er ligt een gedeelte met een rij klinkers dwars ernaast. Nu moet ik dat overzetten naar de overkant. Heb geen laser of iets dergelijks.
Iemand een idee hoe dit over te zetten zodat ik op de rij links en rechts kan afrijen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kun je een schetsje (plattegrond) maken van wat er is en van wat je wilt?
 

@klus

  • #10
Ik zou dat willen maar daar ben ik niet goed in. Probeerde het daarom zo goed als mogelijk uit te leggen.
Pad ligt hoger en loopt rond naar gemeente grond.
Het wordt nu iets breder maar wil aan de overkant ook iets hebben om overheen te gaan met de rij. Iedere klinker draait zegt maar telkens iets naar beneden.
Was al bezig met een lat om dat over te zetten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je kan best een klein tekeningetje van bovenaf maken. Paar lijnen er op dat is al genoeg. Van bovenaf en hoeft niet op schaal en in perspectief. Voor jou is alles duidelijk, maar wij hebben geen idee hoe het er uit ziet.

Een pad dat rond loopt kan voor ons al 2 dingen betekenen: het gaat naar links of rechts de bocht om of de bestrating ligt rond zodat het naar 2 kanten af kan wateren.
 

@klus

  • #12
Nee beide bedoel ik niet. Het pad loopt omlaag naar lager gelegen deel. Dat zou je schuin kunnen doen maar hier is gekozen om het met stappen er naartoe te laten gaan. In die zin loopt het rond. Niet naar links of recht....ook geen tonrondte.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Zo zie je maar: er zijn dus 3 manieren waarop je “rond” kan lezen.

Maar om eerlijk te zijn snap ik nog steeds niet wat je bedoelt met “ Iedere klinker draait zegt maar telkens iets naar beneden”.

Als je pad breder wordt zal je eerst de kantopsluiting moeten maken. Deze kun je steeds stellen met een rechte lat en waterpas (al is mijn ervaring dat een waterpas over deze lengtes erg onnauwkeurig is),, of je gebruikt wat moderners: met een rechte lat er op en je smartphone met digitale waterpas app er op. Dan lees je digitaal af of het recht is of niet.
 

@klus

  • #14
Ok. Wat je aangeeft is de kantopsluiting. Dat bedoel ik. Gaat steeds wat omlaag.....daardoor lijkt het rond te lopen.
Lange lat is inderdaad wat ik ook doe. Dus dat kan ik gewoon doen dan. Digitale waterpas app ken ik niet. Welke gebruik je?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Op mijn iPhone heet die “Bubble Level”.

Meer ook de tussenafstand van de kantopsluiting goed uit en hou met de afstand rekening met de maat van de stenen. Dat scheelt knippen / slijpen en lelijke kleine of met geen hele stenen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Plaats anders eens een foto van de situatie uit verschillende hoeken.
En een telefoon kun je niet gebruiken als waterpas voor bestrating, koop een gewoon waterpas die lang genoeg is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik weet niet beter dan dat die apps tot op de tiende graden nauwkeurig aan kunnen geven wat de hellingshoek van iets is als je je telefoon daar met de zijkant op legt. De app verzint dit niet maar maakt gebruik van de gyroscopen in je telefoon. Je telefoon weet precies in welke stand hij gehouden wordt. Zodoende kan het beeld ook meedraaien / kantelen als je je telefoon van verticaal naar horizontaal draait.

Hierbij een screenshot van de app: ik hield mijn telefoon dus bewust iets schuin. De schermafdruk is uiteraard gewoon recht.

71D6402B-ECE4-4780-9CD6-C2F9922861C5.jpeg
 

@klus

  • #18
De tussenafstand tussen kantopsluiting hoe meet je die het makkelijkst?
Uitleggen op een smal pad gaat wel maar hoe b.v. bij 6 meter breedte?

Heb zelf wel gehad bij een stuk andere bestrating dat ik niet in elke rij een volle klinkers meer kreeg. Net niet. In sommige rijen wel. Maar dit komt denk ik omdat je oud naast nieuw aansluit en er iets van verschoven is door de jaren. Auto oprijden.

Hoeveel kun je minimaal van lengte knippen met klinker Knipper?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Gemiddeld is de afstand van een X aantal stenen altijd hetzelfde. Er zijn altijd wel stenen bij die iets korter of iets langer zijn dan de andere, maar je legt nooit allemaal lange stenen in 1 rij.

Vooraf moet je ook altijd wat rijen uitleggen op een vlakke ondergrond en de lengte opmeten. Oude en nieuwe stenen door elkaar zonder rommel er tussen. Dan weet je de maat en daar tel je dan nog een halve cm bij op voor de zekerheid. Op een breedte van 6 meter is dat niet erg.

Beter is ook om alle bestrating opnieuw te leggen. Tussen de oude bestrating kan inderdaad wat ruimte gekomen zijn en dan klopt de maat inderdaad niet meer. Zolang het zandbed niet losgehaald wordt onder de oude bestrating (tijdens het weghalen), kun je deze snel weer terugleggen nadat je het zandbed gladgestreken / opgehoogd hebt.

Met een stenenknipper kun je nooit minder dan een paar cm van een steen knippen. Te dicht bij de rand knippen resulteert in afbrokkelen. Moet je echt maar een klein stukje van een steen halen dan is een slijpsel beter. Maar nogmaals: dit heb je eigenlijk niet nodig als je de maatvoering goed hebt.
 
  • Like
Waarderingen: @klus

@klus

  • #20
Even nog over het knippen. Tot uur veel geslepen.
Hoe haal je het makkelijkst 10 cm van een klinker. Beter gezegd hoe meet je dat op de knipschaar. Dikte van schaar?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu