Beton tuinpad

MarcoH-040

  • #1
Hallo,
Ik ben van plan een strak betonpad aan te leggen vanaf de straat naar mijn voordeur. Bijgevoegde foto is wat ik ongeveer wil bereiken.
Nou mijn vraag hoe dit is gemaakt. Als ik de afmeting van de tegel inschat is dit ter plekke gestort.

En als je zoiets zelf wil storen hoe dan? Een houten frame maken en daarin storten? Hoe af te werken? Welk beton?

Alle tips en advies is welkom!





Tuinpad_beton.JPG
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als ik me niet vergis zijn dit geen tegels, maar een betonnen plaat waar groeven in gemaakt zijn om dat effect te krijgen. De kans is groot dat zo'n plaat uiteindelijk breekt; die groeven zorgen er dan bovendien voor dat het op dat punt zal gebeuren en dus niet/minder opvalt.

Als je dit zelf wilt doen, moet je eerst je fundering op orde krijgen. Dus genoeg afgraven, een goede laag grind en vervolgens (gestabiliseerd) zand. Tussen deze stappen de grond goed aanstampen. Een houten frame om beton in te storten noemt men een bekisting; als je daar op zoekt krijg je voldoende referentiemateriaal.

Een alternatief is om keramische tegels (eventueel in betonlook) te gebruiken. De ondergrond die je daarvoor nodig hebt verschilt per tegel, maar komt redelijk overeen met het bovenstaande. Dat is voor een doe-het-zelver veel makkelijker, want beton is lastig om zo netjes af te werken. Zeker bij je eerste keer is de kans groot dat het niet het beoogde effect geeft, maar eerder op iets uit Tjsernobyl lijkt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het ziet er leuk uit, maar de betonplaat (want dat is het uiteindelijk) gaat opvriezen komt scheef te liggen en gaat scheuren. Ik zou er niet aan beginnen.

Op YouTube staan genoeg video’s van Amerikanen die hun hele oprit voorzien van een betonplaat, maar hier in Nederland heb je daar niks aan met de winters.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Volgens mij vriest het in Amerika ook, en in sommige streken nog wel harder als hier.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maar daar zijn die filmpjes niet opgenomen denk ik.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
In het noorden van de VS (tegen Canada aan) worden ook gewoon betonnen opritten gebruikt. Vaak wel met wat kleinere delen/blokken, maar toch. Dat het er na 10 jaar niet meer uitziet, nemen ze denk ik voor lief.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu