Tuinhuis verzakt

Stax

  • #1
Ik heb een houten tuinhuis van 3 x 3 m op een ondergrond van 30 cm aangetrild geel zand met daarop grindbetontegels (60x30). De tegels liggen nog geen centimeter boven maaiveld, dus grotendeels onder de grond. Ik ben ervan uitgegaan dat dit stabiel genoeg zou zijn, maar nu (enkele maanden later) is de boel toch aan een kant aan het verzakken. Het is maar 6 mm maar de deur van het tuinhuisje gaat al niet goed meer dicht en ik ben bang dat het nog wel eens verder zou kunnen gaan verzakken. Wat kan ik hier nu nog tegen doen?
 

Fiesiekus

  • #2
Wat zit er onder het gele zand? Die 30 cm is al niet veel.
 

Stax

  • #3
Onder het gele zand zit (helaas) zware kleigrond...

30 Cm ligt ook onder de oprit waar de auto op staat en het tuinhuisje zal toch niet meer wegen... (althans, dat was mijn redenering)
 

Fiesiekus

  • #4
Die auto staat er niet continu (neem ik aan) en zal ook wel eens op verschillende plekken staan. Bovendien zijn de massa's niet bekend. Beter is toch een fundering van 60 cm diep te maken en daar te beginnen met stenen, trottoirtegels e.d. En daarmee boven het maaiveld uitkomen.
 

Stax

  • #5
Hm. Klinkt goed.

Maar: het tuinhuis staat er al, dus het aanleggen van een nieuwe fundering is eigenlijk geen optie. De vraag is of ik op een of andere manier nog iets kan doen om het verzakken tegen te gaan/op te heffen zonder dat ik de hele boel moet afbreken (kan eigenlijk niet).

Bijvoorbeeld:
- Rondom gaten van 1,5 meter boren van buiten schuin onder de fundering en deze volstorten met beton
- Grote 'wiggen' maken uit geïmpregneerde balken en deze onder de fundering slaan
O.i.d....
 

Fiesiekus

  • #6
Kan je foto's van het bouwwerk plaatsen?
 

Stax

  • #7
Zeker, ik zal vanavond even foto's maken.
 

Fiesiekus

  • #8
Je zou ook het onderin het gat (60 - 70 cm diep) een tegel kunnen leggen, bekisting maken en op de tegel plaatsen zodat je net boven 't maaiveld uitkomt, en volstorten met beton.
 

Stax

  • #9
Sorry hoor, maar ik begrijp het niet helemaal. Over welk gat heb je het nu? Het tuinhuis staat er al dus er is geen gat meer...
 

Fiesiekus

  • #10
:oops: Was nog in gedachten bij de opbouw van de huis.
 

Stax

  • #11
Hahahaha Okee, geen probleem. Blijf ik bij mijn vraag van hierboven:
Maar: het tuinhuis staat er al, dus het aanleggen van een nieuwe fundering is eigenlijk geen optie. De vraag is of ik op een of andere manier nog iets kan doen om het verzakken tegen te gaan/op te heffen zonder dat ik de hele boel moet afbreken (kan eigenlijk niet).
Ik zorg nog voor foto's.
 

Stax

  • #12
Hallo mensen, hierbij twee foto's. Hopelijk helpt dit... Het huisje is verzakt naar links, dus richting het hek.


 

Stax

  • #13
En toen bleef het stil... ;-) Iemand nog een ideetje/tip voor me?

Help!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Gewoon een flink diep gat graven onder een hoek van het tuinhuisje
deze stort je vol met beton, metsel je op oid.
Wachten tot het droog is en dan de auto krik (bij voorkeur een potkrik oid.) er onder.
Op krikken tot alles weer recht staat en de opening opvullen.

suc6

Gerrit
 

Stax

  • #15
Slim idee, alleen bestaat de fundering van het tuinhuisje uit losse grindtegels. Ik zou dat dan dus bij alle tegels tegelijk moeten doen. Zou dit werken:
Diepe geul graven over en deels onder de hele linkerzijde van het huisje, volstorten met beton tot 30 cm onder maaiveld, drie krikken erin, balk over de krikken onder de grindtegels plaatsen en dan een voor een steeds de krikken een stukje omhoog. Daarna de ruimte opvullen met bakstenen tussen beton en onderzijde betontegels, krikken en balk eruit en de rest opvullen met zand.

Het is even een operatie, maar zou het zo werken?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Op zich zou het wel kunnen, maar een tuinhuisje weegt niet zo gek veel.
Afhankelijk van hoe e.e.a gebouwd is zou je denk ik zelfs wel kunnen volstaan met iets opkrikken zodat je de tegels weg kunt halen, laten zakken, fundering uitgraven, storten, opmetselen en dan pas op de juiste hoogte brengen.

Ik verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen dat het huisje in elkaar zal zakken als je 1 zijkant niet ondersteund zou hebben.
Maar zoals gezegd is dat afhankelijk van hoe het gebouwd is en dat kun je via de computer niet bekijken.

suc6


Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu