Underlayment vloer tuinhuis, folie?

Carrot

  • #1
Beste allemaal,

Wij zijn een ietwat houtje touwtje tuinhuis aan het bouwen achter in de tuin; niet geïsoleerd, twee wanden van gerecyclede enkelglas ramen, bedoelt om je in terug te trekken met een kopje thee. Voor de warmte komt er uiteindelijk een klein houtkacheltje in.

Het gevaarte wordt 3,5 bij 3,5 meter en staat op een vloer die er al lag, half beton en half klinkers. Dit zorgt uiteraard voor optrekkend vocht. We hebben 7x7cm geïmpregneerde balken onderop liggen, ondersteund door hard houten plaatjes, waar bovenop we een houten frame hebben gebouwd van geïmpregneerd vuren hout. De houtloods wist ons te vertellen dat er eigenlijk geen geschikte vloer was, maar dat we wel underlayment konden gebruiken als we daar zeil onder zouden doen. Dit gedaan, om ons later te realiseren dat 'gewoon' zeil natuurlijk zorgt voor condensvorming. We weten dat underlayment eigenlijk niet bedoelt is voor buiten en zijn nu op zoek naar een oplossing. Er is ventilatie onder het huisje doordat het geheel +-14cm van de grond ligt.

Zou het kunnen werken om dampopen/dampdoorlatende folie tussen balken en underlayment te bevestigen?
Zo ja, zorgen de ferforatiegaatjes van schroeven er vervolgens niet voor dat het folie z'n werk niet meer doet?
Kunnen we de underlayment behandelen/verven? Boven en/of onderkant?

We komen er totaal niet meer uit en zijn blij met alle hulp!

Dank voor het lezen en fijne dag,
Carrot
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Stevige landbouwfolie onder het frame van de schuur.
Alle balken liggen beschermd tegen water.
Het enige nadeel is een opstap bij de ingang.
Carrot schreef:
Dit gedaan, om ons later te realiseren dat 'gewoon' zeil natuurlijk zorgt voor condensvorming.
Als er vocht aan de bovenzijde van het zeil condenseert is de luchtvochtigheid in de schuur te hoog.

Vloer voor schuur..jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het zeil zorgt niet voor condensvorming. Condens ontstaat op ieder koud oppervlak (onder het dauwpunt). Alleen is het zeil niet poreus en neemt het geen condens op. Het water dat hierdoor op het zeil blijft staan zorgt ervoor dat het hout nat blijft als het water niet kan verdampen.
 

Carrot

  • #4
Ik bedoelde inderdaad dat er nattigheid tussen zeil en planken zou komen. En zou dit achterblijvende water kunnen wegtrekken door dampopen/dampdoorlatende folie te gebruiken @Walker ?

Of moet het dan een dichte folie zijn zoals @Wgb beschrijft? En zou je dit dan aan vier zijden vastzetten? (en daarmee de ventilatie elimineren)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Heb je nu condens aan de bovenzijde van het zeil? En wat is het voor zeil.
Je kan het maken volgens de schets en zorgen dat de luchtvochtigheid in de schuur zoveel mogelijk gelijk is aan die van buiten. Dus voldoende ventilatie aanbrengen.
Condens zal pas ontstaan als de luchtvochtigheid in de schuur te hoog is. Kijk naar de spiegel in de badkamer deze zal ook pas gaan beslaan als je gaat douchen.
De spiegel blijft koud, onder het condens punt, maar de temperatuur en de luchtvochtigheid worden hoger. Zodra je stopt met douchen keert alles weer terug naar normaal tenzij de ventilatie niet in orde is.
 
  • Like
Waarderingen: Carrot

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu